Superfoods van Action: chia zaad, lijnzaad en kokoswater


Goed nieuws voor alle healthfreaks (maar ook budgetliefhebbers!) onder ons: de Action verkoopt sinds kort superfoods! Als je een beetje thuis bent in het 'wereldje' van smoothies etcetera, weet je dat de meeste superfoods erg duur zijn. Bij Action koop je voor een mooi prijsje hetzelfde als bij de natuurwinkel. Ik wil wat gezonder gaan eten en vaker brood vervangen, dus ik maak regelmatig yoghurt met fruit en superfoods. Ik kocht chia zaad, lijnzaad en kokoswater* en laat je vandaag weten wat ik er van vind.

Lijnzaad Action- 0,69 euro
Chia zaad- 1,99 euro
Kokoswater- 0,69 euro

*(Kokoswater valt niet onder superfood, maar wordt wel gebruikt als basis voor smoothies)


Ik gebruik de zaden voornamelijk in de yoghurt. Smoothies vind ik heerlijk, maar vaak heb ik geen tijd om ze te maken. Het maken mag dan niet lang duren, maar voordat je al je fruit hebt gesneden en je blender schoon hebt gemaakt, ben je wel een kwartiertje verder. Yoghurt dus! Ik combineer het met zoetstof, All Bran en soms een kiwi of banaan er in.Over het kokoswater kan ik kort zijn. Lekker en verfrissend, je proeft alleen wel dat er suiker aan toe is gevoegd. Niet echt een probleem (het is nog steeds veel gezonder dan frisdrank), maar ik verkies de sappen van Healthy People of het kokoswater van de toko wel boven deze. Als je low budget smoothies wil maken, is dit wel een prima keus.Ik begin met chia zaad. Wat is dat nou eigenlijk? Chia zaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een Mexicaans familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad dat je misschien wel kent. Deze plant werd duizenden jaren lang door o.a. de Maya’s en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn. De zaadjes stonden met name bekend om hun energieboost en uithoudingsvermogen. 

Wat doet het?
Chia zaad heeft een paar positieve eigenschappen:

- Het brengt je bloedspiegel in balans
- Betere absorptie van calcium voor je botten en hart
- Belangrijke bron van omega 3; het voedsel voor je hersenen
- Helpt spieren op te bouwen

Dit chia zaad heeft een vrij aparte geur. Niet vies, maar ook niet heel lekker. Het is een noot-achtige geur waar je van moet houden. Het fijne aan chia zaad is dat je geen last hebt van een overheersende smaak. Zo heb je alle voordelen, maar niet de nadelen.Over naar lijnzaad. Lijnzaad is een zaadje dat gemaakt is van vlas. Vandaar de Engelse naam flax seeds, die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen. In de zaadjes zit olie en juist die olie maakt het zo’n gezond product. Lijnzaad heeft nogal wat gezondheidsvoordelen. Ben je er klaar voor? Het bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Niet verkeerd dus, om dit zaadje in zijn oorspronkelijke vorm of als olie dagelijks op het menu te zetten.Het bijzondere aan lijnzaad is dat het slijm wat vrijkomt als je de zaadjes breekt, je darmen schoonmaakt.

Ook lijnzaad heeft een neutrale smaak. Het schijnt zo te zijn dat de olie hiervan wel erg vies is, maar deze heb ik in elk geval nog niet gebruikt. Voor lijnzaad geldt dus ook: je hebt alleen de voordelen! Ideaal.
Ik vind het super tof dat de Action dit verkoopt! Naast lijn- en chia zaad had je nog wat meer, maar dat leek me niet zo heel lekker (ben de naam even kwijt, maar het leek op muesli). Als je wil beginnen met superfoods kan ik je dus zeker aanraden om eens bij de Action gaan kijken. Het bespaart super veel in vergelijking met andere winkels!

Maak jij wel eens iets met superfoods?

4 opmerkingen

  1. Grappig, ik wist niet dat Action daar ook mee was begonnen! Ik zie vaak superfood voorbij gaan maar ik vind de prijs wel best hoog, ik ga van de week langs de Action om het een of ander te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke artikel, ik heb nog nooit superfoods gemaakt! Zal ik ook eens moeten proberen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, super fijn dat de Action dit nu ook verkoopt! :)

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!