Blogupdate: stop ik met mijn disclaimer?

Halloooooooo iedereen! Vandaag wil ik in een extra artikeltje iets met jullie bespreken. Je kunt het al lezen in de titel: ik wil stoppen met mijn disclaimer. Ik ga niet langer onder een artikel plaatsen of ik iets gekregen heb of niet. Waarom? Dat wil ik vandaag met jullie bespreken!
Het is het standaard riedeltje onderaan mijn artikelen als ik een product heb gekregen: "Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen van een bedrijf/PR-bureau. Omdat ik veel waarde hecht aan een eerlijk oordeel, heeft dit geen invloed op mijn mening." Of een zin die daar op lijkt. Je weet wel wat ik bedoel: ik plaats een disclaimer waarin ik jou als lezer laat weten of ik een product heb gekregen of niet. Omdat ik vond dat dat moest en dat dat hoorde.

De laatste tijd betrap ik mezelf er op dat ik het riedeltje er automatisch niet meer bij plaats. Bij mijn Kruidvat wimperserum review bijvoorbeeld, en bij de nagellak review van gisteren. De simpele reden daarachter is dat ik steeds meer opgestuurd krijg. Ik maak persoonlijk geen onderscheid tussen de producten die ik heb ontvangen en de producten die ik zelf heb gekocht. Dat wil ik ook niet, omdat ik anders geen eerlijke reviews kan leveren. Ik vergeet het zelfs een beetje.Er is nog een reden. Ik betrap mensen er soms op dat ze iets minder geloofwaardig vinden omdat dat riedeltje er onder staat. Want als je iets hebt gekregen, dan ben je toch bevooroordeeld? Want je wil een bedrijf toch niet teleurstellen met een negatief oordeel? Dit zijn dingen waar ik dus helemaal niet op zit te wachten: ik wil niet dat jij denkt dat ik niet eerlijk ben. Nooit. Want jullie weten inmiddels allemaal dat ik het rustig zeg als producten niet werken voor mij. Hier bijvoorbeeld, en hier. Aan de andere kant wil ik ook niet dat jullie denken dat ik iets achter houd.

Oh en nog een dingetje: als ik ergens voor betaald krijg, laat ik dat uiteraard wel weten. Dit is verplicht- ik wil daarnaast ook dat je dan zelf kunt bepalen in hoeverre je dan iets wil lezen/geloven of niet.

Ik ben benieuwd naar jullie mening: wil jij per se weten of iemand iets heeft gekregen? Laat jij jouw eindoordeel daardoor beïnvloeden? Laat het me weten! Als meer mensen toch graag een disclaimer willen zien (dus alleen bij gekregen producten, niet voor betaalde artikelen), dan blijf ik daar gewoon mee doorgaan.

12 opmerkingen

 1. Persoonlijk vind ik een disclaimer niet heel erg nodig. Ik vind een product opgestuurd hebben gekregen niet gelijk staan aan een positieve review. Een betaald artikel daarentegen wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal met je eens, steeds vaker vergeet ik dat zinnetje er achter te plakken omdat het ook vanzelfsprekend is dat ik eerlijk ben, dan moet ik het artikel achteraf weer bewerken 'omdat het zo hoort', maar uiteindelijk ben je zelf baas.. zelf hecht ik geen waarde aan, ik ga niet een artikel niet lezen omdat er geen disclaimer onder staat tenzij het een betaalde opdracht is.. Goed artikel! Ik ga er nog even over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het altijd wel netjes om te vermelden dat je iets gekregen hebt. Anders lijkt het alsof je alles zelf hebt gekocht en dat is gewoon niet waar. Ik heb echter nooit het idee dat mensen minder eerlijke recensies krijgen als ze iets gekregen hebben... Ik zie het er persoonlijk liever wel bij staan, al is het alleen al door een * achter het product!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eerlijkheid is het belangrijkste vind ik. Of je het product nu gekregen hebt of niet. Het gaat erom wat jij er over denkt. Niet omdat je het gekregen hebt of zelf hebt gekocht. Van mij hoef je het er niet bij te zetten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van mij hoeft de zin 'het heeft geen invloed op mijn mening' er niet bij, maar ik vind het altijd wel fijn om te weten of het via een bedrijf verkregen is of niet. Desnoods in een tag :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk hierover precies hetzelfde! Ik zet het eigenlijk nooit neer alleen als ik betaald krijg ervoor! Goede keuze hoor, eerlijke reviews zijn het belangrijkste! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het maakt mij niet zoveel uit. Zelf zet ik het er wel altijd onder (ook al heb ik het ook wel eens vergeten inderdaad) maar ik vind je mening belangrijker dan of je iets hebt gekregen of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik snap je punt wel ergens. Het zou ook niet uit hoeven maken of je iets hebt gekocht of gekregen. Een eerlijke review is het belangrijkste, maar toch merk ik dat ik het als lezer wel fijn vind om te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De keuze is natuurlijk aan jou.
  Een disclaimer zou ik wel plaatsen.
  Maakt niet uit of je positief of negatief bent in je review over het product.
  Dat is jouw mening.
  Iemand anders kan net het tegenovergestelde denken over hetzelfde product.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hmmmmm, ik weet het eigenlijk niet zo goed. Aangezien ik zelf in het blogwereldje zit weet ik dat veel bloggers spullen ontvangen, dus let ik daar eigenlijk niet meer op. Ik merk dat ik bij hele grote bloggers wel sneller iets voor waar aan neem als erbij staat dat iemand een product zelf heeft gekocht. Aan de andere kant; voor mij maakt het ook niets uit of ik iets ontvang of niet. Als ik niet tevreden ben meld ik dat wel ;) Net zoals jij haha. En toch vermeld ik het wel in mijn blogposts, gewoon om open en eerlijk te zijn; ook voor mensen die via Google op mijn blog terecht komen en niets van het blogwereldje weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik snap heel erg goed dat je er mee stopt! ikzelf merk ook als ik een artikel lees en daarbij staat dat het product ontvangen is en toch vraag je je dan af of het de mening beinvloed terwijl dat natuurlijk bij de meesten niet zo is. Aan de andere kant is het wel netjes om dit er bij te vermelden. Struggles dus haha. Goed dat je deze beslissing hebt genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik snap je heel goed. Het is ook een beetje overbodig om het er altijd bij te zetten aangezien het (als het goed is) niks verandert aan de review.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!