Kruidvat menstruatiecup review


ARE WE READY FOR SOME GUUUURLTALK? Are we? Ik heb een tijdje terug de menstruatiecup van Kruidvat ontvangen en hoe raar het ook klinkt: ik was meer dan klaar om dit te testen. Waarom? Omdat dit zo'n product is waarvan je je echt afvraagt hoe het werkt en het is toch best intiem om over je menstruatie te praten. Het is in ieder geval niet een onderwerp waar ik dagen over praat met familie en vrienden, maar ik vertel je vandaag alles over mijn ervaring!

Kruidvat menstruatiecup- 14.95 euro


Wat is een menstruatiecup?
Goed, de menstruatiecup. Wat is het eigenlijk? Menstruatiecups bestaan al heel lang, en zijn nu extra bereikbaar doordat je ze bij Kruidvat kunt kopen. Het kan aan mij liggen maar daarvoor heb ik ze niet bij een Nederlandse drogisterij gezien. De cup is een duurzaam en gemakkelijk alternatief voor maandverband of tampons. De cup is herbruikbaar en gaat daardoor jaren mee. De cup is gemaakt van hoogwaardig medicinale siliconen. Met maandverband of tampons is de houdbaarheid wel anders. Je hebt de cup in twee maten: A en B. A is voor als je niet zwanger bent geweest, B is voor als je wel zwanger bent geweest (of een heftige menstruatie hebt). Ik heb cup A getest, want er is nog geen kind uit mij gekomen én ik heb gelukkig niet zo'n heftige ongesteldheid. Cupje A kan 15ml bloed opvangen en dat is 3 keer meer dan maandverband of tampons. Daarnaast kun je 'm aardig lang inhouden, Kruidvat zegt dat de cup 12 uur kan blijven zitten. Je kunt er mee sporten en reizen- dat eerste heb ik getest!

De cup komt samen met een klein, stoffen opbergtasje met trekkoord.


Mijn persoonlijke cyclus
Ik heb gelukkig nooit een super heftige menstruatie gehad. Ik gebruik al heel lang de pil, zeker een jaar of tien, en heb daarmee ook mijn eigen menstruatie in de hand. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ook wel eens een maandje oversla ;-) Zelf ben ik begonnen met maandverband, maar daar ben ik nooit fan geweest. Het geeft me gewoon een vies gevoel, je hebt het idee dat er veel meer bloed uit je komt dan dat daadwerkelijk zo is. Ik heb dus altijd tampons gebruikt tijdens mijn menstruatie.

Ik heb altijd als nadeel ervaren dat maandverband niet alleen vies voelt, maar eigenlijk ook 'vies' is. Je draagt toch vrij lang een bebloed ding tegen je kruis aan. Ik ben niet vies van mezelf, maar fris voelt het niet. Je kunt ook supersnel doorlekken omdat maandverband niet bepaald veel bloed op kan nemen- los daarvan wordt het ook een smeerboel down there. Als ik aan tampons denk, denk ik ook niet per se aan veel gemak. Een tampon voel je in het begin niet zitten, maar ik ervaar dat tampons steeds verder naar beneden zakken. Dan voel je toch dat er iets in je zit dat er ook weer uit wil vallen. Ook na een toiletbezoek heb ik soms het gevoel dat er ietsje meer druk op stond dan de bedoeling was. Niet prettig. Wel zijn tampons meer hygienisch en gemakkelijk in te brengen.

Ook financieel gezien heeft de cup veel voordelen ten opzichte van maandverband of tampons: het is een eenmalige aanschaf van 14,95. Een doosje tampons kost 2-3 euro. Voor de veiligheid draag ik er vaak inlegkruisjes of een dun maandverband bij. Ik denk dat je de kosten van één cup er met 3 keer ongesteld zijn wel uit hebt. Daarnaast gooi je een tampon toch vaak in het toilet (en maandverband in de prullenbak), dat is niet bepaald duurzaam.

Het inbrengen van de cup
SPANNEND JONGENS, PRATEN OVER DE FOEF, DE FLAMOES! Voor het eerste gebruik raadt Kruidvat aan de cup in kokend water onder te dompelen. Eigenwijs mens dat ik ben deed ik dat niet, maar ik kwam daar snel van terug. Je kunt vouwen als een 'C-vorm' of als een 'tulp vouw'. Voor mij werkte de tulp vouw, ik vond de C-vorm een beetje te groot en soms ook pijnlijk. Het is te vergelijken met een grote tampon, maar dan van ander materiaal.

