JUST STARTED: geld besparen (+ tips!)


Hi allemaal!

Vandaag heb ik een lastig onderwerp om over te praten, namelijk geld. Het stimuleert mij enorm om op mijn kosten te letten door erover te bloggen en hopelijk hebben jullie er ook iets aan! Sinds deze maand ben ik begonnen met 'budgetteren' en ik wil je vertellen hoe ik dat ga doen!

Net zoals jullie allemaal (anders kwam je hier waarschijnlijk niet) ben ik dol op make-up en nagellak en kan het mij nooit genoeg zijn. Ik houd van leuke dingen doen (hoe cliché kan het zijn) en zit dan ook vaak op een terrasje te genieten met vrienden. Dat resulteert er helaas wel in dat ik best vaak zonder geld zit. Ik kan ook echt balen als ik weet dat een van mijn vriendinnetjes in Barcelona zit en ik daar eigenlijk niet naartoe kan omdat ik het niet kan betalen. Daar ben ik onderhand wel klaar mee, ik hoop deze zomer klaar te zijn met studeren en een serieuze baan te vinden. Toch moet ik het tot die tijd nog volhouden met wat lagere en niet-vaste inkomsten uit freelanceklusjes. Ik ben al best goed bezig al zeg ik het zelf, ik deel mijn tips hieronder met je!

1. Ga niet zonder doel de stad in
Als ik de stad in ga zonder dat ik iets nodig heb, kom ik gegarandeerd met van alles thuis dat ik echt niet nodig had. Huh, alweer een Essie nagellak? Bedenk je van tevoren wat je nodig hebt en houd je daar ook echt aan.
2. Als je in een winkel werkt, let op de aankopen die je daar doet of beperk het helemaal
Ik werk bij Kruidvat en ik moet eerlijk zeggen dat dat mij niet bepaald helpt met sparen. Je bent de eerste die nieuwe producten binnen ziet komen en de eerste die de producten kan kopen. Dit maakt het heel aantrekkelijk om veel aankopen te doen. Maar hey, je werkt er niet voor niets! Dat is om geld te verdienen, niet om het meteen terug te brengen. Ik probeer me vooral niet meer te laten verleiden door dingen die in de aanbieding zijn. Als ik het niet nodig heb, koop ik het niet meer.
3. Eten en drinken (terras en uiteten)
Ik heb er veel moeite mee om te besparen op eten en drinken. Zeker als ik onderweg of op het werk ben, koop ik geregeld eten en drinken. Daarnaast ben ik niet vies van uit eten gaan en heerlijk genieten op het terras. Ik wil hier ook niet té veel op bezuinigen, maar wel een deel. Is het echt nodig om een tosti te eten op het terras als je net een boterham naar binnen hebt gewerkt? Moet ik echt per se bij Albert Heijn To Go naar binnen voor een Arizona als ik dorst heb, terwijl ik een flesje water bij me heb? Nee, en daarnaast is het ook niet per se gezond. Niet verbieden, maar gewoon minderen.
4. Denk goed na en loop desnoods even de winkel uit
Vorige week was ik in de stad en zag ik allerlei leuke dingen. iPhonehoesjes bijvoorbeeld, daar zwicht ik echt voor. Het werkte goed om het product wat langer in m'n hand te houden, even na te denken over hoeveel ik al heb en even de winkel uit te gaan. Ik ben niet meer terug gegaan naar de winkel, omdat het gewoon niet nodig was. Jeej!
5. Bekijk je 'voorraad' voordat je een koopje denkt te doen
Het overkomt mij zo vaak dat ik in de drogisterij sta en een mooie aanbieding zie. Oooh, het is 1+1 gratis, dan kan het wel! Wrong thinking. Kijk thuis eens goed naar wat je allemaal hebt. Zo hoef ik de aankomende 3 jaar écht geen haarproducten meer te kopen. Dus ook niet als ze aantrekkelijk geprijsd zijn. Écht niet.Zoals je merkt werkt het voor mij goed om overal bewust mee bezig te zijn. Zodra je begint te denken, kun je beter relativeren en bepalen wat je nodig hebt en wat niet. Natuurlijk is het moeilijk, zeker als je (zoals ik) gewend bent om veel te kopen. Ik vind ook niet dat je jezelf te veel moet beperken, want soms is het gewoon heerlijk om door te zakken op het terras of te mogen genieten van een nieuwe lipstick. Genieten met mate is mijn doel!

Wat zijn jouw beste tips om te besparen?

4 opmerkingen

 1. Ik plaats regelmatig budgettips op mijn website omdat we met ons gezin eigenlijk altijd moeten letten op de kleintjes. En die tips zijn veelzijdig. Van leuke, maar goedkope kado`s tot tips waar je geld terug acties kunt vinden op het internet.

  1 echte tip heb ik niet. Ik kom amper in de stad en bedenk me in de winkel vaak eerst of ik het wel echt nodig heb. Meer uit noodzaak dan dat het een sport is om zo goedkoop mogelijk iets te doen. Als je dan toch een tip wil hebben: Wil je een dagje uit? Bekijk dan eerst op internet of er een korting is. Vaak kun je online kaartjes kopen ( of via een dealsite ) met flinke kortingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Behalve de tweede (ik werk in de Albert Heijn, haha) doe ik ze eigenlijk al allemaal! Maar ze zijn altijd welkom om me eraan te herinneren :) Mijn tip is om het op een lijstje te zetten en er een week later weer naar te kijken. Ben je het vergeten, wat meestal gebeurt, dan weet je dat het niet zo belangrijk was. Zo niet, dan weet je hoelaat het is ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha heel erg herkenbaar, telkens als ik in een winkel ben bv het kruidvat kom ik de laatste met niets naar buiten omdat ik merk dat ik het gewoon niet nodig heb, soms is het wel moeilijk maar dan ben ik gewoon trots op mezelf dat ik met lege handen uit de winkel ga!
  Leuke artikel :)
  X

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!