Help, ik ben een uitsteller!

Hi all,

Vandaag had ik eens zin om lekker te klagen, met jullie en tegen jullie, haha. De laatste tijd betrap ik mezelf namelijk op vervelend gedrag, namelijk uitstelgedrag. Voor mij als journalist is dit een rampzalige eigenschap. Artikelen schrijven? Wachten tot de deadline. Factuur sturen? Kan morgen ook nog. Bloggen? Eh, heb meer zin om te liggen. Ik ben er klaar mee en heb voor mezelf een aantal regels opgesteld met betrekking tot uitstelgedrag.Heb ik geen zin om iets te doen, maar is het écht noodzakelijk? Dan doe ik het vanaf nu meteen. Noodzaak is voor mij schrijven, factureren, reageren op mails en alles noteren en bijhouden. Simpele dingen vind ik ook stom om te doen, opruimen bijvoorbeeld. Daar heb ik nooit zin in, dus ik heb een regel bedacht. Ik ga minimaal 1 keer per week mijn kamer stofzuigen en opruimen in plaats van één keer per maand. Ligt er troep, dan ruim ik het meteen op. De grond moet leeg zijn, altijd. Als ik het beter bijhoud, hoef ik vanzelf minder te doen. Simpele regeltjes kosten minder tijd en leveren je tijd op. Lui zijn is soms fijn, maar geeft ook problemen.

Soms heb je nu eenmaal geen tijd om iets te doen. Je bedenkt je opeens iets, maar je moet over een uur werken. Vreselijk irritant. Mijn tip: schrijf het op of plaats een notitie in je telefoon. Mijn iPhone en iPad zijn mijn beste vrienden als het om notities gaat. Het voelt ook heel fijn als je dingen kunt afvinken. Laat het werk niet opstapelen, maar vink af! Geeft veel rust. Zodra je tijd hebt en thuiskomt, doe het. Laat het niet liggen tot morgen.Goed, samengevat:
1. Kijk waar bij jou het probleem ligt. Zo heb ik last van uitstellen op het gebied van werk en opruimen.
2. Stel voor jezelf een paar regels op die jou gaan helpen. Niet te streng, want de kans is groot dat je alsnog gaat uitstellen.
3. Maak een planning of een lijst. Zorg dat je dingen kunt afvinken, zo voelt het alsof je iets bereikt hebt. Een mens heeft motivatie nodig.
4. Doe belangrijke dingen echt meteen, ook al weet je dat het morgen ook nog kan. Zo heb jij morgen een lekker rustdagje voor jezelf.

Naast dat het andere mensen behoorlijk kan storen dat je last hebt van uitstelgedrag, kan het je eigen leven ook overhoop halen terwijl je het niet door hebt. Zo zou ik in de rommel leven en stress krijgen omdat ik deadlines heb. Ik ga stoppen met uitstellen, jaaa! Ik heb er zin in.

Doe je mee?

2 opmerkingen

  1. Hey, ik ken er nog een! Echt vreselijk, maar ik ben ook al vooruitgang aan het boeken. To do lijstjes geven mij ook altijd rust in mijn hoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk geschreven, ik moet ook To do lijstjes maken want ik heb ook bijna voor niets geen tijd en mijn woonkamer ziet er de laatste tijd erg rommelige uit :o
    X

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!