Iets doorverkopen via Marktplaats, maakt dat je de duivel?

Laat ik even vooropstellen: ik word niet echt heel snel boos. Ik sta altijd open voor een discussie en meestal kom ik er uit. Maar gisteren overkwam me iets wat ik niet naast me neer kon leggen, dus je kent me: ik kroop achter mijn laptop. De stelling waar het om draait: je bent de duivel als je iets doorverkoopt als je het hebt gekregen van een bedrijf of bureau.


Hoe het begon
Zoals altijd is er een aanleiding voor dit artikel. Dat was een berichtje dat ik ontving via Marktplaats. Gisteren was ik bezig met het plaatsen van wat advertenties, want nu ik ga verhuizen heb ik 1. minder ruimte en 2. kan ik het geld prima gebruiken. Dus ik besloot om wat te verkopen, waaronder een aantal producten die ik heb ontvangen om te reviewen. Over sommige producten was ik gewoon niet tevreden, het andere product had ik al en een ander product was niet mijn kleur. Niks mis mee, zou je denken. Want de producten waar ik écht van houd, die gaan de deur niet uit. Voor geen goud.

Ik werd gisteren aangevallen door een vrouw (meisje, geen idee) die zichzelf voorstelde als blogger met 80k pageviews. De vraag was of ik producten doorverkocht die ik had ontvangen ter review. Uiteraard lieg ik nergens over, dus ik gaf eerlijk antwoord dat ik een deel van mijn producten, gekocht of gekregen, wilde verkopen in verband met mijn verhuizing. En toen kreeg ik toch een shitload aan haat en verwijten over me heen, niet te zuinig. Deze mevrouw liet uiteraard haar eigen naam of blognaam achterwege. Tsja... als je dan zo stoer bent om iemand aan te spreken, wees dan ook geen anonieme internetheld zou ik denken. Maar oké. Uit beleefdheid maak ik er even 'Mevrouw Marktplaats' van.

Verkopen MAG niet?
De stelling van Mevrouw Marktplaats was dat je gekregen producten absoluut niet mag verkopen, want 'dat zijn de regels van het PR-bureau'. Later maakte ze er nog 'een principekwestie' van, en zei ze dat het andere mensen meer was gegund. Ik zie dit eerder als een persoonlijke aanval en een persoonlijke mening dan dat het feitelijk klopt. Want het klopt ook niet.

Als jij iets krijgt, is het jouw eigendom, tenzij een bureau daar van tevoren met jou afspraken over maakt. Het bureau kan expliciet aangeven dat het niet wil dat jij bepaalde dingen doet. Maar voordat ik iets überhaupt verkoop, staat er altijd iets tegenover vanuit mij. Een oprechte Instagram post over een nieuw product bijvoorbeeld, of een eerlijke review. Dus het bedrijf verliest er niets aan, sterker nog: het wint alleen maar. Ook als jij het product daarna toch wil verkopen of weggeven. Dan maakt iemand anders er kennis mee die er misschien wél heel blij mee is. Een interessant artikel hierover vind je overigens op de pagina van Charlotte's Law.

Zoals ik hierboven al zei: sommige producten bevallen me simpelweg niet. Ik kan niet alles uitgebreid testen wat ik krijg, al zou ik het wel willen. Een te lichte DD cream bijvoorbeeld, of foundations die twee of zelfs drie tinten te donker zijn. Of je krijgt iets moois, en hebt het al. Ik zie er oprecht geen kwaad in als ik deze producten weggeef of verkoop.

Want weggeven is geen probleem?
Het blijkt een beetje een ethische kwestie: weggeven is goed, verkopen is slecht. Want dan ben jij die gierigaard die er geld aan over wil houden. Maar daarover hieronder meer. Wel valt het me op dat mensen met weggeven minder moeite hebben. Want weggeven is goed! Maar je mag er vooral zelf niks aan overhouden, al heb jij hard gewerkt om die producten te mogen ontvangen.

Laat ik vooropstellen: ik ben zeer vrijgevig. Iedereen die mij persoonlijk kent weet dat ik als een soort Sinterklaas met producten kan strooien. Ik maak mijn vriendinnen en familieleden graag gelukkig met producten als ik een overschot heb. Nog een stapje verder: ik doneer ook graag mijn producten. Ik ben lid van een community die mensen de kans biedt om te reageren op gedoneerde producten. Dat wil zeggen: ik doneer en mensen die het moeilijk hebben of in de schuldsanering zitten krijgen mijn producten. Dit vindt iedereen mooi, maar als ik één procent van mijn producten wil verkopen, ben ik een slecht en onbetrouwbaar mens?

