Neppe producten van Mac herkennen


Ik kan mezelf bijna een kenner noemen op het gebied van Mac cosmetica. Zelf vind ik het wel leuk om koopjes te scoren, bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook. Het is bijna een sport om mooie, originele én amper gebruikte producten te vinden. Maar hoe herken je een nepproduct? Ik geef je vandaag een heleboel tips! Bereid je voor op een lange tekst...



Lipstick

Lipstick is sowieso het meest nagemaakte product van Mac. Sommige lipsticks zijn heel goed nagemaakt, bij andere heb je meteen door dat het een neppe is. Er zijn een paar dingen die verduidelijken of je met een neppe te maken hebt. Soms is de verkoper wél eerlijk en staat er ergens 1:1 in de advertentie (dit betekent dat het een close call is, niet veel mensen zullen herkennen dat hij nep is).

Ik heb ook een aantal voorbeelden van neppe producten in advertenties op Marktplaats toegevoegd. Hopelijk helpt dit je om het kaf van het koren te scheiden!


1. Het lettertype
Het lettertype is heel belangrijk, zeker op de onderkant, het doosje of op de huls zelf. Bij neppe lipsticks is het lettertype op het dopje een stukje groter en de tekst staat in het midden of bovenaan in plaats van onderaan. Ook hebben sommige hulzen een overdreven glitter. De serie, beginnend met een 'A', hoort overeen te komen met wat er op het doosje staat (dus satin, frost, matte en verder).

2. De geur
Je herkent de echte Mac lipstick meteen aan de vanille-achtige geur. Neppe lipstick ruiken naar van alles, maar naar die typische vanillegeur. Ik heb er eentje gehad die gewoon stonk! Dé gouden tip als je twijfelt.

3. Limited editions
Lady Gaga lipsticks en Viva Glam lipsticks worden echt enorm vaak nagemaakt. Mijn tip is, mocht je deze willen, denk goed na, kijk naar de vraagprijs en de reden van verkoop. Limited editions worden niet voor weinig geld verkocht. Minimaal de retail is heel normaal, bij lipsticks als Heaux en Fashion Revival ligt de prijs nog een stukje hoger.

4. De prijs
Als iemand een nieuwe lipstick verkoopt voor zes euro én in talloze verschillende kleuren, dan kun je er van uitgaan dat hij nep is. Een goede prijs voor een vrijwel ongebruikte lipstick is naar mijn mening 13/14 euro en daarboven.

5. Partijen
Over het algemeen geldt dat iedereen die grote partijen verkoopt, nep verkoopt. Ik ben slechts een paar keer een goede, échte stashopruiming tegengekomen.

6. Finish
Ziet alles er redelijk oké uit, en komt de kleur overeen? Check dan de finish door het product te swatchen. Ik heb (helaas) eens een neppe lipstick gehad in de kleur Pink Pigeon. Toen ik hem probeerde, merkte ik dat de finish niet klopte. Het is een matte lipstick, maar die van mij was heel glanzend. Dan weet je dat het niet klopt!

7. Breedte
Neppe lipsticks zijn meestal nét iets breder dan de originele hulzen. Je kunt het dus simpel checken door de dop van de originele lipstick op de mogelijke neppe te klikken.

Overige producten

Een product dat je vaak nep ziet, zijn oogschaduwpaletten. Het onderstaande palette is overigens héél duidelijk nep. De echte Mac oogschaduw zit in een glad pannetje, daarnaast zit er geen goedkoop kwastje en plasticje met cijfers bij. De onderstaande prijs is ook totaal niet realistisch: een palette met zoveel kleuren van Mac kan oplopen tot honderd euro. Bij neppe losse oogschaduw en blush zie je dat het product niet glad in de pan zit- je ziet dan duidelijk randjes. Ook hier: check de lettertypes.

Nog zoiets wat je vaak ziet: Mac kwasten en dan voornamelijk sets. Kwastensets van Mac zijn bijna 99 procent van de tijd nep- ze worden niet eens gemaakt voor de standaard collectie! Daarnaast, een losse kwast kost soms al 40 euro. Ik raad het je hoe dan ook af om tweedehands kwasten te kopen.

Je kunt overigens makkelijk checken of een product discontinued is (dus niet meer verkocht wordt/uit de productie is genomen). Dit kan via de website van Mac. Ik moet zeggen dat ik weinig producten tegen ben gekomen die ik echt niet kende qua naam, maar laatst vond ik er toch eentje. Het was een vrij zeldzame Mineralize Skinfinish in de kleur 'Fire Island'. Het kan dus wel echt zijn! Gewoon goed zoeken als je een onbekende naam tegenkomt.

Producten die ik zelf liever niet tweedehands zou kopen, zijn mascara's, oogpotloden en eyeliners. Als je twijfelt over de echtheid van deze producten- doe het alsjeblieft niet. Dit kan heel vervelende gevolgen voor je ogen hebben.

Ik heb hierbij nog een aantal advertenties met nepproducten toegevoegd. Deze zijn momenteel op Marktplaats te vinden. Wel enigszins onherkenbaar- ik wil geen ruzie maken ;-)










Check die laatste trouwens, dertig euro voor een nep palette! Hoe durven mensen zo veel te vragen voor iets wat ze voor niks hebben gekocht...

Ik hoop dat deze blog jou heeft geholpen. Mocht je nog ergens over twijfelen, vraag het gerust! Ik heb ook nog een tip voor je, namelijk om lid te worden van deze Facebookpagina. Daar wordt goed toezicht gehouden op echt/nep en er komen interessante producten voorbij! I like!

5 opmerkingen

  1. Wat een super goed artikel! Ik vind het op foto's soms zo moeilijk te zien. Ik heb bijna eens 30 euro voor een nep UD palette betaald, ik kwam er net op tijd achter dat 'ie nep was(door het echte UD palette van een vriendin even goed te inspecteren), ook al zei de verkoper dat het palette echt was. En inderdaad als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel handig dit artikel! Ik heb nog niet echt gekeken naar MAC op marktplaats, maar als ik dit ga doen ga ik je tips zeker in mijn achterhoofd houden ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is echt verschrikkelijk hoe mensen kopers af willen zetten. Vaak beweren ze ook nog dat het echt is, pff.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. What a fab collection, girl! Such a huge MAC fan here. Just came across your blog on Bloglovin! Will definitely follow, lovely <3
    I am at www.bloglovin.com/blogs/miel-mint-14349829 if you'd like to keep touch, girlie.
    xox Nadia
    www.mielandmint.com

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!