Sterft de (beauty)blogger uit? #OVERBLOGGEN

Hiii allemaal! Vandaag wilde ik weer eens iets met jullie bespreken! Dit zijn stiekem mijn lievelingsblogs, haha. In korte tijd lieten Teske (Teske.nl) en Willemijn en Martine (LiveLifeGorgeous) weten hun blog los te laten, in het laatste geval zelfs hun beautypagina én YouTubekanaal. Ik begon me af te vragen... sterft de (beauty) blogger uit?Het komt steeds vaker voor dat meisjes een blog beginnen en er toch mee stoppen. Ik zie het jammer genoeg ook om me heen bij mensen die ik persoonlijk ken óf al lang volg. Uiteraard zijn er verschillende redenen per persoon om ermee te stoppen. Het wordt te veel in combinatie met studie/werk, maar er is nog iets wat je vaak voorbij hoort komen: bloggen (over cosmetica) alleen is niet leuk of interessant genoeg meer. Het is niet het droomplaatje dat je voor je had toen je ermee begon.

Persoonlijk, persoonlijk, persoonlijk
Ik zie nogal een verschuiving naar het persoonlijke aspect. Ik kan me oprecht voorstellen dat bloggers het missen om wat diepgang in hun artikelen te plaatsen of dat ze vinden dat een blog over make-up persoonlijkheid mist. Blogs veranderen steeds meer in persoonlijke stukjes internet. Aan de ene kant heel tof, aan de andere kant is het ook lastig om zó veel informatie in je op te nemen. Als ik van iedere blogger die ik volg hun persoonlijke levensverhalen bij zou houden, trek ik het op een bepaald moment niet meer. Informatie overload ;-) Soms is het ook ontzettend lekker om zonder verdere kennis een review van iemand op te zoeken. Er zijn zoveel mensen om je aan te hechten dat het op een bepaald moment ook te veel kan zijn.

Jeetje, ik besef me dat ik soms best hard overkom. Zo bedoel ik het niet :-) Soms heb ik gewoon hapklare artikelen nodig. Begrijp me niet verkeerd, want ook ik ben aan bepaalde mensen 'gehecht'. Er zijn best veel Nederlandse bloggers die ik trouw volg en leuk vind om hun persoonlijkheid. Maar ik ben vooral dol op productreviews, óók van mensen waar ik nog nooit van gehoord heb.

Iedereen wil vlogger zijn
De logische stap die volgt is dat bloggers een YouTube kanaal beginnen. Hier kunnen ze meer van zichzelf laten zien én marketingtechnisch is het ook slim: het levert een flink zakcentje op als je veel kijkers hebt. Ook dit vind ik persoonlijk wel jammer. Ik wil en kán oprecht niet van honderden mensen per dag hun leven volgen. Vlogs boeien me vaak ook niet, terwijl iedereen opeens vlogger wil zijn. We veranderen door YouTube een beetje in narcistische wezens. We willen alles maar delen en daar geld uit zien te halen.

Persoonlijk
Ik vind de hele verschuiving erg jammer. Aan de ene kant dat mensen beauty minder interessant lijken te vinden, aan de andere kant dat mensen hun blog laten liggen of zelfs volledig inruilen voor YouTube. Zelf ben ik echt een schrijver en lees ik nog altijd graag geschreven artikelen. Ik hoef niet altijd iemands hele leven te kennen, soms wil ik gewoon een leuk artikel lezen. Ik vind Misslipgloss en Veracamilla daardoor nog altijd de beste Nederlandse beautybloggers. Zij blijven trouw aan twee kanten en bieden de lezer/kijker keuze: wil je een video of een tekst? Het is de perfecte mix.

Persoonlijk geniet ik nog heel erg van het maken én lezen van (beauty)reviews. Ik wil graag weten welke producten nieuw zijn, welke producten de moeite waard zijn en vooral welke producten niet. Ik zou het ook superjammer vinden als de beautyblogger uitsterft en we allemaal marketingmensen op YouTube worden. Want dat is wel het doel voor veel mensen die ermee beginnen: net zo succesvol zijn als Enzo Knol en Nikkietutorials.

Ik realiseer me trouwens wel dat ik nu ook een persoonlijke blog heb geschreven, lol! Ik zie het graag als een soort forum, ik vind het onwijs leuk om te zien hoe jullie ergens over denken. Dus eh, laat het me weten! Hoe denken jullie hierover?

