Niet goed in je vel zitten: mijn tips (burn-out & corona)

Hola! Hoe vervelend is het: je wordt wakker en je hebt het gevoel dat deze dag echt niks gaat worden. Je voelt je eigenlijk al kut voordat je fatsoenlijk klaar bent gemaakt voor de dag. Ik herken dit gevoel heel goed: je zit niet goed in je vel en wil uit die vervelende spiraal komen. Ik wil je vandaag wat tips meegeven waar ik zelf wat aan heb en heb gehad. Kan ik er ook mooi op terugkijken als ik zelf een slechte dag heb :-).
Zorg voor jezelf (uiterlijk)
Er zijn dagen bij geweest dat ik wakker werd en urenlang zonder make-up en een net-uit-bed-look bleef rondlopen. Nu ik thuis werk hoef ik mezelf in principe voor niemand mooi te maken. Als ik de hele dag zonder make-up in mijn pyjama wil rondlopen zou dat gewoon kunnen. Ik merkte alleen dat mij dat een nog meer miserabel gevoel gaf. Als ik enigszins structuur in mijn ochtend aanbreng, mezelf verzorg en opmaak, dan voel ik me automatisch meer mezelf. Dus verfris jezelf lekker, ga douchen, doe een geurtje op en voel jezelf verzorgd.

-> wat doe jij voor jezelf waardoor je je qua uiterlijk iets beter voelt?

Zorg voor jezelf (innerlijk)
Makkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijp ik heel goed, maar probeer eens voor je innerlijke zelf te zorgen. Daarmee bedoel ik, luister gewoon echt een keer goed naar je gevoel. Waarom voel je je zo? En beter nog: hoe ga je daarmee om? Vul de onderstaande vragen in en pak ze erbij als het even niet goed gaat.

Drie vragen die in therapie terug komen die ik voor jou aan kan raden om in te vullen:

  • Waaraan merk je dat het weer wat slechter met je gaat?
  • Wat heeft jou nu geholpen om je weer beter te voelen?
  • Wat kan jij doen om je je weer wat beter te voelen?


Accepteer dat je niet lekker gaat
Ongelofelijk moeilijk maar waar: accepteer dat je niet lekker gaat en dat je het nodig hebt om even een stapje terug te doen. Jezelf verzetten en dwingen dat je je goed moet voelen werkt alleen maar averechts. Ik heb vaak vreselijk last gehad van een emotie-aanval (JANKEN!) maar als ik het wilde tegenhouden werd het alleen maar erger. Dus laat je maar even gaan. 

-> Hoe accepteer jij een slechte dag?

Heb een (simpel!) doel of maak een lijstje
Waar je baat bij hebt als je niet lekker in je vel zit is het hebben van een doel. Dat betekent niet dat je meteen een nieuw bedrijf op moet zetten of een ander super groot doel moet aangaan. Nee, dat kan simpelweg betekenen dat je voor jezelf een lijstje maakt met drie punten die je vandaag wil afstrepen. Een simpel voorbeeld is de was doen, een paar kilometer wandelen, je badkamer schoonmaken, twee uurtjes werken, etcetera. Voorheen ging ik heel goed op 'go with the flow' en ik zag wel wat de dag bracht. Dit werkt voor mij nu niet meer en veel mensen die even mentaal niet goed gaan hebben meer baat bij een dagindeling of doel.

-> Welke drie doelen kun jij vandaag stellen?Beweeg
Ik wandel wat af jongens! Hoewel je je misschien heel moe en lusteloos voelt, naar buiten gaan HELPT ECHT. Zo vaak heb ik mezelf vroeger toegesproken met 'nee joh je hebt al gedaan, je hoeft niet meer te wandelen' maar jawel, je moet juist wel naar buiten gaan. Licht is (bewezen) heel belangrijk voor een mens, dat ten eerste, door te wandelen heb je minder aandacht voor alles wat zich in jouw hoofd afspeelt. Daarnaast: door jezelf lichamelijk meer moe te maken is de kans op betere nachtrust groter. Het heeft dus alleen maar voordelen.


Praat!
Wat mij heel erg helpt: praten, praten, praten. Neem mensen in vertrouwen waarmee je over je situatie en gevoelens kunt praten. Als je geen familie of goede vrienden hebt die je regelmatig aan de mouw kunt trekken, ga dan naar de volgende stap.

Zoek hulp (bijvoorbeeld een praktijkondersteuner huisarts)
Zelf ben ik momenteel bezig met een reeks gesprekken met een praktijkondersteuner van de huisarts. Toen ik de 'diagnose' burn-out/overspannen kreeg, moest ik wel even nadenken over of ik dit wilde, maar het is erg fijn om met iemand te praten die jouw leven niet kent en dus geen vooroordelen heeft. Hij of zij heeft de handvatten om jou verder te helpen. Hoe lief je vrienden en familieleden ook kunnen zijn, zij weten vaak niet precies waar jij doorheen gaat of ze hebben er een mening over. Dit kun je niemand kwalijk nemen, maar een begeleider weet precies wat hij/zij moet zeggen. Je komt met deze persoon in aanraking na een doorverwijzing van je huisarts. Het nadeel is dat je niet elke week terecht kunt, zoals je bij een psycholoog vaker wel kunt. 

