Mijn zoektocht naar werk + tips voor solliciteren

Hiii allemaal! Sinds een tijdje weer een redelijk persoonlijk artikel. Ik wil je graag iets vertellen over mijn zoektocht naar werk (die gelukkig is gestopt!) en ik geef een paar tips mee om op te vallen tussen de stapel sollicitatiebrieven en motivaties. Als jij op zoek bent naar een nieuwe baan kan dit dus een handig artikel zijn!Even naar het begin. Ik had de luxe dat ik niet heel veel druk had om te solliciteren omdat ik al werk had. Ik werk sinds 2015 als freelancer in de journalistiek en ik was daar eigenlijk gewoon klaar mee. Ik was toe aan vastigheid, een vast inkomen en een leven met ritme. Ik ben begin dit jaar langzaamaan begonnen met solliciteren en dat was echt niet altijd even leuk. Het kost veel tijd en er zijn zo ontzettend veel functies die net niet passen bij wat je eigenlijk wil doen.

Als je geen werk kunt vinden en gefrustreerd bent: je bent niet alleen. Echt niet. Er zijn zo ontzettend veel mensen, met en zonder werk, die op zoek zijn naar een (andere) baan.

Mijn gesprekken
Sinds begin dit jaar heb ik, naar inschatting, bij zo'n vijftien bedrijven gesolliciteerd via e-mail. Ik ben dit jaar in totaal vijf keer op gesprek geweest. Bij het vierde en vijfde gesprek was het raak. Dat valt dus reuze mee- ik weet dat er mensen zijn die tientallen gesprekken hebben of honderden mails sturen. Ik wil met je doornemen hoe deze gesprekken voor mij waren. Dit doe ik zonder namen te noemen, lijkt me niet nodig, maar wel met een beetje details. Ik hoop dat mensen misschien iets herkennen en zich daar beter over voelen. Verder geef ik je later in dit artikel graag tips over hoe je kunt omgaan met de situatie.

Lekker amicaal
Mijn eerste gesprek dit jaar was bij een bedrijf in fashion. Het waren hele amicale mensen. Het vrouwtje waar het gesprek mee was was meer overdreven dan Gerard Joling, Koen Kardashian en Gordon bij elkaar. Deze mensen gaven me een beetje het gevoel dat ze allemaal zóóó goed met elkaar omgingen dat er niet eens plek voor een nieuw iemand leek te zijn. Ik ben het daar niet geworden omdat ik daar nog vrij veel concurrentie had en het niet helemaal was waar ik voor gestudeerd heb.

Het toneelstuk
Nog steeds kan ik me een beetje verbazen over een gesprek dat ik had bij een bedrijf. Niet de meest boeiende functie, maar ik zag mezelf hier opzich wel werken. Het waren hele aardige mensen, maar achteraf had ik het gevoel dat ik in een toneelstuk heb gezeten. Het was allemaal 'haha, leuk, gezellig, goed'. Ook dit zul je wel eens meemaken: je denkt bij jezelf 'het KAN niet dat deze mensen me niet op tweede gesprek vragen', maar het gebeurt toch. Je krijgt het gevoel dat iemand echt interesse heeft in jou en wordt vervolgens afgewezen op de meest standaard manier ooit: 'we hebben iemand anders gevonden'. Verder niks. Geen tips, geen succes, de groeten. Nog steeds vind ik dit wel vreemd- soms wil je zo graag weten wat iemand nou écht over je dacht, maar je zult er waarschijnlijk nooit achterkomen.

De dramasollicitatie
Een ander gesprek was vrij recent en dat was echt drie keer niks. Ik denk dat iedereen dit in zijn leven wel eens meemaakt: je hebt een sollicitatie, je gaat weg en denkt 'als ze me maar niet bellen, want dan moet ik nog terugkomen ook'. Er zat een persoon bij de sollicitatie die zo'n stoïcijns rothoofd had dat ik er rillingen van kreeg. Ik houd van humor en dat was hier HEEL ver te zoeken. Na de uitleg over de functie wist ik zelf al dat ik het niet wilde doen, al werd me een salaris van een miljoen geboden. Ook hier had ik (godzijdank) veel concurrentie. Als ik wel op tweede gesprek had mogen komen, had ik het zelf niet gedaan.

Got the job(s)!
Mijn laatste gesprekken hebben me een baan opgeleverd. Ik vind het lastig om mezelf zo te analyseren, maar voor mijn gevoel heb ik mezelf echt goed kunnen 'verdedigen' de eerste keer. Ik wist van tevoren wat ik dit bedrijf kon bieden en heb dat aantrekkelijk gemaakt. Bij bedrijf twee was het anders: hier had ik een heel los gesprek omdat ik daar al als freelancer werkte.