13 opmerkingen

 1. Ik zie het ook en vind het ook jammer. Ik ben ook niet van de YT en vlogs het boeit me niet en ik vind het vaak zonde van mijn tijd (skip ook hele stukken meestal). Volgens mij gaat Cynthia ook een andere richting op, dat heeft ze al aangegeven onlangs dat gaat begin volgend jaar gebeuren. Ik vermoed dat Mascha ook zal stoppen met haar blog, ik moet ook zeggen dat de kwaliteit van haar blog me enorm tegen valt sinds ze is gaan vloggen. Jammer maar dat laat dan wel weer ruimte voor een nieuwe generatie die het wel leuk vinden om reviews te schrijven en wel trouw willen blijven aan het medium bloggen. We zullen zien wat de toekomst brengt maar zoals het spreekwoord zegt de een zijn dood is de ander zijn brood :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het jammer dat veel bloggers gaan vloggen.. maar mij maakt het verder niet uit, zo lang ik het bloggen zelf nog leuk vind blijf ik er mee door gaan :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beautylab gaat ook officieel minderen met bloggen de komende tijd :O maar dat zat er al aan te komen.

  Nja er zijn HEEL veel beautyblogs, misschien maken de grote 'oude' beautybloggers nu wel plek voor nieuwe groei :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ik zag het. Jammer, ik keek al jaren naar ze. Maakt ook niet heel erg veel uit, tijden en interesses veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het niet helemaal met je eens. Wel ben ik van mening dat blogs wat minder 'populair' lijken te worden. En dat YouTube tegenwoordig wat populairder wordt en hierdoor verschuivingen ontstaan. Ik denk dat veel bloggers gewoon meegaan in die veranderingen. Er zullen altijd mensen zijn die liever blogs lezen dan video's kijken. Ik denk dat het in dit geval ook gewoon vraag en aanbod is. Ik ben ook een YouTube kanaal gestart. Ik zie dit als een uitbreiding op mijn blog, een extraatje. Totaal niet om de nieuwe Enzo Knol te worden. Die ambitie heb ik totaal niet. Op dit moment vind ik het gewoon erg leuk, dus voorlopig ga ik lekker door :) Niet met de intentie om geld te verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik zie behoorlijk wat bloggers stoppen. Jammer, maar een logisch gevolg van de YouTube trend (i guess). Ik ben zelf totaal niet van YouTube. Ik kijk vrijwel geen filmpjes maar lees daarentegen iedere dag wel een aantal blogs. Ik vind het heerlijk om te lezen en mooie plaatjes te kijken. Ik zal, zoals ik het nu voel, dus absoluut niet mee gaan doen aan de YouTube trend. Laat mij maar lekker schrijven over de dingen waar ik graag over schrijf. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben het helemaal met je eens! Hoewel ik het leuk vind om af en toe eens een vlog te kijken, heb ik gewoon geen zin/tijd om dit dagelijks van tientallen mensen bij te houden. Ook merk ik dat ik het nog steeds enorm interessant vind om beauty dingen te lezen/te zien en het daarom enorm jammer vind dat veel blogs deze switch maken of er helemaal mee stoppen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is wel jammer dat blogs minder populair worden. Ik heb zelf niks met vlogs vind het niet nodig om te zien hoe anderen hun dag besteden. Het lijkt tegenwoordig wel een trend die iedereen volgt. Bloggen blijft voor mij nu het leukst.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het valt mij ook dat er veel bloggers stoppen of overstappen naar YouTube, nu ik lees het liefst blogs of filmpjes zien en ik blijf dan ook zelf bloggen want ik vind het nog steeds leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik houd die actualiteiten niet zo in de gaten maar ik ben het wel met je eens dat ik ook een groot voorstander ben van de reviews, waar je geen band hoeft op te bouwen met de schrijver. Gewoon. Hup. Lezen. En weer weg. Het komt misschien wat nonchalant over maar de persoonlijke artikelen sla ik meestal over, evemals de filmpjes. Erg leuk allemaal, maar ik heb er geen tijd voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zag deze tendens inderdaad ook al! Sinds ikzelf begonnen ben zie ik de interesse afdalen (goede timing, haha). Ikzelf vind het jammer, maar ik begrijp het wel. Video's zijn soms ook wel makkelijker behapbaar als je op een vroege ochtend voor werk een boterham naar binnen werkt, makkelijker dan het lezen van een blog (wat natuurlijk geen rocket science is, maar toch). Ik ben minder van vlogs (ik vind ze eerlijk gezegd zelden interessant) en kan het gehele, 'esthetische' plaatje van een blog meer waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het ook jammer dat YouTube steeds meer het nieuwe bloggen wordt. Ik lees met veel plezier blogs en ik kijk graag YouTube maar ik zou dit meer als een hobby zien terwijl de 'beste' hun beroep ervan kunnen maken. Het blijft soms een beetje oneerlijk 😂

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!