Inschrijven bij de Kamer van Koophandel + btw-nummer tips

Hi allemaal! Gisteren was het zo ver- veel te laat eigenlijk, maar ik ging me inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Voor veel mensen is dat blijkbaar nogal een ding, maar ik ging vooral als Iris naar binnen en kwam als Iris min 50 euro naar buiten, hahaha. Niet veel bijzonders dus, maar ik wil je toch wat meer vertellen over hoe en wat.

Ps. Ik zag dat Tutje.nl gisteren ook een artikel over de KvK plaatste, dit is 100 procent toeval omdat ik deze afspraak al vier weken had staan, haha.Waarom heb ik me ingeschreven?
Voor alle duidelijkheid: mijn beroep is journalist. Mijn blog is een mini-takje daarvan waar ik af en toe iets mee verdien, maar niet veel of genoeg voor een inschrijving. Ik schreef me in omdat ik inmiddels al met al een salaris bij elkaar sprokkel. Met een inschrijving kunnen bedrijven checken of jij daadwerkelijk geregistreerd en dus serieus met je bedrijf bezig bent.

Is een inschrijving verplicht?
Nee. Het wordt pas serieus als jouw inkomsten (of doelstellingen) dat ook zijn.

Waarom vraagt een bedrijf of ik een KvK-nummer heb?
Er zijn bedrijven bij die om een KvK-nummer vragen, maar dat is eigenlijk best vreemd. Een KvK-nummer is namelijk niet nodig om te ondernemen of om klussen aan te nemen. Je kunt het beste om opheldering van het bedrijf zelf vragen (veel bedrijven beschikken sad but true niet over kennis van btw en KvK) of uitleggen dat je met een btw-nummer gewoon legaal werkt.

Wat kost de inschrijving/hoe lang duurt het?
De inschrijving kost vijftig euro. Ik stond binnen een kwartier weer buiten.

Moet jij je inschrijven als blogger?
Het beste kun je zelf even op de website van de Kamer van Koophandel kijken om een betere indicatie te krijgen. Maar hier in het kort. Als je een paar honderd euro per maand verdient, of misschien slechts een paar tientjes, dan volstaat het btw-nummer en zullen ze je bij de KvK ook wegsturen. In principe hoeft 99% van de bloggers zich niet in te schrijven, terwijl veel mensen denken van wel.

Wat is een btw-nummer dan?
Met een btw-nummer kun je legaal factureren en dus ook btw rekenen (+21 procent op teksten). De belastingdienst moet namelijk weten wat je voor inkomsten hebt en of de btw naar jou wordt verlegd.

Is een btw-nummer dan wel verplicht?
Ja. Je mag geen betaalde opdrachten aannemen (met factuur) zonder btw-nummer. Tenzij die opdracht bijvoorbeeld van een familielid komt, eens in de zoveel tijd. Dan kun je het beter regelen met bijvoorbeeld een cadeaubon of andere vergoeding. Edit (dankjewel Natascha): je kunt ook een kwitantie sturen!

Moet ik btw rekenen op mijn teksten?
Als jouw teksten een commerciële inslag hebben, dat wil zeggen dat je geen honderd procent vrij recht van spreken (columns) hebt, dan reken je 21 procent btw. Als je iets hebt gekregen van een bedrijf en daar over schrijft, reken je dus btw. Die lijnen zijn overigens best vaag. Check het vooral als je twijfelt.

Moet ik die btw afstaan?
Als je een kleine ondernemer bent en/of niet zo veel btw rekent, hoef je het niet af te staan. Als je boven een bedrag van (ongeveer) 1800 euro btw per jaar komt, dan moet je het wel afstaan. Maar eigenlijk ligt die grens redelijk hoog als je je bedenkt wat journalisten en bloggers aan btw rekenen. Werk je voor de krant, dan heb je bijvoorbeeld al niet met 21 procent btw te maken. Voor alle zekerheid kan ik je aanraden om een btw-spaarrekening te openen zodat je dit geld apart houdt.

Wat moet ik verder doen als ik een btw-nummer heb?
Je moet jammer genoeg om de drie maanden aangifte doen bij de Belastingdienst. Laat iemand de eerste keer zeker even met je meekijken!

Zijn er nog voordelen?
Als je ondernemer bent heb je één heel groot voordeel: als je iets aanschaft voor jouw bedrijf (laptop, camera etcetera) dan krijg je daar geld van terug via de Belastingdienst. Dat is best leuk, want het gaat soms om best grote bedragen. Als je een laptop van 1000 euro koopt, krijg je een mooi bedrag terug. Kaching! Natuurlijk kun je niet alles terugvragen en mag je ook niet maandelijks een dure laptop aanschaffen (daar wordt op gelet), maar het is wel leuk.Zo, ik hoop dat je nu een beetje op de hoogte bent! Als je nog een vraag hebt óf er klopt iets niet wat hierboven staat, laat het me dan weten!

18 opmerkingen

 1. Heel interessant artikel! :) Weer wat te weten gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wilde als blogger/youtuber mezelf inschrijven maar ze zeiden tegen mij: doe het maar niet, neem maar een btw nummer daar krijg je geen spijt van.. je verdient nog lang niet genoeg eraan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is wat ze mij ook vertelde! Vandaar dat ik het hier even in heb gezet :-) Jezelf inschrijven is meestal helemaal niet zo interessant of noodzakelijk namelijk.

   Verwijderen
 3. Wat een handig artikel. Ik denk dat het bij mij nooit zo ver zal komen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Top hoor, laat die inkomsten maar komen voor je. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel handig, dit artikel! Ik vond het eerst altijd onduidelijk wanneer je als blogger je moet inschrijven bij de KvK, maar dat is nu een stuk helderder geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allereerst gefeliciteerd meis, super tof dit! Ik dacht dat je wel een kwitantie mag sturen, en dus geen BTW rekent als de bedragen te verwaarlozen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goeie, ga ik meteen even checken! Heb er expres al bij gezet dat je het bij te verwaarlozen bedragen beter op een andere manier kunt oplossen, maar dit is natuurlijk ook een oplossing :D

   Verwijderen
 7. Wat tof, gefeliciteerd met je inschrijving! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd! Met je eens, hoor. Alleen als blogger had ik het niet gedaan. Maar aangezien ik ook met andere tekstklussen te maken heb, wilde ik het even netjes aanpakken. Moet altijd wel lachen om bloggers die het hebben over 'de zaak'. Was het maar zo'n feest.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Interessant en een handig artikel! En gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een heel interessant artikel, vooral omdat ik mij hier de laatste maanden mee bezig houdt. Ik heb hier dus heel veel aan en natuurlijk gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 4k ultra hd actie camera-gebruiksaanwijzing is beter dan andere camera vergeleken in het algemeen, hoewel de prijs iets hoger is dan de gebruikelijke camera. Toch is het de beste.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Please don’t spam on my page, i will remove your comments.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!