Beginnende blogger tips #3: Geld verdienen als blogger?

Hi allemaal! Ik merk dat jullie het leuk vinden om meer te lezen over de 'achterkant' van het bloggen. Eigenlijk ben je als blogger op den duur meer een ondernemer dan iemand die af en toe een stukje online plaatst. Je hebt eerder kunnen lezen over hoe je gratis producten kunt krijgen als blogger en vandaag gaan we het over serieuze business hebben, namelijk geld verdienen als (beginnende) blogger.



Banners en advertenties

Veel grote bloggers maken gebruik van banners en advertenties op hun blog. Daar komen echter niet heel veel inkomsten vandaan omdat mensen vaak een ad-blocker hebben geïnstalleerd. Dat is best jammer, want een blogger loopt daardoor inkomsten mis. Voor die advertenties is plek nodig op je blog. Naar mijn mening kun je de indeling van je website beter door een professional (websitebouwer) laten beoordelen. Mocht je héél groot zijn, dan kun je je bij een bureau aansluiten dat advertenties voor jou regelt. Maar daar kijk ik nog even niet naar, de kans is groot dat je nog een beginner bent.

Als je gebruik maakt van blogspot (blogger.com) kun je je aansluiten bij Google Adsense. Hiermee kun je je overige ruimte beschikbaar stellen aan Google om daar advertenties op te plaatsen. Dit levert niet heel veel geld op, maar wel íéts. Je hoeft er verder niks aan te doen én kunt hier al mee beginnen als je nog maar weinig volgers hebt. Een bedrijf kan jou ook zelf benaderen met het verzoek om een banner te plaatsen. Zorg ervoor dat je iemand inschakelt die met je meekijkt én dat de prijzen die je vraagt realistisch zijn.

Advertorials
De grootste bron van inkomen voor een blogger is een advertorial. Een bedrijf verzoekt jou om een blog te schrijven over hun website of product. Dit artikel moet in veel gevallen nog gecontroleerd worden door het bedrijf zelf. Jij hebt dus iets minder vrijheid om je mening te laten horen. Bijna geen enkel product kent alleen maar voordelen. Het bedrijf zit alleen niet op jouw negatieve mening te wachten. Daardoor is het eerlijk dat er een vergoeding tegenover staat als je een advertorial schrijft.

Een advertorial kan ook in de vorm van een video worden gedaan. Daar wordt meer geld mee verdiend dan met een geschreven artikel. Zelf heb ik alleen ervaring met geschreven advertorials.

Let wel, soms zijn die bedrijven niet of nauwelijks gerelateerd aan het onderwerp waar jij over schrijft. Een voorbeeldje: ik heb wel eens een advertorial geplaatst over autoverzekeringen. Toen besefte ik me nog niet dat ik ook rekening moet houden met m'n doelgroep. Soms moet je je doelgroep boven je inkomsten verkiezen. Want als je advertorials duidelijk alleen voor de inkomsten plaatst, kan jouw doelgroep jouw blog minder serieus nemen.

Bedrijven die advertorials 'inkopen'
Er zijn bedrijven die samenwerken met grote merken, waaronder Esprit. Esprit koopt dan een heleboel advertorials op een heleboel verschillende blogs op. Daar zit vaak een bedrijf tussen dat op zoek gaat naar bloggers. Ik werk zelf ook samen met zo'n bedrijf en krijg aanbiedingen zodra er weer een deal is gesloten.

Hoe vinden bedrijven jou?
Ik vind het een beetje not done om zelf bedrijven te benaderen voor een advertorial. Als een bedrijf geïnteresseerd is om te betalen, nemen ze vanzelf wel contact op. Vragen om een betaalde opdracht komt ook een beetje wanhopig over. Het fijne aan advertorials is dat 'kleinere' bloggers ook best vaak worden gevraagd. Als je maar aansluit bij de doelgroep van een bedrijf.

Promotie op andere manieren
Je kunt op meer manier adverteren dan via een geschreven advertorial. Zo kan een bedrijf jou betalen voor een link in je artikel of voor het plaatsen van een foto op Instagram. Dat laatste gebeurt meestal alleen als je enkele duizenden volgers hebt.



Youtube
Youtube is tegenwoordig een grote inkomstenbron (de grootste) voor bloggers. Veel bloggers maken video's op Youtube om daar geld aan over te houden. Zelf maak ik (nog) geen video's, dus dit onderdeel laat ik even buiten beschouwing.

Tarieven
Heel belangrijk: weet wat je waard bent. Het bedrijf wil jou het liefst voor zo min mogelijk geld iets laten schrijven, maar je moet echt voor jezelf opkomen.

Ik vind mijzelf bijvoorbeeld geen 0,05 cent per woord waard, maar meer. Sommige bedrijven denken voor 25 euro een prachtige advertorial te kopen waar jij veel tijd en moeite in stopt, maar dat is niet realistisch. Ik laat daarnaast in het midden wat ik zelf vraag, maar een goed tarief voor een redelijk gevorderde blogger vind ik 0,10 cent per woord. Voor een advertorial van 750 woorden verdien jij dan 75 euro exclusief btw. Zorg wel dat je een btw-nummer hebt zodat je legaal een factuur met btw op kunt sturen. Als je verstand hebt van SEO schrijven/zoekmachinevriendelijke teksten, kun je naar mijn mening tot tien cent meer vragen per woord. Ook je bezoekersaantal is belangrijk.

Tarieven op Instagram vind ik wat lastiger vast te stellen. Ik ben daar zelf minder actief mee bezig. Ik zou zeggen: 15 tot 25 euro per 500 volgers. Dus als je één foto plaatst die wordt gezien door jouw 500 volgers, dat je daar 25 euro aan overhoudt. En als je bijvoorbeeld 5000 volgers hebt, dat je 150 euro vraagt. Zoiets.

Ik hoop dat je een meer realistische kijk hebt op hoe (beginnende) bloggers geld verdienen. Als je vragen hebt, laat ze dan zeker even achter in de comments!

6 opmerkingen

  1. Ik vind dat niet kloppen hoor "eerlijk" als je er geld voor krijgt om je mening te onderdrukken. Je moet altijd het recht hebben om er een minpunt over te kunnen schrijven. Een bedrijf moet jou mening niet veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onderdrukken is misschien een groot woord, maar ik vind wel dat een bedrijf het laatste zegje heeft als daarvoor wordt betaald. Vrij logisch dat een bedrijf niet wil dat je een product negatief onder de aandacht brengt maar daar toch voor betaald krijgt. De lezer heeft sowieso de keuze om het wel of niet te lezen. Ben het wel met je eens dat enige vrijheid van meningsuiting op z'n plaats is, hoor!

      Verwijderen
  2. Interessant artikel! Ik verdien ook al geld met mijn blog op een paar verschillende manieren. Zo ook via Google Adsense, maar dat duurt nog wel even voordat ik daar echt geld mee ga verdienen, haha. Je verdient eigenlijk zó weinig daarmee

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Handig artikel! Ik vind het eigenlijk pas de moeite waard om advertenties op m'n blog te hebben wanneer ik er een beetje wat mee kan verdienen. Een paar euro en dan reclame hebben staan vind ik voor mezelf niet in verhouding. Heel af en toe word ik benaderd voor een advertorial dus daar houd ik het even bij. Ook alleen als het bij m'n blog past.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het blijft leuk om hierover te lezen :) Ik heb zelf ook al samenwerkingen lopen dus weet er al een en ander van idd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een handig artikel! Fijne tips heb je ertussen staan, hier kan ik echt wat van :)

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!