Geld overhouden voor écht belangrijke dingen? Zó doe je dat

Hi allemaal! Het is best aantrekkelijk om, zodra je je salaris krijgt, alles lekker uit te geven. Toch is het beter om wat te sparen zodat je jezelf later dankbaar bent (geloof me, ik ben de expert). De laatste tijd heb ik het met vrienden steeds vaker over kleine dingetjes die we laten zitten of veranderen zodat we meer geld over kunnen houden voor écht belangrijke dingen. Nieuwsgierig? Lees verder!


Toen ik nog jong was, of erger nog, tot een jaar of 21, heb ik nooit zo stilgestaan bij hoe belangrijk het is om een buffer met geld te hebben. Met een lege spaarrekening kun je geen klappen opvangen die bij het leven een twintiger horen. Denk daarbij bij huishoudelijke dingen als wasmachines en stofzuigers die kapot gaan, maar ook aan hele serieuze dingen zoals je benzine of je huur niet kunnen betalen. Vorig jaar schreef ik al een artikel over wat ik anders deed toen ik weer op mezelf ging wonen en vandaag heb ik een follow-up over hoe ik er nu in sta.

- Prioriteiten stellen
Wat heel belangrijk is (en wat ik dus nooit deed) is duidelijke prioriteiten stellen. Zo vond ik geld voor een auto, huur van een appartement of een huis eigenlijk nooit een prioriteit. Waarom niet? Omdat het gewoon zo ver weg leek. Pas als je écht dat appartement krijgt besef je je dat je beter een mooie spaarrekening had kunnen hebben. Of als dingen kapot gaan, bijvoorbeeld iets groots als een wasmachine of een scooter. Als je het je niet kunt permitteren dat iets kapot gaat, dan weet je dat je verkeerd bezig bent.

Als aanvulling van prioriteiten stellen: voor mijn blog heb ik de luxe dat ik meerdere keren per week pakketjes met mooie producten ontvang. Toch sta ik af en toe nog keihard te kwijlen als ik in de winkel sta en mooie producten zie. Probeer, als je er vrij zeker van bent dat je het product later nog kunt kopen, het product te laten staan. Na een paar dagen weet je éxtra zeker of je iets wil hebben of niet. Zo heb ik mezelf drie weken laten wachten voordat ik een dure spijkerjas mocht kopen. Werkte echt!- Koop nooit iets wat je niet twee keer kunt betalen
Het grappige is dat ik deze quote ooit een keer via Facebook heb gevonden, terwijl 'ie zo waar is: koop nooit iets wat je niet twee keer kunt betalen. Rekenvoorbeeldje: jij hebt 1000 euro op je rekening en wil graag iets kopen van 600 euro. Als je dit koopt, heb je nog 400 euro over en dus minder dan de helft van wat je eerst had. Als je jezelf als regel houdt dat je dit niet moet doen, heb je altijd een ruime buffer over die later goed van pas kan komen.

- Kijk naar je 'fijne' vaste lasten, besparen is écht mogelijk!
Sommige vaste lasten zijn niet verplicht, maar wel heel fijn. Bijvoorbeeld je telefoon, Netflix of Spotify abonnement. Ik kwam er een jaartje geleden achter dat ik steeds minder vaak Spotify gebruikte (ik reis veel minder met de trein). Dit scheelde toch tien euro in de maand. Misschien heb jij ook wel een abonnement waar je eigenlijk best zonder kan óf dat je kunt delen, bijvoorbeeld Netflix. Ga je om de vijf weken naar de kapper? Misschien kun je het ook twee weken uitstellen.

Zelf heb ik op dit moment een iPhone SE. Binnenkort wil ik een nieuwe telefoon aanschaffen, wat waarschijnlijk een iPhone 8 gaat worden. Wist je dat je heel gemakkelijk een paar euro kunt besparen op je telefoonabonnement? Afhankelijk van je provider kun je heel gemakkelijk maandelijks een beetje schuiven óf veel korting krijgen als je met meerdere personen in een huishouden een abonnement hebt. Bij T-Mobile kun je bijvoorbeeld een iPhone abonnement 'alles onder 1 dak' afsluiten. Dit kan tot wel 12,50 euro per maand en dus 150 euro per jaar schelen!

- Eten en drinken
Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen veel geld uitgeven aan eten en drinken? Om een voorbeeldje te noemen, mijn directeur haalt iedere dag een broodje. Ga er even vanuit dat het broodje drie euro kost. Dit kost je per jaar dus al 780 euro. Dan heb je nog niet eens boodschappen gedaan en ben je ook niet uit eten of naar de kroeg geweest. Probeer vaker boodschappen te doen en zelf dingen mee te nemen. Dan kun je toch kiezen wat je wil eten, maar ben je wel minder geld kwijt dan door ter plekke iets af te halen. Ook nog twee manieren om te besparen: ga op een laat moment op de dag naar de supermarkt of HEMA en sla je slag met 35 of 50% korting! Ook Scoupy is een toffe manier om geld te besparen.

Ben jij aan het sparen voor iets groots? Laat me weten hoe jij dit doet!

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking.

1 opmerking

  1. Om geld te besparen kun je beter MINDER vaak boodschappen doen ipv vaker. Maar in ieder geval geen broodjes halen inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!