Van blogspot naar een eigen domein: hoe werkt dat?

Via mijn Facebookpagina kreeg ik de vraag hoe ik van Blogspot naar een eigen domein ben gegaan. Nou eh, dat was nog best even vogelen... omdat ik het zelf niet helemaal snapte (terwijl het eigenlijk super makkelijk is), wil ik jullie helpen met een paar stappen. Het kost namelijk helemaal niet zoveel geld en moeite. Met mijn onderste paar stappen moet je het zeker gaan lukken! (let op, het bouwen van een gehele website met mail etcetera erbij is natuurlijk heel anders en veel duurder, mij ging het alleen om het .nl gedeelte).

1. Beslis waar je een eigen domein wil kopen

Het kopen van een eigen domein is niet heel ingewikkeld, maar je moet wel goed weten via welke website je het wil doen. Ik heb mijn blogspot omgezet via www.mijndomein.nl. Dat kost 9 euro en gaat vrij simpel. Je maakt een account aan en klikt op het simpelste pakket. Het duurt wel eventjes voordat je site in de lucht is (dus heel veel refreshen heeft geen zin, haha), dus je moet wat geduld hebben. Je moet je gegevens invullen en wachten op een mailtje van Mijndomein. Je kunt betalen via iDeal, dit moet direct.

2. Ga naar Blogger en wacht de melding af

Ga naar Blogger -> instellingen -> basis en kijk onder het kopje publiceren. Daar kun je je eigen domein invoeren. Je krijgt tussendoor de vraag of je een grote website wil toevoegen (.com) of een andere (.net bijvoorbeeld). Kies voor de .com optie. In mijn geval was dat dus www.irispraat.nl. Ik kreeg toen direct een aantal foutmeldingen (de CNAME en ghs klopt niet), want je moet bij mijn domein nog wat veranderen in de DNS instellingen. Ga dus terug naar mijn domein. (en raak nog niet in paniek, het komt wel goed!)

3. Verander de DNS instellingen

Als het goed is, zie je de DNS instellingen staan op Mijn domein (in het kopje 'mijn domeinen'). In de eerste rij zie je een boel A'tjes staan. In één regel staat www bij  'subdomein'. In deze regel moet je de A (onder kopje 'type' veranderen) en de website veranderen!! Klik op A en klik daar 'Cname' aan. Haal de hele website weg die er staat (bij mij stond er een hele lange naam met allemaal lettertjes en cijfertjes, dit moet weg. Verander de inhoud in ghs.google.com.

4. Ga terug naar Blogger

Ga nu terug naar Blogger -> instellingen -> basis -> publiceren. Voer hier nog een keer je nieuwe .nl domein in. Als het goed is krijg je nu geen foutmeldingen meer. Je ontvangt tussendoor een aantal bevestigingen van Mijndomein, dus houd je mail in de gaten. Je kunt trouwens ook doorverwijzen (mensen die www.jouwwebsite.blogspot.nl intypen komen automatisch op jouw website terecht met het nieuwe domein).

5. Geduld...

Je moet nu even wachten. Bij mij was de website binnen een kwartier in de lucht!

Heel veel succes! Mocht je er nog niet uitkomen of een vraag hebben, laat gerust een reactie achter of stuur mij een mailtje. Ik kan me goed voorstellen dat het niet helemaal lukt (ik vond het ook lastig, ik ben geen programmeur ofzo, haha!). Maar vooral, succes!!

7 opmerkingen

 1. Nu snap ik er teminste iets van hahaha, dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. handige post.! ik heb mijn domein via hostnet ook een erg fijne site en het eerste jaar betaal je maar €2,- xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele handige tips, hier heb ik wel wat aan, dankje! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ah ik snapte al niets van eigendomein en had het weer opgezegd oops..

  liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb je tips gevolgd en hoop nu zo dat het lukt! We hebben het gisteravond gedaan maar het werkt nog steeds niet.. Fingers crossed! XO

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat het gelukt is! Als je vragen hebt, laat ze gerust achter he :-)

   Verwijderen

Thanks voor je reactie!