Alles over arganolie: wat is het en hoe gebruik je het?

Hola iedereen! Wie mij al wat langer volgt (of misschien wel helemaal vanaf het begin), weet dat één van de best gelezen artikelen op mijn blog over arganolie gaat. Inmiddels heb ik er meer ervaring mee en ik wil je, in samenwerking met ArganWinkel*, meer vertellen over wat arganolie is én doet. Het kan namelijk voor heel wat verschillende 'problemen' worden ingezet! Nieuwsgierig? Lees verder!

Argania Spinosa (zaden). Foto

Wat is arganolie?

Arganolie is afkomstig uit de noten van arganbomen. Deze groeien voornamelijk in het zuiden van Marokko. Deze natuurlijke olie regenereert de huid door de vitale functies van de huidcellen te herstarten. De olie heeft anti-aging eigenschappen en is ook nog eens 100% natuurlijk. De veelzijdige olie heeft vele beauty voordelen waar ik later in dit artikel op terug zal komen. Pure en echte arganolie is schaars en het productieproces kost veel tijd en energie. Daar hangt een prijskaartje aan, al is de olie wel betaalbaar (29,95 euro voor een fles pure olie van 100ml). Het is ook goed om te weten dat er veel olie wordt verkocht onder de noemer argan, maar dat is het eigenlijk niet. Opletten dus!

Naast arganolie voor de huid bestaat er culinaire arganolie. De culinaire olie is wat donkerder van kleur, tegen lichtbruin aan, en is vaak troebel. Deze twee zijn wel echt verschillend- gebruik de culinaire olie niet voor cosmetische doeleinden en andersom ook niet!

Het maken van argan olie is een intensief proces. Foto

Mijn ervaring met arganolie
Het is nu jaren geleden dat ik voor het eerst arganolie gebruikte. Op zichzelf staand kan het voor mij, met mijn redelijk vette huid en lichte haar, snel te veel van het goede worden. Een gematigde dosering is dus belangrijk, of je kunt het druppelen in je favoriete lichaams/haarverzorgingsproduct. Ook kun je producten aanschaffen waar de olie wel in zit, maar niet als hoofdingrediënt. Vooral voor mijn haar vind ik dat het meest prettig: wel de voordelen en geen nadelen. Zo bevat de haarolie van ArganWinkel niet alleen arganolie, maar ook castorolie, soja-olie en jojobaolie.

In de loop der tijd ben ik er ook achter gekomen dat de pure vorm prettig werkt voor mijn psoriasis. Ik heb dat tot nu toe alleen op mijn armen, maar het kan ontzettend jeuken en er zijn maar weinig producten die mild genoeg zijn of daadwerkelijk iets doen. De psoriasishuid voelt door het gebruik van arganolie een stuk minder hard en schilferig. Dit zorgt voor veel verlichting want geloof mij- het is echt geen pretje als je een slechte dag hebt.Hoe gebruik je het?
Via de blog van ArganWinkel, https://arganwinkel.nl/blog/hoe-gebruik-je-arganolie/, kun je nog eens goed bekijken hoe je de olie kunt gebruiken. De olie is namelijk op veel verschillende manieren inzetbaar. Via de website kun je 11 verschillende dingen/problemen zien waar arganolie bij helpt. Denk bijvoorbeeld aan eczeem en dus droog haar. Bij elk 'probleem' staat een oplossing en een video met hoe je de olie in je verzorgingsritueel op kunt nemen. Handig!

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad en dat je nu meer weet over hoe je deze multitasker kunt inzetten! Gebruik jij wel eens arganolie?

*Dit artikel werd geschreven in samenwerking met ArganWinkel

2 opmerkingen

 1. Hee girl, ik wist helemaal niet dat jij ook psoriaris hebt. Wat een bitch is dat hè? Ik wist ook niet dat argan dan wel verlichting kan bieden. Ik vind het soms wel stinken, maar goed, het doel heiligt de middelen natuu'k.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat erg dat jij daar last van hebt.
  Fijn dat deze olie verlichting geeft.
  Ik gebruik het zomers veel voor mijn kurkdroge huid en het kapsel.

  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!