In hoeverre kun je andere bloggers om hulp vragen?

Sinds ik via Instagram in een groepje zit met een aantal mede-bloggers, komen er soms interessante onderwerpen voorbij. Het komt steeds vaker voor dat nieuwe bloggers de 'oude' bloggers om hulp vragen. Want hoe komen de 'oude' bloggers aan al die mooie spullen? Van welk PR-bureau komt dat mooie pakketje? Vandaag wil ik het hebben over in hoeverre je om hulp van andere bloggers kunt vragen.Laat ik vooropstellen dat ik zelf al vrij lang bezig ben met bloggen. In het begin kreeg ik eigenlijk niks. Ik maakte foto's met een mobieltje, plaatste ze verticaal in plaats van horizontaal op mijn blog en had een lay-out die pijn deed aan je ogen. Door de jaren heen ben ik steeds meer gaan inzien wat bij mij past en wat andere mensen graag willen zien en lezen. Toen druppelden er langzaamaan verzoeken van bedrijven binnen die wilden samenwerken. Geloof me, dat heeft echt eventjes geduurd. Zelf heb ik eigenlijk nooit hulp gevraagd aan een andere blogger, alleen toen ik naar een nieuw logo zocht.

Tegenwoordig zijn er steeds meer meisjes die een blog beginnen. Vaak hebben zij vanaf het begin al een hele mooie en dure camera en weten ze wel raad met Instagram. Maar hoe zorg je er nou voor dat ook jij wordt gezien door bedrijven en PR-bureaus? Nou, door een beetje te gaan vissen, bijvoorbeeld. Maar er zit een verschil tussen een beetje vissen naar informatie en misbruik maken van de kennis en contacten die iemand heeft.

Laatst hoorde ik dat iemand had gevraagd naar een bepaald project waarbij verschillende bloggers producten krijgen. Dat meisje wilde die producten ook graag ontvangen, maar wist niet hoe die bloggers bij dat merk terecht waren gekomen. Kun je dan recht op de man af vragen vanuit welk bureau je die samenwerking binnen hebt gesleept, of is dat meeliften op het succes van iemand anders?

Persoonlijk heb ik wel eens het gevoel dat er gebruik van me werd gemaakt. Ik ben best een aardig persoon (ja echt) en ik heb geen zin om te doen alsof de hele blogwereld een geheim is. Vandaar dat ik ook regelmatig artikelen plaats met tips (#overbloggen). Maar sommige dingen zijn wel vervelend. Dat iemand net iets te lang doorvraagt bijvoorbeeld. Van welk PR-bureau je de meeste producten krijgt, en hoeveel pageviews hij/zij nodig heeft om ergens bij te kunnen komen. Terwijl die antwoorden zo voor de hand liggen: mail het bedrijf, je weet wat je moet weten én het bedrijf leert jou meteen kennen. Natuurlijk begrijp ik dat het soms jaloersmakend is om te zien dat andere mensen producten krijgen. Maar jij kunt dat ook! Je moet het alleen op eigen kracht doen.

Eerlijk? Het voelt alsof de bloggers die nu beginnen veel luier zijn. Bepaalde informatie is hartstikke makkelijk om te krijgen, maar er wordt geen moeite voor gedaan. Natuurlijk mag je wel dingen vragen, maar mijn hand werd ook niet vastgehouden in het begin. Het leuke aan beginnen met bloggen vond ik júíst dat 'jagen': er zelf achter zien te komen hoe je bepaalde dingen kunt bereiken en hoe dingen in elkaar steken. Maar die hele stap is volgens mij tegenwoordig niet zo interessant meer. We moeten allemaal zo snel mogelijk recht op ons doel af.

Ik ben benieuwd naar JOUW mening: heb jij wel eens het gevoel gehad dat iemand misbruik van jouw kennis wilde maken? Of vind je dat iedereen hulp mag vragen?

PS. Vandaag op Northflix.nl ook een interessant artikel met een soortgelijke insteek (niet afgesproken, maar gunnings ;-))

11 opmerkingen

 1. Ik ben het met je eens. Vind sommige vragen wel erg brutaal en gierig. Maar hé, als iemand alleen blogt voor de gratis spullen, dan straalt diegene dat denk ik ook uit naar de lezers en volgers. Passie is the key voor een goede blog! Dus ze kunnen zoveel brutale en gierige vragen stellen als ze willen, meeliften op het succes van iemand anders, zonder passie wordt het niks. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk! Ik denk ook dat bepaalde meiden na een tijdje wel door de mand vallen, maar aan de andere kant zie ik mensen ook met verkeerde intenties succes behalen. Beetje dubbel dus...

