Afgestudeerd: wat nu? Vijf tips om te overleven

Zoals jullie hebben gelezen ben ik twee weken geleden geslaagd voor mijn opleiding. Super gaaf, het is een mijlpaal in je leven, maar je krijg ook last van vervelende vragen. Wat ga je nu doen? Ik geef je een paar tips om te overleven na je afstuderen.

1. Geniet!

Je hebt lang en hard gewerkt voor je diploma (tenminste, dat mag ik aannemen) en je bent klaar. Neem een weekje (of langer) voor jezelf om te genieten! Dit is heel belangrijk, je moet altijd tijd voor jezelf vrijmaken, zeker na een stressvolle periode. Even bijkomen. Een zon- of  skivakantie is heerlijk, maar je kunt ook in eigen land leuke dingen doen. Ga lekker drankjes doen en spreek af met je vrienden die je eeuwen niet hebt gezien.

2. Maak nog even optimaal gebruik van je OV-chipkaart

Ik kan nu nog maar twee dagen gebruikmaken van mijn OV-kaart en ik ga hem zó erg missen. De beste tip die ik je kan geven: maak gebruik van je kaart zolang het kan. Ga op reis, ontdek iets! Ik kan altijd erg genieten van reizen per trein. Een beetje werken, nergens aan denken, muziekje op en een lekker drankje erbij. Mijn favoriete bestemming is Amsterdam! Ook Zaandam vind ik leuk.3. Zorg dat je goed bent uitgeschreven en je zaken op orde hebt

Waar je nu écht niet op zit te wachten, is problemen met je opleiding. Stel je voor dat je vergeet uit te schrijven, kun je nog een boete betalen ook! Zorg dat je je zaken goed op orde hebt en écht relaxt kunt gaan genieten van je welverdiende week(jes) vrij.4. Neem de tijd om na te denken

Er gaan een heleboel vragen komen van je vrienden en familie. Laat je daar niet door afschrikken. Het is helemaal niet raar om niet te weten wat je nu wil doen met je leven/carrière. Ik ben zelf ook heel hard aan het nadenken over wat ik precies wil doen. Ga ik super veel schrijven en daar mee door? Ga ik een SEO cursus volgen om betere websites te kunnen maken? Kan ik blijven bloggen en daar meer uit halen? Ik weet het allemaal nog niet. Ik werk rustig door en laat alles op me af komen.

5. Licht je familie en vrienden goed in (ook al is het vervelend om tien keer hetzelfde verhaal te vertellen)

Het is goed dat je familie en vrienden weten waar ze aan toe zijn als ze een gesprek met je aanknopen. Stel je voor dat je super erg in de knoop zit met de keuzes die jou te wachten staan en je familie blijft maar zeuren: heb je al een baan gevonden? Hoe zit het nou? Zeg eerlijk hoe je er voor staat, dat voorkomt veel stress en vervelende vragen. Licht iedereen in, vertel het ze!

Hoe heb jij je studentenperiode overleefd?

1 opmerking

  1. Leuke tips :)
    Wat leuk dat je geslaagd bent, gefeliciteerd!
    X

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!