Sociaal contact
Nu we middenin een pandemie zitten wordt sociaal contact steeds moeilijker. Ik merk aan mezelf dat ik hier heel veel last van heb. Ik ben niet iemand die spelletjes gaat doen via een camera, ik wil mensen live zien. Ik kon mezelf altijd ook prima opladen door zelf iets sociaals te ondernemen: bijvoorbeeld naar de sportschool of kapper te gaan. Alleen de stad in, kan ook. Dan ben je lekker onder de mensen. Als je niet lekker in je vel zit ben je waarschijnlijk geneigd om jezelf terug te trekken. Toch is het ontzettend belangrijk om sociaal contact te onderhouden. Het helpt je absoluut niet om in slechte momenten alleen weg te kwijnen, geloof mij maar. Je kunt beter de hele dag zitten te huilen bij iemand anders dan helemaal alleen. Je weet dan dat je gesteund wordt en kunt hier alleen maar beter van worden.


Minder social media en internet
Het internet kan soms een duistere plek zijn als je niet lekker in je vel zit. Je gaat zoeken op Google naar wat er mis met je is en komt zo verhalen tegen die je eigenlijk niet moet zien. Ook social media kan een verkeerde rol spelen. Je scrolt voor de 100e keer door je Facebook tijdlijn en blijft constant negatieve berichtgeving over van alles en nog wat zien. Weer een verlenging lockdown, ongeluk hier, ongeluk daar... Op Instagram heeft de één een fantastisch leven of iemand geeft jou onbedoeld een negatief gevoel. Een tip die ik zelf ook moet opvolgen: stop hiermee. Zodra je merkt dat je niks haalt uit de berichtgeving die jou de hele dag door wordt voorgeschoteld, klik het weg en leg je focus op iets anders. Bijvoorbeeld een leuk tijdschrift of een boek waar je geen negatieve gevoelens door krijgt.


Slapen/mediteren
Slapen is ontzettend belangrijk voor je gemoedstoestand. Ik heb in december helaas een week gehad die qua slaap zo slecht was dat ik er bij liep als een zombie. Als je in je vingers knipte kon ik al in huilen uitbarsten. Een mens heeft rust nodig. Gun jezelf dat ook. Als je niet lekker in je vel zit maar het nog wel redelijk gaat, kun je meditatie proberen. Bijvoorbeeld van Sanny zoekt Geluk, Rituals, Headspace... En als je echt niet kunt slapen, overweeg dan om tijdelijk medicatie te gebruiken die je daarbij helpt.

Kook voor jezelf
Het is gemakkelijk om pizza te bestellen en te vervallen in slechte eetgewoontes. Vertrouw mij, ik kan er wat van en soms is het prima daar aan toe te geven. Toch geeft het mij ook een heel fijn gevoel om gewoon normaal voor mezelf te koken. Je doet lekker boodschappen, bent bezig met koken... het hele proces is eigenlijk al best fijn. Al maak je een simpele salade met een paar ingrediënten.

Schrijf van je af 
Sinds een paar dagen gebruik ik Vertellis Chapters (zelf gekocht!), een boekje waar je in kunt schrijven over hoe jouw dag is geweest, wat goed gaat en wat beter kan. Het is nog best vroeg om te zeggen en ik wil dit boekje uiteindelijk ook uitgebreid reviewen, maar ik heb hier baat bij. Door alles van je af te schrijven is het net alsof je je gedachten wat beter kunt parkeren. Was je dag kut? Prima, schrijf het maar op. Dan loop je daar ook niet mee rond. En aan de andere kant word je ook uitgedaagd om na te denken over dingen die wél heel fijn waren. Want echt niet alles aan je dag is altijd slecht.

Het hoeft niet altijd goed te gaan
Ik wil je ook nog meegeven: het hoeft niet altijd goed te gaan. Sommige dagen kun je niet ombuigen en ik begrijp dat als de beste. Het kan zo zijn dat je gewoon dusdanig slecht in je vel zit dat het even niet lukt om er het beste van te maken. Probeer deze dag alsnog een beetje voor jezelf te zorgen, doe wat voor jou toch nog enigszins goed voelt. Als dat een hele dag huilen is, blijf je dan sterk houden met de gedachte dat er weer goede dagen aan gaan komen. 

Hopelijk heb je iets aan dit artikel. Pak het gerust bij als je het nodig hebt. Heb jij een vraag of wil je iets kwijt: je mag het altijd hieronder achter laten of stuur mij een DM op Instagram!

1 opmerking

  1. Wat een fijne tips. Ik merk dat ik door alles en mijn werk (ik werk in de zorg) ook me niet 100% top voel. Herken zeker een aantal zaken. Fijne tips geef je

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!