Oja, TMI max: maar zorg dat je geen super lange nagels hebt. Je vagina is een heilige tempel met dun vel dat snel beschadigt. Tijdens je menstruatie heb je al genoeg bloederig tafereel, dus pas een beetje op. Geloof me maar: niet graaien en doorduwen, als het niet goed zit gewoon voorzichtig opnieuw proberen.

Wat Kruidvat zegt is neem de tijd en probeer rustig uit. Goede tip, want de eerste keer was niet bepaald gieren en brullen (misschien dat laatste wel een beetje). Je moet gaan vouwen met de cup zodat deze 1) naar binnen gaat en 2) ook nog eens goed zit. Dat eerste was niet zo heel moeilijk, maar dat tweede was echt verschrikkelijk de eerste paar keren. Doordat je vouwt om de cup naar binnen te krijgen, klapt 'ie niet automatisch uit naar zijn oorspronkelijke vorm. Geloof me: dat voel je meteen. Ik dacht fijn aan mijn dag te beginnen maar als 'ie niet uitgevouwen is, doet het pijn. Snel er uit dus en opnieuw geprobeerd. Goed idee is om toch braaf te luisteren: je moet 'm namelijk even onder heet water houden. Dit maakt de boel wat meer flexibel. Ik kan je niet zo goed vertellen hoe ik het heb gedaan, maar op een gegeven moment zat 'ie er goed in.

Sporten en leven met de cup
De cup zit goed, tijd om na een opgeluchte vreugdedans aan het leven te beginnen. Ik ga sinds kort drie keer per week naar de sportschool, hopelijk een mooi moment om de cup te testen. Goed nieuws: ik heb totaal geen problemen ondervonden, bij welke training of welk apparaat ook. Zelfs niet bij dat ongemakkelijke apparaat waarbij het lijkt alsof je je flamoes aan het trainen bent. Wel merkte ik dat ik op dag 3 na het sporten een volle cup had, toen was het pas 12-1 uur (dus na een paar uurtjes dragen al). Dit is me verder overigens niet overkomen, ik kon er vaak een hele dag wel mee vooruit.

Naar de wc gaan
Het grote nadeel aan een tampon is dat 'ie naar beneden zakt, zeker na toiletgebruik. Zal ik je eens wat zeggen over de cup? Daar merk je precies NIKS van. Dat maakt het ook zo waanzinnig: je kunt gewoon naar de wc gaan alsof er echt niks aan de hand is. Dit is misschien wel het grootste voordeel dat ik heb ervaren: urenlang is er niks aan de hand.

Het uithalen van de cup
Zin in horrorverhalen? Goed, lees verder! De eerste keer dat ik de cup had gebruikt was ik stiekem toch best benieuwd naar wat er in zat. Nu moet ik zeggen: dat viel me echt heel erg mee. Ik denk dat op de eerste dag (nog een redelijk lichte dag) er denk ik 4ml bloed opgevangen was. Het uithalen van het cupje deed ik veel te snel. AU! Ook dat is niet prettig én je wc wordt er niet blij van. De cup verliest vacuum waardoor 'ie, juist, 'openbarst', met alles er natuurlijk in. Dit werd echt A BLOOODYYY MESS. Rustig je tijd nemen is een aanrader. Houd er ook rekening mee dat de cup aan de buitenkant wat ribbeltjes heeft, ook niet lekker om dat snel uit je te halen. Je grijpt ook best makkelijk naast het steeltje aan de cup wat pijnlijk is. Take. Your. Time.

Als je de cup eruit hebt gevist (de opluchting!) kun je 'm schoonmaken. Kruidvat zegt dat het kan met enkel toiletpapier, maar dat vind ik zelf niet hygienisch. Ik raad aan om 'm onder warm water te spoelen en het liefst met een beetje milde zeep/douchegel. Let op dat je geen restjes product op de cup hebt zitten.


