Tien tips voor op kamers gaan

Sinds drie weken woon ik op kamers in Tilburg. Het bevalt me echt super goed! Wel wist ik van tevoren niet veel over hoe alles zou gaan. Met wie kom ik te wonen? Hoe werkt het inschrijven eigenlijk? Hoe zit het met geld? Ik heb jullie beloofd dat ik af en toe een update zou doen over hoe ik ´t zou hebben, dus bij deze! Ik doe dit artikel in de vorm van tips, zodat jullie er ook nog iets aan hebben.


BRON: http://assets.petities.nl/system/uploads/1173/original/T_logo_Gemeente_Tilburg.gif?1319748199

1. Schrijf je op tijd in bij je gemeente en regel uitwonende studiefinanciering tegelijk

Zorg dat je ruim een maand van tevoren regelt dat je geldzaken en je inschrijving in orde zijn. Dit is het belangrijkste onderdeel van op kamers gaan! Je studiefinanciering omzetten is vrij makkelijk, dit wijst allemaal voor zich. Je moet wel een Digi-D account met sms-code hebben (allemaal extra beveiligd omdat het over geldzaken gaat). Zorg dat je hier ruim op tijd naar kijkt, anders mis je een maand studiefinanciering. Jezelf inschrijven bij een gemeente kan in de meeste gevallen via internet. Ook heel makkelijk! Als je inschrijving tegelijk loopt met je uitwonende studiefinanciering gaat alles goed.

2. Weet wat je nodig hebt voordat je gaat verhuizen

Meestal als je in een kamer gaat, staat er niks in. Je hebt ook kamers die al gemeubileerd zijn. Zorg dat je goed hebt gekeken wat er allemaal in staat en wat je nog moet kopen. Ik woon bijvoorbeeld in een vrijwel volledig gemeubileerde kamer, maar dingen als een waterkoker staan hier niet meer. Zorg dat je een lijst hebt met spullen die je nog moet kopen, dan kun je dan afstrepen en hoef je niet gaandeweg alles te kopen.

A grocery list helps you remember what you need to buy.
BRON: http://preschooler.thebump.com/teach-children-make-grocery-list-7289.html

3. Wees een nette huisgenoot

Netjes zijn is super belangrijk als je een goede indruk achter wil laten. Een nette huisgenoot is veel fijner om mee te wonen dan een sloddervos die alles laat staan. In ons studentenhuis is iedereen vrij netjes, maar het huis is oud en heeft veel 'zorg' nodig. Ruim je troep op waar nodig en voorkom irritante fruitvliegjes en boze huisgenoten!

4. Maak een schoonmaakrooster

In opvolging van nummer drie: maak een schoonmaakrooster! Dit is vooral handig voor als je in een huis woont met meerdere mensen. Ik heb nu zes huisgenootjes. Wij maken om de week verschillende dingen schoon (gang, hal, toiletten, douche, keuken) en strepen het daarna af. Dit scheelt veel tijd en is niet een hele grote moeite.

5. Maak contact met je huisgenoten

Het is belangrijk om goed contact te hebben met je huisgenoten, zeker als je in een stad komt te wonen waar je niemand kent. Het is allesbehalve leuk om elke avond alleen te moeten zijn of alleen te moeten eten. Je kunt heel veel aan je huisgenoten hebben! Zo leent één huisgenootje wel eens mijn fiets en regel ik voor anderen weer het eten en kleine boodschappen. Heel handig! Natuurlijk kun je je terugtrekken in je kamer, maar enig contact is wel zo leuk.

6. Eet samen

Samen eten scheelt heel veel in de kosten! Ik eet bijna altijd samen met één iemand (soms ook wel met het hele huis, maar dat is moeilijker omdat iedereen een ander rooster heeft). Het eten kost dan soms maar 1,75 euro per persoon! Als je alleen moet eten houd je vaak eten over en betaal je meer.


BRON: http://www.languageguide.org/im/food/images/food_new.gif

7. Laat het weten als je mensen uitnodigt in huis

Iemand uitnodigen is natuurlijk heel gezellig, maar laat het je huisgenoten altijd even weten. Als je staat te koken voor vijf mensen terwijl je huisgenoot de keuken wil gebruiken is dat niet heel handig. Laat altijd weten hoeveel mensen er komen en/of je samen gaat eten.

8. Zorg voor een fiets

Een fiets hebben is ideaal! Je gaat op kamers wonen omdat je dichterbij je school wil wonen (in de meeste gevallen dan...), maar vaak kun je niet praktisch naast je school wonen. Ik woon dan nog niet in een hele grote stad, maar toch zijn veel afstanden te groot om te lopen. Een fiets is dan een uitkomst. Ik heb zelf een goedkoop fietsje staan omdat je maar beter niet met een hele dure fiets rond kunt rijden in een grote stad (ze worden snel gestolen, zelfs uit je eigen tuin). Koop een goedkope (tweedehands) fiets waar je korte afstanden mee af kunt leggen.

9. Let goed op houdbaarheidsdata en koop je brood op tijd

Niets is zo irritant als wakker worden in de ochtend en er achter komen dat je geen eten in huis hebt. Bij mij op school heb je alleen slechte dingen in de kantine (denk luxe broodjes, frikandellen, soep etcetera) die ik in de ochtend liever niet eet. Vaak is brood erg droog als je het de avond ervoor koopt. Ik sta liever eerder op dat ik nog lekker wat tijd heb om te ontbijten, dan dat ik vies droog brood eet. Ook is het belangrijk om op houdbaarheidsdata te letten. Zo koop ik liever geen hele verse producten, tenzij ik ze dezelfde dag nog op eet.


BRON: http://www.sales20.nl/wp-content/uploads/tht-2.jpg

10. Maak plezier!

Het belangrijkste is natuurlijk, maak plezier! Het leven op kamers kan echt te gek zijn, maar je moet er zelf iets van maken. Zorg dat je goed contact hebt met je huisgenoten en je schoolwerk goed bijhoudt. Ook is het belangrijk om op tijd te checken hoe je saldo is, zodat je niet zonder geld komt te zitten. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en het net zo leuk (gaan) vinden als ik!

Woon jij op kamers?

2 opmerkingen

  1. Leuk geschreven :) ik vries mijn brood altijd in bijna iedereen op mijn afdeling doet dat ook :P

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen vriezer :-( wel top dat jij er eentje hebt, lijkt me veel fijner! Nooit meer ontbijtstress haha

      Verwijderen

Thanks voor je reactie!