Kokosolie: een wondermiddel? Cold pressed olie van Urban Africa Naturals


Al jaren lees je er over: kokosolie is een wondermiddel. Het zou goed zijn voor je haar, tanden en zelfs bij eczeem. Urban Africa Naturals vroeg mij om een gastblog te schrijven over kokosolie (die ik nu dus ook hier publiceer) en ik kon niet anders dan ja zeggen. Dit is één van mijn favoriete natuurlijke producten en ik raad het mensen graag aan. Vandaag duiken we iets dieper in de wereld van kokosolie en vertel ik je over onderzoeken en voordelen.

Urban Africa Naturals cold pressed kokosolie- 8,50 euro voor 200ml


Jr vraagt je natuurlijk af: waar gebruik je dat nou voor, kokosolie? Nou, het handige is, je kunt er van alles mee. Om maar even wat te noemen: je kunt er mee koken en bakken, je kunt je tanden en tandvlees er gezond mee houden, je kunt het op je huid smeren (let op, wel comedogeen) en het gebruiken als haarmasker. MEGA veelzijdig dus. Wat Urban Africa Naturals zegt:

"Coconut oil cold pressed is een 100% natuurlijk product voor huid én haar. In het productieproces zijn geen belangrijke voedingsstoffen verloren gegaan. Hierdoor heeft de koudgeperste kokosolie vele verzorgende eigenschappen. Gebruik Coconut oil cold pressed 200ml voor het bestrijden van huiduitslag, een droge huid, pluizig haar, beschadigd haar en meer."


Het belangrijkste is dat je kiest voor een olie waar niet nog 100 andere ingrediënten bij zitten. Die zijn vaak niet nodig en maken er een totaal ander product van. De kokosolie van Urban Africa Natural is zijn werkzame stoffen niet verloren in het proces, is betaalbaar en nog redelijk romig. Kokosolie bevat in de essentie veel vitamine E (goed tegen huidveroudering, beschermt en repareert droge huid) en natuurlijke anti-oxidanten. Het is daarnaast effectiever dan minerale olie bij eczeem.

Ik gebruik kokosolie persoonlijk graag voor mijn haar. Waarom? Nou, omdat siliconen er alleen een mooi laagje omheen leggen en omdat kokosolie echt iets kan doen. Je laat het het liefst wat langer in je haar zitten. Je kunt het eventueel ook warm föhnen zodat de haarschacht open gaat staan en later naspoelen met kouder water. Zie het echt als een langdurig proces en heel cheesy: Rome werd niet in één dag gebouwd en je haar wordt niet binnen één behandeling gefixt. De aanhouder wint! Gebruik het twee keer per week als masker en je zult blij zijn dat je zoiets fijns én betaalbaars hebt ontdekt. Ik ben even op zoek gegaan naar wetenschappelijk onderzoek en kwam deze test tegen:

"Kokosolie, dat een triglyceride is van laurinezuur (vetzuur), heeft een hoge affiniteit voor haareiwitten en kan door zijn lage molecuulgewicht en rechte lineaire ketting binnendringen in de haarschacht. Van de drie oliën die werden getest was kokosolie de enige aangetroffen olie die het eiwitverlies verminderde voor zowel onbeschadigd als beschadigd haar wanneer het werd gebruikt als voorwas- en na het wassen-verzorgingsproduct." Bron: NCBI

Het is dus niet dat ik de effecten even bij elkaar verzin, het is ook daadwerkelijk getest en wetenschappelijk aangetoond.


Een paar belangrijke dingen om te weten:

- Kokosolie  moet in de zomer op een koelere plek worden zetten. Het wordt namelijk vloeibaar boven de 18 graden en je wil er geen ongelukjes mee krijgen.
- Kokosolie is comedogeen. Dat houdt in: het kan de poriën verstoppen. Ik vind het zelf dus geen aanrader om het als gezichtscreme te gebruiken, het kan voor puistjes zorgen. Voor de rest van je lichaam is het een ander verhaal.
- Kokosolie is dan wel weer fijn om als reiniger te gebruiken.
- Let op met waar je het koopt en wat er aan wordt toegevoegd. Het beste koop je een pure olie die niet is bewerkt of andere ingrediënten bevat.

Ik hoop dat je een beetje iets hebt geleerd van dit artikel! Ik ben zelf groot fan van kokosolie en voel me vereerd dat ik dit geheim met de wereld mag delen ;-)

Gebruik jij al kokosolie? Zo ja, waarvoor?

*Dit is géén betaalde samenwerking.

2 opmerkingen

  1. Ik heb nog nooit kokosolie gebruikt, maar hoor er al jaren positieve dingen over. Het klinkt als een heel fijn veelzijdig product! Handig informatief artikel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben op dit moment met een oil-pulling kuurtje bezig voor mijn tanden. Vooral mijn tandvlees heeft er baat bij kan ik nu al zeggen maar nog een weekje te gaan. Review volgt dan begin januari.

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!