Niet aan te raden als...
Het is een vrij beladen onderwerp, maar er zijn natuurlijk vrouwen die een tampon al niet naar binnen krijgen. Dit kan te maken hebben met vaginisme of een andere oorzaak. Voor deze groep kan ik de cup niet aanraden. Het is toch een best groot ding wat je naar binnen moet proppen. Ook zou ik het best spannend vinden om op zwaardere dagen met een cup in naar bijvoorbeeld een pretpark te gaan. Het reinigen van het cupje kan toch echt het beste onder de kraan gebeuren en vaak zit er geen wasbak in het toilet zelf, maar daarbuiten. Ik vind je overigens wel een ontzettende lefgozer als je met die cup in je hand naar de wasbak loopt, haha. Andere situaties waarbij ik de cup niet zou aanraden:

- Als je vies bent van bloed. Goed, je bent het zelf, het is je eigen bloed, maar het is wel ineens erg zichtbaar. Ik kan me voorstellen dat je het niet prettig vindt om te zien. Ik heb er zelf geen moeite mee.
- Als je erg jong bent en alleen maandverband hebt geprobeerd. Ik vind de cup persoonlijk een product dat je past kunt proberen nadat je comfortabel bent met het gebruik van tampons.
- Als je erg lang geen toilet dichtbij hebt (vooral als je de cup net bent gaan uitproberen, je moet toch in het begin checken hoeveel bloedverlies je echt hebt). Doorlekken is namelijk nog steeds een optie. Pas bijvoorbeeld dus op wanneer je op reis bent in het buitenland. Ik zou eerst je menstruatie 'meten' zodat je weet waar je aan toe bent.
- Als je gewoon geen tijd en/of geduld hebt. In haastige situaties is het niet zo handig om hiermee aan de slag te gaan, tenzij je de cup al jaren gebruikt.

Dan de conclusie, is het een aanrader? Ik heb er even over getwijfeld, maar ik ga toch voor JA. Aan het begin van de week begonnen we als vijand, maar na een paar dagen kunnen we door 1 deur. Of moet ik zeggen, ingang (hoe slecht).

Waarom ja? Het duurt dan wel even voor je het onder de knie hebt, maar je kunt in principe urenlang vooruit zonder problemen. Het geeft rust en je kunt er gewoon mee naar de wc. Sporten gaat goed, niks beweegt of zakt naar beneden. Het is duurzaam en zolang je de cup kunt reinigen, is het ook nog eens hygienisch. Puntsgewijs nog eens mijn ervaringen op een rij (omdat je best een held bent als je echt alles hebt gelezen):

+ Urenlang zekerheid
+ Je kunt er mee naar het toilet zonder zorgen
+ Het is duurzaam
+ Je voelt de cup écht niet zitten
+ Zwemmen en sporten kan prima
+ Het is relatief goedkoop

- Inbrengen is zeker in het begin niet makkelijk
- Je weet niet hoe vol de cup zit en kunt nog wel doorlekken (bij mij is dit niet gebeurd!)
- Het is best een groot ding waardoor de menstruatiecup niet voor iedereen geschikt is
- Je moet het product schoon kunnen maken, ook onderweg

Een mentruatiecup heeft dus zeker voor- en nadelen. Ik ben zeer benieuwd of jij er al eens eentje hebt geprobeerd, laat het zeker even weten in de reacties!

Is dit iets voor jou? Als je vragen hebt, kun je ze ook altijd stellen! Ik heb dit product van Kruidvat ontvangen ter review.

4 opmerkingen

 1. Zo slecht dat je zegt dat je tampons in het toilet gooit. Uiteraard gooi je die dingen ook in de prullenbak. Dit is al een oud artikel maar toch

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Iris, het is alweer een tijd geleden, maar ik vroeg mij af of je nog steeds positief bent over de Kruidvat menstruatie cup? Ik zag em laatst bij Kruidvat en dacht, zal ik het kopen. Ik neig steeds meer naar een menstruatie cup. Er is zoveel keus dat ik door de bomen het bos niet zie. Ik weet niet of het wat voor mij is, om nou een van de duurdere merken te kopen terwijl die van Kruidvat ook net zo goed is dan heb ik dat liever.

  Alvast hartelijk bedankt voor je reactie tegemoet.

  Groetjes,
  Anoec

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey iris,

  Heb je ook getest of je kunt zwemmen met de cup?

  Groetjes J.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi! Tijdje geleden deze review! Ik heb ermee gesport, maar niet mee gezwommen. Echter ben ik er van overtuigd dat dit prima moet kunnen. Groetjes, Iris

   Verwijderen

Thanks voor je reactie!