Hoe maak ik mijn ooglooks? Camera + Facetune tips

Hola! De laatste tijd krijg ik steeds vaker opmerkingen en vragen over mijn ooglooks. Voor mij is dit echt een uit de hand gelopen dingetje: ik doe het eigenlijk al jaren, maar tot een tijdje terug maar héél af en toe. Ik begin het steeds leuker te vinden en kan er mijn creativiteit in kwijt. Ik wil je vandaag wat meer hierover vertellen, want hoe maak je zo'n ooglook eigenlijk? Lees mee!


Het maken van een ooglook kost best veel tijd. Soms gaat het in één keer goed, maar soms vind ik het zelf drie keer niks en haal ik de hele boel er weer af. Gemiddeld ben ik wel een uur bezig met het maken van een ooglook (één oog). Ik ben overigens niet de allerbeste hierin en dat wil ik ook zeker niet beweren- ik vind het gewoon leuk om er mee bezig te zijn.

Laatst zag ik een opmerking van BeautyOpinie waarin stond 'mij lukt dat nooit' en dat was de inspiratie voor mijn artikel, haha! Ik denk namelijk dat iedereen het wel kan: het is een combinatie van plezier hebben en handigheid krijgen in het maken van looks en een geschikte foto.

Hier komen ze dan, de tips der tips:

- Je oogschaduw moet wel zichtbaar zijn
Je kunt op het 'zicht' een mooie ooglook hebben gemaakt, maar je camera moet het ook zien. Dit klinkt stom maar als je kleur wil overbrengen zul je het heftiger moeten doen dan normaal. Zeker als je extra belichting gebruikt (ik zet mijn camera meestal op belichting +0.3 of +0.7) wordt de look vaak lichter op camera. Ook lampen maken de kleuren lichter.

- De wimpers moeten heel dicht bij de wimperrand worden geplakt
Dit vind ik wel een dingetje: als je nepwimpers gebruikt, zie je ze vaak zitten. Ook als deze maar een millimeter van wimperrand is geplakt: je ziet die ruimte nu eenmaal goed. Dat kan ook bijna niet anders als de camera zó dicht bij je oog komt. Zorg dat ze echt zo dicht mogelijk bij de wimperrand geplakt worden en gebruik een oogpotlood/eyeliner om het randje te verbergen op de camera. Toch zichtbaar? Met Facetune kun je het nog wel corrigeren!

Nog een extra tip is om wat grotere/langere wimpers te gebruiken. Ik vind kleine wimpers soms wat wegvallen als je een heel kleurrijke look hebt gemaakt. Denk van tevoren al na over welke wimper je wil gebruiken. Zorg wel dat ze op je oog passen, als je ze niet hebt geknipt ziet het er pijnlijk uit op de foto én ze blenden niet in met je natuurlijke wimpers.

- De camera moet goed zijn in macro
Je kunt een prima toestel hebben met een goede lens, maar dit hoeft niet te beteken dat de macro functie goed is. Een goede camera maakt op een paar centimeter, soms zelfs maximaal twee centimeter, een scherpe foto. Ik gebruik zelf de Nikon B700 en voor mij is dat de perfecte camera voor ooglooks. Als je op zoek bent naar een goede camera raad ik je aan om niet naar een gigant als Mediamarkt te gaan, maar om een specialist op te zoeken. Bij een specialist kunnen ze meestal beter advies geven. Ik mocht zelfs met de camera naar buiten om foto's te maken en te kijken of ik het wat vond.

- Het licht moet goed zijn
Je kunt een heleboel bewerken, maar als je slecht licht hebt krijg je gewoon een grauwe foto die vaak ook nog eens korrelig is. De basis moet (dag)licht zijn. Ik maak mijn ooglooks dan ook altijd 's ochtends, ik gebruik verder geen lampen.


- Facetune the house!
Ik raad niet aan om je hele look te veranderen met Facetune (het kan wel), je ziet dit namelijk zo goed dat het ook te opvallend is haha. Make-up moet wel realistisch blijven. Je wimpers zitten nou eenmaal soms de verkeerde kant op en soms ben je vergeten een haartje te epileren. Ik vind dat je aan mijn foto's wel kunt zien dat er iets is gebeurd, maar hopelijk niet tot in de extremen. Wat ik doe met Facetune:

- Ik maak mijn wenkbrauw meestal lichter. Een hele donkere wenkbrauw vind ik niet heel goed passen bij een kleurrijke ooglook, je kijkt dan eerder naar de wenkbrauw en dat is niet de bedoeling. Lichter maken kan met de 'tones' functie: je zoekt met het pijltje naar je eigen wenkbrauwkleur, zet 'm ietsje lichter en kleurt er voorzichtig overheen. Oefening baart kunst in dit geval!
- Ik maak de wimperrand minder zichtbaar door 'tones' op zwart te zetten. Dit vind ik een grote afleiding als je een goede make-up look hebt. Je wil geen lijm of opvallende rand zien zitten.
- Ik gebruik 'tones' ook voor een egale huidskleur en smooth daar licht overheen.

De kunst is om het niet teveel op een schilderij te laten lijken. Je ziet het namelijk meteen als een ooglook te bewerkt is: dat is natuurlijk met geen mogelijkheid zelf thuis na te maken. Ik hoop dat mensen alsnog naar mijn foto's maken en denken 'ik kan dit zelf ook', want het kan echt. Ik verander de kleuren van de oogschaduw daarom niet. Ik vind het persoonlijk nog wel moeilijk om de balans tussen 'te glad' en 'do-able' te vinden: ik wil niet dat het te nep en gemaakt lijkt, maar tegelijkertijd vind ik het mooi als het allemaal egaal en foutloos is.

Zo, dit waren mijn tips voor een goede ooglook! Ik ben benieuwd of je er iets aan hebt gehad. Als je zelf nog een tip hebt, laat 'm dan zeker even achter in de comments.

2 opmerkingen

  1. Ik volg je niet op Instagram, maar er is geen woord teveel gezegd over je ooglooks. De foto's zijn echt prachtig, en zonder dat ze onwerkelijk worden -- wat ik bij veel bloggers wel zie, dat schilderij effect inderdaad. Facetune ken ik niet, maar ik ga hem eens bekijken. Ik maak amper ooglooks, laat staan foto's ervan, het duurt al 40 minuten voordat ik een fatsoenlijke foto heb gemaakt aangezien ik niet op m'n oog kan mikken :') Heel fijne tips, en leuk dat je het deelt ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat bij altijd fout gaat, de wimpers zijn scherp en de rest niet. Ik zet altijd een makeupspiegel id vensterbank en draai de camera en kan dan in de spiegel zien welke foto's hij heeft gemaakt, en dan pas ik de stand aan enzo maar ik fotografeer op automatisch aangezien ik niet kan zien van te voren wat fotografeer. Heb geen klepje dat ik kan uitklappen van mijn scherm. IK heb eerder in realtime view foto's gemaakt, maar die functie krijg ik niet meer in werking.... En macro fotograferen ken ik niet, ga dat eens onderzoeken...

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!