En het geld dan?
Ik zie bloggen meer als mijn hobby dan mijn bijbaan. Dit wil ik graag zo houden. Ik wil niet mijn hele pagina volstoppen met advertorials- dat is voor jullie gewoon niet boeiend om te lezen. Dit betekent dat ik heel veel tijd, moeite maar ook zeker liefde stop in iets waar ik geen geld voor terugkrijg. En simpel gezegd: je hebt geld nodig om je huur van te betalen. Of je brood. Of je fles Grey Goose.

Laatst was ik op een persevent waar dit onderwerp ook ter sprake kwam. Ik kwam daar in gesprek met twee dames die van hun blog hun beroep willen maken. Maar geld is lastig, en ik begrijp dat. Dus vertelde één van de dames mij dat ze haar gekregen tas wilde verkopen, zodat ze indirect toch wat kon verdienen aan haar blog. En ik vind daar, wederom, NIETS mis mee.

Ik voelde me geraakt.
Ja, echt. Ik voel me niet zomaar geraakt of beledigd, maar dat iemand zo de tijd neemt om mij onderuit te halen, dat vond ik echt heel verdrietig. Zeker ook omdat ik voor mijn gevoel altijd alles eerlijk met jullie deel. Ik zou nooit iets promoten of doen waar ik echt totaal niet achter stond. Daarnaast voelde het alsof ik iets heel verkeerds deed terwijl ik met mijn blog juist zoveel positiviteit wil uitstralen- mede door veel te doneren aan mensen die het nodig hebben.

De blogwereld is al moeilijk, hatend en misgunnend genoeg. Laat elkaar alsjeblieft in je waarde, laat mensen hun eigen keuzes maken- dat maakt de wereld zo veel leuker!

Oh en, Mevrouw Marktplaats, als je besluit om de PR-bureaus aan te schrijven om mij door het slijk te halen (je noemde zelfs één verkeerd bureau, okay), dan doe je dat maar. Ik stuur met alle plezier dit artikel door. Ik hoef me niet te schamen. Maar andersom... Ik hoop daarnaast dat je me niet meer volgt, ik houd het graag positief. Dank!

Ohja, ook leuk leesvoer: het artikel van Northflix. Ik heb expres even gewacht met volledig teruglezen omdat ik niet wilde dat ik haar inhoud zou overnemen ;-) No plagiato.

Wat vind jij van deze kwestie?

*Gebruikte afbeelding is van Charlotte's Law.

10 opmerkingen

 1. Ik vind dit een hele lastige kwestie.. Goed dat je er een artikel over schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw wat een misselijk meisje zeg die zo te keer ging. Ik vind het zelf ook wel echt een hele lastige kwestie, maar zeker gezien jouw motief dat je het gewoon kwijt moet ja ik vind het opzich wel kunnen. Daarnaast is het niet veel erger dan weg geven toch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind ik ook niet, maar daar denken mensen blijkbaar heel anders over haha!

   Verwijderen
 3. Het is een beetje dubbel denk ik. Misschien dat het in het verkeerde keelgat kan schieten bij bloggers die keihard werken en deze kansen niet krijgen. Maar goed dan hoef je nog niet op deze manier te reageren. Goed dat je er over schrijft !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zolang je er eerlijk over bent en dat ben je zie ik het probleem niet. Jammer dat anderen zich daar zo over opwinden. Er zijn wel grotere problemen in de wereld dacht ik zo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. NEE. Laat daar even wat dieper op in gaan: het is een ander verhaal als je alles wat je krijgt verkoopt. Maar zoals jij zelf al zegt, je doneert al producten (wat heel goed is, maar daar wordt natuurlijk niet naar gekeken door anderen) en als je een overschot aan producten heb die jou niet gelukkig maken... waarom dan niet doorverkopen en een ander er blij mee maken? Jij hebt er al hard voor gewerkt, mag je er ook wel wat terug voor krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wel heel stoer om dan anoniem te blijven om tegen jou uit te vallen.. Het bedrijf heeft er zelf voor gekozen om jou iets op te sturen, dan mag je ook zelf weten wat je er mee doet, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat je gewoon lekker zelf moet weten wat je wel en niet doet. Het is niet aan een andere blogger toch om daar wat mee te doen? Ik bedoel; zij heeft jou de spullen toch niet gegeven? Ik heb nog nooit iets verkocht wat ik gekregen heb maar geef wel vaak spulletjes weg.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!