Tips voor jouw brief en motivatie

Gebruik een sjabloon voor jouw cv

Zelf heb ik mijn cv opgemaakt met een opmaak van Word, zie hieronder:


Naast een gewoon document kun je tegenwoordig meerdere sjablonen gebruiken. Ik zou zeggen: kies er eentje die goed voelt voor jou. Zelf heb ik het 'creatief resumé' gebruikt. Dit is heel overzichtelijk voor degene die jou nog niet kent. Je kunt ook je cv opmaken via LinkedIn.

Als je nog creatiever bent, kun je zelf een sjabloon maken of opspeuren via internet. Doe wat goed voelt voor jou en zeker wat bij je past! Ik merkte wel direct dat ik meer succes had met een sjabloon.

Vraag iemand om hulp

Dankzij de lieve Natascha van BeautyOpinie heb ik een kijkje kunnen nemen in een ander cv en een andere motivatie, namelijk die van haar! Ik ben haar super dankbaar dat ze dit naar mij wilde sturen want het geeft andere inzichten en je pikt er uiteraard iets van op. Zo zag ik dat Natascha een uitnodigende zin in het onderwerp van de mail zette. Super slim, want daar valt het oog van het bedrijf als eerste op! Terwijl ik zelf altijd 'reactie vacature blabla' in de regel zette. Vraag gerust iemand anders of je een voorbeeld mag zien. Neem dit nooit klakkeloos over, maar haal er je eigen inspiratie uit.

Foutloos en juiste informatie

Heel belangrijk: je cv moet juiste en foutloze informatie bevatten. Laat het desnoods even checken door iemand die goed Nederlands schrijft. Stop er ook niet te veel 'nevenactiviteiten' in. Iets wat jij een weekje hebt gedaan hoeft niet per se relevant te zijn voor een werkgever.

Motivatie
Dan is er nog je motivatie. Het is belangrijk dat je het kort en bondig houdt. Het belangrijkste: laat weten wat jij een bedrijf kunt bieden. Een bedrijf moet in één opslag kunnen zien dat jij dé persoon bent waar ze naar zoeken. Noem een paar eigenschappen van jezelf die van pas komen in de baan. Nog meer positieve punten kunnen zijn flexibiliteit, een rijbewijs, communicatief vaardig, handig met social media etcetera. Wees wel eerlijk over wat je kunt. Persoonlijk zou ik het niet langer maken dan drie alinea's.

Als het tot een gesprek komt, wees dan vooral jezelf en weet jezelf goed te verkopen. Als je jezelf in het bedrijf ziet werken, vertel dan waarom. Een paar punten die kunnen helpen is 'het toewerken naar een doel', 'samenwerken met collega's' of 'de communicatie/ICT/noem maar op van het bedrijf willen verbeteren'. Ook goed om te vertellen waar je (relevante) passies liggen.

Op dit moment kan ik terugkijken naar de gesprekken die ik heb gehad en de simpelste conclusie ooit kan ik daar uit halen: ik kon mezelf het beste verkopen bij bedrijven waar ik ook daadwerkelijk graag wilde werken. Als jij solliciteert bij een bedrijf waar je hart niet ligt, gaat het echt niet werken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, misschien zit er bij jou meer druk achter, maar geloof me: pas dan kom je tot een goed gesprek.

Zo, onbedoeld is dit nog een lang artikel geworden! Ik hoop oprecht dat je er iets aan hebt gehad en zo niet, dat je hebt genoten van mijn in het begin stormachtige zoektocht ;-).

Ben jij momenteel happy met je werk? Of op zoek naar werk?

4 opmerkingen

 1. Ik heb ook een aantal artikelen geschreven over een baan zoeken maar dan vanuit mijn werk als HRM-er. Bij 'het toneelstuk' zou ik toch echt gewoon een bedrijf bellen en vragen om feedback, is heel normaal hoor en daar leer je ook veel van. Als je een goed gevoel had over een gesprek en je krijgt toch een afwijzing helpt het vaak om even na te bellen of ze nog tips voor je hebben voor een volgende keer. Ennnnn het wil ook nog wel eens een goede indruk achterlaten zodat ze de volgende keer jou bellen ipv jij hen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Annette! Normaal gesproken had ik denk ik wel een mailtje gestuurd (heb ik wel vaker gedaan), maar dit keer voelde ik me eerder genaaid haha. Maar zeker een terechte reactie :)

   Verwijderen
 2. Ik vind het zo fijn dat je wat hebt gehad aan mijn brieven! Ik heb ook weer een gesprek... whaaaa spannend!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!