Vijf tips voor een betere nachtrust

Heb jij last van slaapproblemen? Je bent absoluut niet de enige! Ik kan er zelf soms ook wat van helaas. Volgens nieuwe cijfers van het CBS had in 2018 24 procent van de Nederlanders van 25 jaar of ouder last van slaapproblemen. Dat is bijna 1 of de 4 personen! Echt veel dus. Niet in slaap kunnen vallen of slecht/licht slapen is niet goed voor je gezondheid, want je zult merken dat je focus ook steeds slechter wordt. Tips nodig? Lees dan verder!Een goede temperatuur
Wat de goede temperatuur is, zal voor iedereen een beetje verschillend zijn. De ene persoon vindt het bijvoorbeeld fijn als het raam open staat, de ander houdt van een lekker warme kamer. Ik vind zelf 20-22 graden de perfecte temperatuur om in te slapen, daarboven wordt het me ietsje te warm. Weet wat je fijn vindt en in ieder geval voor een beetje frisse lucht. Je raam hoeft niet wagenwijd open, maar een kiertje helpt al. Als het te warm is kun je natuurlijk een raam open zetten of de airco kort laten draaien met een ventilator ervoor, zodat je snel kunt koelen.

Maak het donker(der)
Ik kan zelf echt niet slapen in het licht, maar dat is niet eens zo gek als je het volgende leest: een te lichte slaapkamer kan namelijk zorgen voor depressieve gevoelens! Wat jouw kamer ook extra donker maakt zijn overgordijnen of bijvoorbeeld een verduisterend rolgordijnEr zijn meerdere opties om je raam te verduisteren. Verduisterende rolgordijnen houden het meeste licht buiten de deur en zorgen ervoor dat je minder snel wakker wordt in een hele lichte kamer. Sinds ik verduisterende gordijnen heb merk ik dat het hartstikke donker is bij mij binnen, waardoor mijn nachtrust verbetert. Ik woon in een stad waar het leven tot in de late uurtjes doorgaan- het is erg fijn om geen last te hebben van bijvoorbeeld felle koplampen.

Schrijf je gedachten op
Mijn probleem met slecht slapen speelt me parten als ik veel aan mijn hoofd heb en het (te) druk is op mijn werk. De oplossing: lijstjes, lijstjes, lijstjes. Ik heb standaard een aantal notities in mijn telefoon met gedachtes die in de avond bij mij opkomen. Wat moet ik morgen echt doen? Wat moet ik onthouden? Het is belangrijk om dit van je af te schrijven, omdat je anders constant blijft malen. Nog een extra tip is de Purpuz planner, die geeft je ook echt rust wanneer je het nodig hebt.
Een schoon bed en schone kleding
Geloof mij: een schoon bed is het halve werk! Ik kan oprecht zeggen dat ik beter slaap in een bed waarvan de lakens fris gewassen zijn. Het ruikt heerlijk en 'knispert' nog een beetje na uit de wasmachine. Je lakens gaan na verloop van tijd ook in de war waar je onbewust ook wakker van kan worden. Als je houdt van een strak opgemaakt bed, zorg dan dat je dit elke dag opnieuw doet zodat je dekbed niet los gaat zitten. Mijn persoonlijke aanrader is wasmiddel van Lovables.

Zelf slaap ik het liefst in een pyjamabroek die lekker los zit. Strakke kleding zal er voor zorgen dat jij, als je gaat bewegen 's nachts, een bekneld gevoel kan krijgen waardoor je wakker wordt. Niet leuk en ook nog eens oncomfortabel.

foto @dougthepug


ASMR (of calming video's)
Haat het of houd er van: ASMR. Ik val in die laatste categorie want ik word dus MEGA slaperig van ASMR video's. Ik houd persoonlijk niet van praatvideo's maar van geluidvideo's. Als je het voor eerst kijkt moet je er gigantisch aan wennen maar mijn ogen worden er echt zwaar van ;-)


Heb jij nog een goede tip? Laat het zeker weten in de comments!

Dit artikel is een samenwerking met Veneta.

Geen opmerkingen

Thanks voor je reactie!