Journalistiek studeren: aanrader of niet? (FHJ)

Hi allemaal!

Aangezien jullie het al vaker gelezen hebben hier, weten jullie dat ik journalistiek heb gestudeerd. Het verbaast me dat er elk jaar weer zoveel mensen zijn die voor deze studie kiezen. Waarom? Dat leg ik je straks uit. Het leek me tof om voor jullie de voor- en nadelen aan deze studie te vertellen. Mocht je twijfelen over deze studie, heb je een stukje informatie.Waarom ik voor journalistiek koos

Ik vertel jullie eerst waarom ik zelf voor journalistiek koos. Ik heb op de middelbare school de havo afgerond met het profiel cultuur&maatschappij. Het klinkt misschien stom om over jezelf te zeggen, maar ik was zo ongemotiveerd dat ik lastige vakken heb laten vallen. Scheikunde, natuurkunde, wiskunde en economie waren vakken waar ik écht geen zin in had. Talen daarentegen gingen me altijd goed af (en het hielp dat veel leuke vrienden van mij ook talen volgden). Sowieso Engels, want doordat ik veel Engelstalige muziek luisterde en televisie keek, zat dat er al goed in. Helaas waren mijn keuzes door mijn pakket al best beperkt. Voor 85% van de studies heb je wiskunde nodig. Omdat ik altijd al een ding met praten en schrijven heb gehad, besloot ik dat het journalistiek werd. Ik koos voor de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg omdat anderen Utrecht kozen. Ik wilde mijn eigen pad bewandelen en niet krampachtig aan vrienden van de middelbare school vast blijven zitten.

De voordelen 


Leuke interviews en mensen leren kennen
Ten eerste, je ontmoet zó veel mensen. Je wordt volledig in het diepe gegooid en moet maar uitzoeken hoe je aan je interviewkandidaten komt. Journalistiek maakt je sterker: ik kwam binnen als een stoer kind met veel praatjes, maar als het er op neer kwam vond ik veel dingen ook eng. Mensen aanspreken moet je écht leren. Natuurlijk is het eng, maar als je even doorzet merk je dat het ook gewoon mensen zijn zoals jij en ik. Je spreekt soms ook met bekende Nederlanders. Ik knijp nog steeds wel eens in m'n handen als ik nadenk over hoeveel mensen ik al wel niet heb gesproken, dat zijn er echt honderden.

Tien voor taal
Daarnaast leer je beter schrijven. Mijn Nederlands is van een 6 naar een 9 gegaan in vier jaar tijd. Onderschat je talenkennis niet als je van de middelbare school komt: als je een 6 voor Nederlands en Engels hebt, heb je waarschijnlijk een 3 op een journalistieke opleiding. Je moet uitblinken in taal, het moet je passie zijn én je moet bereid zijn om te leren.

Je komt op veel plaatsen
Naast dat je veel mensen ontmoet, kom je op veel plaatsen. Een paar gave plekken waar ik ben geweest zijn het SS schip in Rotterdam, de Zuidas van Amsterdam (en algemeen Amsterdam Zuid) en ik heb bijvoorbeeld Jan de Groot Bossche Bollen zien maken in zijn keuken. Heel vet, maar locaties aan huis zijn net zo leuk en spannend.De nadelen


Het maakt je niet rijk
Het toekomstperspectief van journalistiek is niet zo fantastisch. Weet dit voordat je er aan gaat beginnen en denk er héél, hééééél goed over na. Als ik had geweten dat het zó slecht was, had ik waarschijnlijk een andere studie gekozen waarbij ik me meer kon specialiseren (denk aan communicatie en dan één specifieke richting). Journalistiek maakt je niet rijk, tenzij je meteen bij Sanoma als hoofdredacteur aan de slag kunt, maar die kans is heel klein en dan verdien je alsnog geen tonnen per jaar. Daarnaast zijn er sowieso weinig banen. Veel afgestudeerde journalisten gaan dan ook een andere richting op. Ook iets om goed over na te denken.

Connecties, connecties, connecties
Je komt niet zomaar ergens binnen in de journalistiek. Je moet net de juiste mensen ontmoeten die voor jou als kruiwagen kunnen fungeren. Ik heb dankzij ASEGA Media zoveel mensen leren kennen en nieuwe kansen in m'n leven gehad. Als je geen zin hebt om constant te investeren in connecties, kun je beter geen journalistiek gaan doen. Mensen vergeten je naam snel. Soms moet je faken om ergens te komen: een flinke lach op je gezicht en een dosis zelfvertrouwen kan je heel veel brengen. Probeer het gewoon!

Je leeft in de trein
Meestal duurt een interview korter dan de weg die je moet afleggen om er te komen. Ik ben wel eens naar Deventer gegaan met de trein (uurtje of 3 totaal) om iemand te interviewen, ik moet best vaak naar Amsterdam Zuid (1,5 uur totaal) en ga zo maar door. Je leven bestaat uit onderweg zijn. Je moet niet vies zijn van een reisje.

Daarnaast nog een voor- en een nadeel tegelijk: journalist zijn ben je 24 uur per dag, ook in de avonduren als je even geen zin hebt. Onbewust ben je altijd aan het opletten en nadenken over onderwerpen om over te schrijven. Soms tik ik om 11 uur 's avonds nog een artikel omdat het de volgende dag af moet zijn. Je hebt daarnaast wel héél veel vrijheid: je kunt je leven helemaal indelen zoals jij het wil.Ik hoop dat ik jullie zo geïnformeerd heb over de studie journalistiek! Als je vragen hebt, stel ze gerust.

Welke studie volgen jullie?

2 opmerkingen

  1. Leuk voor te lezen :)
    Ik vind dat je een leuke studie doet, en dat het een leuke job is!
    X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. niks voor mij ik doe heel iets anders (Beta studie) maar wel interessant om te lezen want ik wist er eigenlijk niks over :P

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!