Stoppen met 'ja' en 'amen' zeggen: hoe doe je dat?

Hi allemaal! Vandaag een onderwerp dat anders is dan je hier gewend bent, maar toch een onderwerp waar ik het graag over wil hebben. Voor sommige mensen is het heel moeilijk om nee te zeggen tegen dingen. Je laat je leven afhangen van wat andere mensen van jou willen en je komt niet voor jezelf op. Hoe kan dat en wat doe je er aan? Lees verder!


Ga eens bij jezelf na: hoe vaak heb jij deze week dingen gedaan die je eigenlijk niet wilde doen? Hoe vaak heb je ja gezegd tegen iets wat helemaal niet goed voelde? De kans is groot dat je meerdere keren ja hebt geknikt terwijl je er eigenlijk dacht 'flikker op'. Ik heb het deze week zelf één keer gehad. Ik nam een opdracht aan, maar eigenlijk geeft deze hele samenwerking me een slecht gevoel. Ik word er niet beter van en ik heb niet het gevoel dat we het beste uit elkaar halen. Het voelde gewoon zo negatief dat ik er iets mee moest doen. In plaats van door te gaan zonder iets te zeggen, ben ik in mijn digitale pen geklommen. Gooi het er uit!

Op werkgebied
Persoonlijk heb ik echt nódig om mijn mening over dingen te geven als het om werk gaat. Als dingen niet helemaal lekker lopen of ik heb het gevoel dat iemand niet tevreden is over mij(n werkzaamheden), dan moet ik er gewoon over praten. Sommige mensen vinden dat niet zo fijn, maar voor mijn gevoel kun je het altijd beter kwijt dan rijk zijn. En heel eerlijk? Als iemand daar geen begrip voor heeft, dan is diegene gewoon niet een geschikte vriend/collega voor mij.

Vraag af en toe om feedback van je werkgever, ook als daar niet direct een aanleiding voor is. Soms komt een feedbackmoment namelijk te laat- je krijgt dan een vervelende confrontatie terwijl je dat had kunnen voorkomen. Toen ik twee weken geleden via mail een aparte manier van feedback kreeg, heb ik vrijwel direct een gesprek aangevraagd. Van zulke mailtjes kun je oprecht last krijgen; je blijft maar malen over wat er niet goed gaat. Een gesprek helpt om te relativeren. Je wordt er uiteindelijk zelf beter door.

Een paar tips:
- Krop dingen niet op. Daar kun je heel gestresst en zelfs ziek van worden.
- Schreeuw niet van de daken wat je allemaal niet aanstaat. Ga in overleg met die ene persoon die jou aanstuurt in je werkzaamheden.
- Breng het genuanceerd. Leg uit wat er niet goed voelt voor jou. Meestal komt het niet als een verassing voor het bedrijf en zijn de knelpunten herkenbaar.
- Durf nee te zeggen of onderhandel over een middenweg waar jij je goed bij voelt.
- Denk alvast na over een oplossing. Wat wil jij precies? Hoe ga je dat bereiken? Wie wordt daar allemaal beter van. naast jij zelf?

Op persoonlijk vlak
Heb jij een vriend of vriendin die constant vraagt of je iets voor hem/haar wil doen, maar heb je daar gewoon geen tijd of zin in? In plaats van altijd maar op komen draven, is het beter om aan jezelf te denken.

Stel je voor dat jouw beste vriendin tegen jou zegt: 'luister, ik vind het tof om je te zien, maar heb de laatste tijd zoveel gewerkt/gedaan dat ik een avondje bankhangen nodig heb'. De kans is groot dat je dat even jammer vindt, maar je hebt er wel begrip voor. Andersom werkt het precies zo. Durf nee te zeggen! Ook als je geen goede reden hebt mag je aan jezelf denken. Het werkt namelijk niet best voor je humeur om maar door te blijven gaan terwijl je ergens geen zin in hebt.

Een paar tips:
- Denk aan je eigen humeur en gemoedstoestand! Als je geen puf hebt, doe je het gewoon niet.
- Leg uit dat het niet tegen die persoon gericht is. Jij moet gewoon een keer aan jezelf denken. Dat hoeft heus niet te betekenen dat je diegene niet aardig vindt.
- Als je veel gratis werkzaamheden voor iemand uitvoert, leg dan uit dat er voor jou te weinig in zit om er mee door te gaan.
- Als je iemand toch wil zien, ga lekker samen bankhangen!

Gelukkig zijn door eerlijk te zijn
Ik vind persoonlijk dat communicatie het allerbelangrijkste middel is om zelf gelukkig te zijn. Als je iets niet wil, praat er dan over. De kans is heel klein dat iemand geen begrip voor je heeft. Je moet het alleen zelf durven- zet jouw mening op papier of mail of ga met iemand in gesprek! In het begin kan het een beetje spannend zijn, maar uiteindelijk valt er een flinke last van je schouders. Mensen hebben over het algemeen ook meer begrip voor mensen die niet over zich heen laten lopen.

Met kleine stapjes kun je al een heel eind komen: ga voor jezelf na wat je deze aankomende week moet doen (waar je geen zin in hebt of geen goed gevoel bij hebt) en kijk wat je daarvan eventueel kunt schrappen. Al zeg je maar één keertje nee, je leert op die manier steeds beter om je eigen stem te laten horen.

Hopelijk vonden jullie dit leuk om te lezen! Heb jij er moeite mee om het aan te geven als je iets niet wil? Laat je mening of een goede tip achter bij de comments hieronder!

7 opmerkingen

 1. Goed artikel Iris! Zelf heb ik niet heel veel moeite hier mee, maar ik snap wel dat het lastig kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed artikel Iris! Ik had er "vroeger" ook moeite mee om bijvoorbeeld nee te zeggen. Het gaat steeds beter gelukkig! Ook zeker nadat ik het boek "The life changing magic of not giving a f*ck" heb gelezen. Klinkt dramatischer dan het is haha, maar wel echt een aanrader :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik jonger was vond ik het ook lastig maar met de jaren ging het beter. Soms blijven situaties lasting maar ik maak van mijn hart geen moordkuil meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maak me er helaas ook nog vaak genoeg schuldig aan. Maar ben er tegenwoordig meer bewust van als er vragen aan me worden gesteld of ik iets wil doen. Want een nee voor een ander is een ja voor jezelf! Mijn mantra voor dit soort dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een top artikel zeg! Nee kunnen zeggen is erg belangrijk, gelukkig heb ik er zelf geen probleem mee, maar dit is een struikelblok voor veel andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn oma is heel jong van geest en ze heeft de gewoonte om af en toe een foto te maken. Dus denkend om haar deze waterbestendig 4k actiecamera wifi op haar verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!