De voor- en nadelen aan het leven als freelancer

Hoooooi allemaal! Vandaag een artikel dat wat meer op mijn werk is gericht dan op mijn blog. Toch weet ik dat er best veel bloggers zijn die net als ik werken als tekstschrijver, copywriter of grafisch vormgever, dus ik vond het interessant om wat voor- en nadelen aan het leven als freelancer op een rijtje te zetten! Ennn... Misschien denk jij er wel aan om voor jezelf te beginnen?

Voordelen


Rondleiding op Fort Sint Andries


Mocht je denken: wat zijn dit voor foto's? Kijk dan even naar de bijschriften! Het leek me leuk om ook in foto's te laten zien wat voor opdrachten ik zoal krijg.

Uitslapen!
Een héél groot voordeel aan het freelance leven: 95% van de tijd kun je wakker worden wanneer je dat zelf wil. Ik kom eigenlijk altijd rond acht uur mijn bed uit, tenzij ik een hele vroege opdracht heb. Ik voel me hierdoor beter en energieker dan wanneer ik elke dag om 6 uur de deur uit zou moeten.

Verdienen, eigen tarief bepalen
Over het algemeen verdien je best lekker als freelancer. Als je terug rekent naar een 'uurtarief', dan verdien je (in veel gevallen) veel meer dan je leeftijdgenoten. Je kunt voor sommige opdrachtgevers een eigen tarief vaststellen. In mijn geval heb ik te maken met vastgestelde tarieven (behalve voor mijn blog), maar deze zijn best hoog.

Fotografie voor Reuring Festival

Geen vervelende collega's ;-)
Deze spreekt voor zich! Ik heb over het algemeen leuk contact met al mijn opdrachtgevers, alleen zie ik ze niet zo vaak. Ik krijg meer fijne dingen mee dan vervelende dingen. Natuurlijk weet ik dat collega's je werk veel leuker kunnen maken, maar je hoort ook ergggg vaak dat collega's je werk op een vervelende manier kunnen beïnvloeden.

Je ontmoet veel mensen 
Ik ben absoluut geen einzelgänger geworden doordat ik mijn collega's weinig zie. Integendeel: je ontmoet super veel mensen op locatie en kunt zo je netwerk uitbreiden. Het begint pas echt leuk te worden als mensen je herkennen.

Big Jump met Beau van Erven Doorens

Soms heb je een weekje onverwachts geen werk
Dit komt terug bij de nadelen, maar kan ook zomaar een voordeel zijn. Nadat je het erg druk hebt gehad, kun je even 'bijkomen' in de rustige periodes die je meemaakt.

Mooie mix tussen thuis en op locatie
Wat ik geweldig vind: ik ben niet de hele dag op locatie, maar ik zit ook niet de hele dag thuis. Ik moet regelmatig naar omliggende dorpen of naar Tilburg. Het is zeer afwisselend, geen dag is hetzelfde!

Lolliepop Festival
Nadelen

Je kent geen weekend
Ik werk héél vaak in het weekend, waardoor het lastig wordt om in het weekend af te spreken. Veel van mijn vrienden werken of studeren gewoon van maandag tot en met vrijdag- zij hebben juist weer vrij in het weekend. Dit vind ik ontzettend jammer, maar gelukkig heb ik genoeg vrienden die dit wél begrijpen.

Belasting, administratie
Als freelancer moet je bepaalde dingen verwerken die normaal gesproken door een bedrijf worden gedaan. Denk daarbij aan het afdragen van btw en het bijhouden van je loon en administratie. Ik ben daar gemiddeld een uurtje per week mee bezig, los van mijn btw-aangifte.

Je inkomsten zijn onregelmatig
Je verdient dus best lekker, maar je zult niet elke week hetzelfde verdienen. Sommige weken denk ik 'omg, dit gaat zo goed!' en andere weken wil ik in een hoekje huilen omdat ik een paar dagen geen werk heb gehad. Zie de volgende stap ;-)

'Het zwarte gat'
Ik val best vaak in 'het zwarte gat'. Dit betekent dat ik een hele drukke periode achter de rug heb (meestal duurt dit twee-drie weken) en vervolgens valt alles even stil. Het is best wennen om hier mee om te gaan, freelancen is dus zeker niet voor iedereen weggelegd.

Aalst Maritiem festival
Soms komt alles tegelijk op je af
Er zijn weken bij dat ik echt even niet weet hoe ik alles moet plannen. Veel bladen waar ik aan meewerk, hebben deadlines die tegelijk lopen. Daardoor komen er soms ineens acht opdrachten tegelijk op me af. Dit zijn erg stressvolle periodes waar je je even doorheen moet slaan.

Mensen begrijpen het niet
De vraag die ik héél vaak hoor is 'maar heb je dan wel genoeg te doen'?, omdat mensen het simpelweg niet begrijpen. Ze denken dat je af en toe een keertje werkt en het grootste deel van de dag lekker ligt te luieren. Dit vind ik best vervelend, maar ik raak er aan gewend.

Interview met Demi Vermeulen
Overigens: je kunt uiteraard ook freelancer zijn in hele andere branches, maar ik betrek het even op 'mijn' sector en mijn leven. Simpelweg omdat het leven als freelancer in andere branches er anders uit ziet en ik dat niet ken. Alle foto's in dit artikel zijn overigens van mij/De Persgroep en mogen niet worden overgenomen zonder toestemming.

Hoe klinkt het leven als freelancer? Goed of juist niet?

4 opmerkingen

 1. meeste mensen hebben inderdaad dat het een luxe leventje is met té veel vrije tijd. maar in loondienst ben je vaak zekerder van een regelmatig salaris.. dat is dan weer fijner. ik weet niet of het leven als freelancer mij wat lijkt, ik denk dat ik liever in loondienst blijf :p

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie meer voordelen dan nadelen aan freelancer zijn. Het moeilijkste lijkt me om er mee te starten en een netwerk uit te bouwen. Hoe promoot je jezelf als freelancer?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Freelancer klinkt zeker goed in mijn oren! Ik studeer nu Media, Informatie en Communicatie. Dus ik zou zomaar na mijn studie ook voor mezelf kunnen beginnen. En laat ook al een diploma hebben voor administratie.. moet goed komen :')

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk artikel! Ik vind vooral de onregelmatige inkomsten een nadeel. Net wat je zegt, de ene maand kan het super gaan en de andere maand komt er niks binnen. Maar voor mij wegen de voordelen wel op tegen de nadelen haha!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!