Ik heb psoriasis (en La Roche-Posay werkt voor mij)


Hallo, ik ben Iris en ik heb psoriasis. Voelen jullie de problemenkring-vibe al een beetje? Ha. Ik loop er niet mee te koop, maar van mijn vader kreeg ik een vervelend cadeau: psoriasis. Ik leg je vandaag uit wat het is, wat je aan kunt doen en wat (een beetje) helpt. Waarschuwing: het is onbewust een long read geworden, hahaha.Wat is psoriasis?
Psoriasis is een veelvoorkomende auto-immuunziekte. Het lijkt op een huidprobleem, maar dat is het dus eigenlijk niet. Lang verhaal kort: je cellen doen niet helemaal wat ze zouden moeten doen, want de huid vernieuwt zich veel sneller dan normaal. Hierdoor krijg je schilfers. Het irritante aan psoriasis is dat het jeukt als een gek en erger wordt bij extreme weersomstandigheden.

Is het erfelijk?
Ja, helaas wel. Ik heb het van mijn vader; die kreeg het als kind al. Hij heeft vrij grote plekken- ik hoop dat het bij mij een beetje rustiger blijft.

Hoe ziet het er bij mij uit?
Op het moment is het rustig aan het front. Het begint met een plek die er vooral heel droog uit ziet. Als het zich verder gaat vormen, wordt de huid soms rood met witte schilfers er op. In dat stadium ben ik wel geweest, maar het werkt als ik probeer niet te krabben en veel smeer.

Wanneer kreeg ik het en waar dan?
Ik ontdekte het twee jaar geleden voor het eerst, maar toen zette het niet door tot een rode of schilferende vlek (thank god). Het bleven kleine plekken. Ik heb het tot nu toe op mijn knieën en bij mijn ellebogen gespot, de bekendste plekken voor psoriasis.

Wanneer wordt het erger?

Ik heb er vooral veel last van als het erg warm of erg koud is buiten, daar reageert mijn huid best extreem op. In de zomer en winter is het dus niet echt een pretje voor mij. Ook merk ik dat een te warm bad niet echt bevorderlijk werkt.

Schaam ik mij ervoor?

Nee, eigenlijk niet. Toch laat ik het nu niet zien op mijn blog, een bewuste keuze. Het is nog redelijk mild bij mij, maar veel mensen vinden dat misschien niet prettig om te zien. Sommige mensen die het hebben schamen zich er heel erg voor. Ik vind het zelf niet vies. Het is maar huid én het is niet besmettelijk. Mijn vader gaat er ook heel goed mee om: ik zie het bij hem niet eens meer. Hij draagt ook gewoon lekker een korte broek als 'ie daar zin in heeft. Het is maar net wat je gewend bent.

Mocht je toch willen zien hoe het er uit ziet, Google afbeeldingen is je vriend ;-) Maar ik moet zeggen dat die voorbeelden soms wel héél extreem zijn.Wat kun je er aan doen?

Eigenlijk kun je er niets aan doen. Het is een erfelijke 'ziekte' die je niet weg kunt smeren of slikken. Wel kun je het minder maken, bijvoorbeeld met hormoonzalf of lichttherapie. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Mijn vader gebruikt wel een voorgeschreven (zeer vette) crème.

In het beginstadium: La Roche-Posay!

Wat voor mij werkt zijn de producten van La Roche-Posay en in het bijzonder Lipikar Baume AP+ en Cicaplast Baume B5. Dit zijn twee volle crèmes die er voor zorgen dat de psoriasis rustig blijft en niet in een enorme plakkaat verandert. Zodra ik voel dat het 'proces' weer begint, vooral met erg warm of erg koud weer, begin ik met smeren. Ook Iso Urea crème, speciaal voor psoriasis, is erg fijn. Deze heb ik niet op de foto omdat 'ie helaas op is.

*Lipikar Baume AP+ (19,25 200ml via Farmaline) beschermt tegen jeuken en krabben is juist daarom zo fijn bij psoriasis. Als je er aan gaat krabben, wordt het namelijk veel erger. Dit maakt de huid soepeler en remt de jeuk.

*Cicaplast B5 (9,95 40ml via Farmaline) wordt niet per se aangeraden bij mensen met psoriasis, maar ik ontdekte per toeval dat het een fijne crème is voor op deze droge plekken. Cicaplast Baume B5 wordt gebruikt bij een droge huid, schaafwondjes en andere huidirritatie. Sowieso een ontzettend fijn en multifunctioneel product!

Deze producten zijn vrij van parfum en hebben daardoor wel een beetje een 'medisch' geurtje. Ik stoor me daar helemaal niet aan. Hoewel de producten vol zijn, trekt het spul wel goed in.

Wel even een eerlijke disclaimer: bij mij valt het dus nog af te remmen. Dit is mijn persoonlijke ervaring en voor mij werkt het. Als je in een verder stadium bent zul je psoriasis niet kunnen stoppen, maar wel kunnen verzachten met deze producten. Het is vooral heel fijn om even niet de drang te hebben om te krabben.

Ingrediënten Lipikar Baume AP+ (klik om uit te vergroten)

Ingrediënten Cicaplast Baume B5 (klik om uit te vergroten)
Hoe dan ook, ik kan deze producten absoluut aanbevelen. Ook als je gewoon een hele droge, trekkerige of jeukende huid hebt kun je deze producten proberen. Hoewel deze producten naar mijn idee gewoon 100% veilig te gebruiken zijn bij psoriasis, wil ik je wel aanraden om met serieuze klachten langs de huisarts te gaan.

*Ik heb deze producten gekregen, maar ik wil nadrukkelijk zeggen dat ik deze producten al veel langer gebruikte. Ik was daarom extra dankbaar en blij. Dankjewel La Roche-Posay!

6 opmerkingen

 1. Oh, fijn om te horen dat het echt werkt! Mijn vriend heeft ook psoriasis, en nog niks gevonden dat werkt, dus ik zal hem deze eens aanraden =D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als 'ie er al vrij veel last van heeft, weet ik niet of hij er iets aan heeft! Maar valt uiteraard te proberen om de jeuk tegen te gaan :-)

   Verwijderen
 2. Goed zeg, fijn merk dit. Ik ben op het moment ook een fijne crème aan het testen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat vervelend dat je het hebt, maar fijn dat er producten zoals deze bestaan! Mijn moeder en oma hebben het ook, hoop echt zo dat ik het niet krijg. Het schijnt ook echt killing pijn te doen en enorm te jeuken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij doet het gelukkig geen pijn, maar de jeuk is echt vreselijk inderdaad! Moet mezelf echt slaan om er van af te blijven haha.

   Verwijderen

Thanks voor je reactie!