Gratis producten krijgen als blogger! Q&A en tips

Hoooooooooi allemaal! Als je zelf al een beetje ervaren bent in het bloggen, dan weet je dat je soms gratis producten krijgt. Ik merk dat daar onder veel (niet-bloggende) mensen toch wat onduidelijkheid over bestaat. Want waarom krijg ik die producten dan eigenlijk? Ik hoef daar toch niks voor te doen? Aan de andere kant is het misschien leuk om wat tips te krijgen voor als je nog geen producten ontvangt. Lees verder voor het antwoord op al deze vragen!Waarom krijg je gratis producten?
Een bedrijf of PR-bureau wil natuurlijk zoveel mogelijk naamsbekendheid voor hun merken en producten. Het opsturen van pakketjes naar beautybloggers is een relatief goedkope manier om te adverteren. Lees hier meer over PR-bureaus!

Als ik het echt op mezelf moet betrekken, krijg ik producten omdat mijn blog best goed bezocht wordt. Op een bepaalde manier voelt het een beetje egoïstisch om zo te vertellen, want ik voel mezelf helemaal niet zo geweldig. Toch komen er elke maand duizenden mensen op mijn blog terecht door te zoeken naar bepaalde producten. Zo krijgt een bedrijf ook een soort podium!

Van wie krijg je die producten?
Vaak van bedrijven (webshops) zelf, maar ook van PR-bureaus.

Hoe vaak krijg je gratis producten?
Dit verschilt per seizoen. Soms ontvang ik drie pakketjes per week, soms een tijdje niks. Ik kan ook zelf producten aanvragen bij PR-bureaus waar ik bij aangesloten ben, maar als ik dat niet doe ontvang ik dus minder. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet echt achter aan zit. #nogier

Is bloggen je werk?
Nee! Het is een soort uit de hand gelopen hobby waar ik af en toe geld mee verdien. Ik houd er vooral veel spullen aan over- ook leuk. Het sluit wel goed aan bij mijn dagelijkse werk als journalist.

Wat doe je als je een aanbod krijgt voor producten die je niet interessant vindt?
Toevallig heb ik hier wel een voorbeeld van! Één van mijn best gelezen artikelen gaat over argan olie. Bedrijven zien een hoge SEO van mij terug op Google, waardoor ik erg vaak aanbiedingen krijg om argan olie te reviewen. Hier ben ik echter wel een beetje 'klaar mee', ik wil niet tientallen keren hetzelfde product reviewen.

Maar, een webshop of bedrijf heeft zelden maar één product. Kijk rustig rond in de webshop naar producten die jou aanspreken en stel voor om een ander product te reviewen. Breng dat wel op een aardige manier: leg uit waarom je dat product zo graag wil reviewen. Als een webshop er op staat om jou één bepaald product op te sturen, kun je misschien en-en doen. Schrijf een review over het product dat jij leuk vindt én een stukje over het product dat het bedrijf wil promoten. Win-win ;-)

Het is nog niet voorgekomen dat ik een dusdanig raar of slecht aanbod kreeg waar ik écht niks mee kon.

Heb je wel eens een aanbod gekregen dat niet doorging? Hoe los je dat op?
Helaas heb ik dit een paar keer meegemaakt, ja. Een bedrijf benadert je enthousiast, vertelt dat ze iets zien in een samenwerking en laat vervolgens niets meer horen. Waarschijnlijk ben je één van vele bloggers op de lijst en wordt er gekeken naar wie de meeste volgers heeft. Ik kan je hier in weinig adviseren, het is ontzettend schofterig maar het gebeurt nu eenmaal. Ik weet in ieder geval precies welke bedrijven het zijn en ik ga er geen samenwerking mee aan.

Verheug jezelf niet te veel op een samenwerking, maar wacht geduldig af. Je merkt vanzelf wanneer bedrijven écht geïnteresseerd in JOU zijn.

Ik ben begonnen met bloggen, maar ontvang nog geen producten. Wat doe ik verkeerd?
Nou, niks eigenlijk! Het is bijna niet mogelijk om te beginnen en meteen producten te krijgen. Ga lekker door met wat je aan het doen bent en het komt vanzelf. Mooie foto's werken zeker mee.

Ik wil ook graag producten ontvangen om te reviewen. Heb je tips?
Ja! Lees dit artikel over PR-bureaus even door. Bedrijven weet je écht wel te vinden als je interessant genoeg bent voor hun doelgroep. Geduld is key mah gurl! Daarnaast: wees niet te inhalig en communiceer netjes.

Hoeveel volgers moet ik hebben om producten te ontvangen?
Ik denk dat volgers niet zo heel relevant zijn. Toen ik nog geen 100 volgers had, ontving ik ook af en toe een pakketje. Het gaat allemaal om pageviews. Volgers helpen natuurlijk wel mee. Zodra je (ruime schatting!) boven de 300-500 volgers of 5000-7500 pageviews per maand gaat zitten, krijg je vanzelf aanbiedingen.

Wat doe je als je de gekregen producten niet goed vindt?
Het fijne is dat ik zelf kan beslissen of ik iets online plaats of niet. Ik vind een negatieve mening net zo belangrijk als een positieve mening, maar als ik iets écht niet goed vind plaats ik er geen artikel over. Dit is nog niet voorgekomen, gelukkig. Wel belicht ik altijd eerlijk de voor- en nadelen.

Het is wel op eigen risico. Het kan zijn dat het bedrijf mij na een eerlijke review geen pakketje meer wil sturen. That's how it is ;-) Ik ontvang liever een pakketje minder als ik gewoon eerlijk kan zijn.

Zo! Dit waren ze vragen die ik het meest terugzie of hoor. Als je meer wil weten- laat je vraag dan zeker achter in de comments hieronder!

8 opmerkingen

 1. Leuk artikel. Wat ik altijd jammer vind aan samenwerkingen is dat je vaak vooraf een heel leuk contact hebt, vervolgens stuur je de link naar je artikel en dan hoor je vaak niets meer, niet eens wat een leuk (of desnoods niet leuk)artikel, gewoon helemaal stil. Dat blijf ik toch een beetje gek vinden maar raak er ook al een beetje aan gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sommige bedrijven kunnen zich inderdaad onbeschoft gedragen door helemaal niks meer terug te mailen.. zo ga je toch niet met mensen om? Achja, je kunt er helaas niet zo veel aan doen. Handig artikel, ik ga hem even opslaan! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om te lezen hoe jij de samenwerkingen aan gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk artikel! Op dit moment ben ik ook nog aan het wachten op een reactie van een bedrijf waar ik een heel leuke samenwerking mee aan wilde gaan. Hopen dat ik daar ooit nog wat van hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat fijn om dit zo te lezen! Er zitten echt goede tips tussen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk artikel, ik ben ook al weer een paar maanden aan het bloggen maar het lijkt of ik maar geen volgers of views meer krijg :( das jammer want ik wil er zo veel tijd en moeite in steken. Hoe doe je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk artikel, ik ben ook al weer een paar maanden aan het bloggen maar het lijkt of ik maar geen volgers of views meer krijg :( das jammer want ik wil er zo veel tijd en moeite in steken. Hoe doe je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een handig artikel! Ik ben net begonnen dus ik heb nog niet veel pageviews. Maar ik focus me eerst op lekker veel typen en delen. De producten zie ik later wel! :D

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!