   Verwijderen
 2. Tof artikel Iris! Ben het met jou eens :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He wat toevallig nog een artikel hierover, van Northflix ook al! Het is niet eens in me opgekomen om andere bloggers te vragen over PR bedrijven. Ik ben ook pas net 2 maanden bezig, maar heb ook zelf alles zitten uitzoeken. Het is nog lang niet perfect. Alleen aan een vriendinnetje gevraagd die eerder begon met bloggen hoe zij het doet qua hosting.
  Ik ga er ook vanuit wanneer je blog meer is en wanneer meer mensen je volgen PR bedrijven je ook vinden. Lijkt mij logisch dat zij eerst ook willen zien dat je een blijvende blogger bent. Daarbij zou ik niet eens alles willen aannemen, ik wil geen elke dag een nieuw product review blog zijn. Ik heb nu mn eerste samenwerking en dat vind ik al heel bijzonder! Ook door anderen benaderd, maar daar had ik niks mee. Ik had überhaupt nog geen benaderingen verwacht. Ik wil wel relevante posts maken, die mijn lezers en ikzelf vooral ook leuk vinden. Ik ben mijn blog gestart, omdat ik altijd bezig ben met ooglooks maken en mn nagels doen etc etc, krijg daar altijd vragen over van vriendinnen. Ik zat er al over te twijfelen om ook te bloggen, maar dacht er zijn er al zoveel! Toen vriendinnetjes ook zeiden je moet daar echt eens over gaan bloggen, heb ik toch maar stappen gemaakt.
  Over gelijk een goeie camera, dat heb ik ook trouwens. Alleen dat was er eentje van mijn vriend die ik mocht gebruiken en nu heb ik eentje tweedehands gekocht voor een scherpe prijs. Daarnaast gebruik ik twee lenzen die mijn vriend zelf niet gebruikt. Ik vind andere blogs ook fijn met duidelijke foto's, dus ik wil ook mooie foto's kunnen maken. Daarnaast was fotografie altijd al beetje een hobby, maar nooit zin om zo'n ding te sjouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, Northflix stuurde me inderdaad al een berichtje dat we (ongeveer) hetzelfde artikel hadden vandaag, maar dat was niet afgesproken! Ik vind het best knap dat je na twee maanden al een samenwerking hebt, maargoed, toen ik begon een paar jaar geleden zaten er niet zooooveel bedrijven achter bloggers aan. En goed bezig! Gewoon lekker bloggen, laat je zeker niet tegenhouden door concurrentie, heel veel mensen stoppen toch na een tijdje ;-)

   Verwijderen
  2. Haha, ging er ook niet van uit hoor dat het was afgesproken! Jullie hadden waarschijnlijk beide een goede spam week. Ja, ik was ook verbaasd al berichten te krijgen en zelfs een leuke. Maar inderdaad tegenwoordig zien bedrijven ook dat bloggers en vooral vloggers erg hip zijn op het moment en spelen daar graag op in. En bedankt! Ben al verbaasd dat het twee maanden goed gaat, mn dagboeken gingen minder lang mee ;)

   Verwijderen
 4. Ik kreeg onlangs ook mails van beginnende bloggers met vragen hoe ik aan bepaalde producten was gekomen. Ik heb gezegd dat ze hun best moeten blijven doen en consequent posten dat het dan vanzelf wel komt. Ik vind vragen brutaal, ik ben er trots op als ik benaderd wordt maar zou zelf niet snel naar een bureau stappen daarvoor heb ik het gevoel dat ik 'te klein' ben en ik vind het gewoon niet zo netjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi omschreven! Snap je gedachte heel goed! Het moet je kindje zijn niet je gratis spullen platform toch? En anders zijn ze zo weer verdwenen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed geschreven Iris! Ik reageerde dit ook al bij Northflix, maar ik ben het met je eens. De meeste meiden beginnen tegenwoordig met bloggen, alleen voor de gratis producten. En als er even niks gebeurt qua samenwerkingen, houden ze opeens een 'break' of hebben ze er geen zin meer in. Ook ik ben al een tijdje in het blogwereldje te vinden en het was voor mij ook rete lastig om op eigen houtje bezoekers en volgers binnen te slepen. Laat staan samenwerkingen. Ik vind dat wij, als 'oude' bloggers, trots mogen zijn op wat wij allemaal ZELF hebben neergezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. You go lieve Iris! Je weet inmiddels wel hoe ik hierover denk haha maar als jij ooit hulp nodig hebt: dan kan je me zeker om hulp vragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat ik het met je eens ben wist je al ;-)
  Ik hoop/denk dat het kaf zich uiteindelijk wel van het koren zal scheiden...

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!