Mijn slechte ervaring met spullen doneren

Hi allemaal! Deze titel is misschien best heftig. Spullen doneren zou iets heel moois en positiefs moeten zijn, maar voor mij heeft dat een beetje een vervelende nasmaak achtergelaten. Ik wil je vandaag iets vertellen over mijn (helaas) slechte ervaring met het doneren van spullen. Lees mee!Je hoeft maar een video of Snapchat van een bekende YouTuber te openen of je ziet de tientallen dozen die ze soms wel eens per dag opgestuurd krijgen. Het leuke aan video's of blogposts maken is dat bedrijven dit zien en vervolgens producten opsturen in de hoop dat de 'influencer' er iets over wil vertellen/schrijven. In die video's hoorde ik vaak het woord 'women's shelter', oftewel opvangtehuis voor vrouwen. Ik dacht bij mezelf: 'wat goed dat de vele producten naar het goede doel gaan!'. Ik kon me toen nog niet echt voorstellen dat ik zelf ook veel producten zou ontvangen en een overschot zou hebben.

In ieder geval: vorig jaar kwam ik voor het eerst op het idee om de spullen die ik heb gekregen of gekocht voor mijn blog (verkeerde kleuren, overschot, etcetera) te doneren. Ik ging op zoek naar een goede plek waar ik mijn spulletjes naartoe kon brengen. Al snel kwam ik terecht op een Facebookpagina waar mensen met een minimaal inkomen gratis konden shoppen. Een super initiatief vond ik dat: mensen kunnen via deze pagina zelfs brood aanvragen. Alles zag er goed en betrouwbaar uit, dus ik nam contact op met de eigenaar van de pagina. Via de eigenaar hoorde ik dat mensen wel een soort 'screening' moeten ondergaan voor ze lid worden. Alles leuk en aardig: natuurlijk was een donatie welkom! Met een paar volle tassen gingen we (mijn zus wilde ook graag doneren voor het goede doel) langs bij de eigenaar. Het voelde echt goed om dit te kunnen doen: hoeveel mensen zouden daar wel niet van gaan genieten! Zeker omdat het om mooie producten ging die eigenlijk nooit op de pagina werden aangeboden.


Even voor de duidelijkheid: we hadden écht mooie en luxe producten gedoneerd. Een heel nieuw Nivea pakket, Bvlgari parfum, diverse deodorant, douchegel, luxe haarproducten... Noem het op en het zat er in. Het ging niet om een paar spulletjes, het ging om honderden euro's.

Het vervelende van alles: ik heb nooit één van deze producten op de pagina teruggezien. Ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen, maar ik denk dat het beheer van de pagina er met de vele producten vandoor is gegaan. Misschien zijn ze zelfs wel verkocht. Ik vind het niet eens erg dat ik mijn producten kwijt ben. Sterker nog: het was de bedoeling dat iemand heel blij zou worden van de donatie. Maar de manier waarop het is gegaan vind ik heel vervelend, ik voel me echt een beetje genaaid ondanks de goede bedoelingen. Ik heb geprobeerd te achterhalen wat er met de spullen is gebeurd, maar daar ben ik tot op de dag van vandaag niet achtergekomen.

Heel af en toe wil ik het weer proberen, maar ik weet gewoon niet meer hoe ik het aan moet pakken. Momenteel bombardeer ik familie en vrienden maar met producten. Mijn vertrouwen is wel een beetje weg, eigenlijk. Ook als ik een winactie doe, geef ik het product het liefst aan iemand die het écht kan gebruiken. Die voor zichzelf geen mooi cadeautje kan kopen en het product zelf wil gebruiken. Wat me dan echt een beetje raakt is het feit dat mensen die het stiekem niet nodig hebben, lijken te stelen van mensen die het wél kunnen gebruiken.

Een paar keer heb ik daarna zelf spulletjes aangeboden op een andere pagina. Ik heb dan zelf gekeken naar wie er interesse had, zonder de tussenpersonen dus. Ik had het idee dat ik toen wel eerlijke reacties kreeg. Ik ben nog steeds op zoek naar een betrouwbare plek of een betrouwbaar persoon waar ik producten kan doneren. Mocht jij wel een goede plek weten waar mensen blij worden van een mooie donatie, laat het me dan zeker even weten!

Heb jij wel eens producten gedoneerd?

14 opmerkingen

 1. Oh nee, wat slecht! Kan goed inderdaad. Heel erg rot dit. Kun je ze misschien aangeven bij Facebook op een of andere manier?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw dit is zo jammer! Je had er veel mensen blij mee kunnen maken en dan loopt het zo af! Helaas kan jij er niet veel aandoen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft, maar wat is je ervaring rot! Echt totaal niet netjes als zou blijken dat het beheer ermee vandoor is gegaan.. Ik heb eigenlijk alleen nog maar ervaring met kledingdonatie via zo'n container.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dat een ontzettende nare ervaring inderdaad! Zou echt slecht zijn als die beheerder het allemaal zelf heeft gehouden. Kleding en sommige spullen die ik over heb en niet veel waard vind, doe ik in zo'n kledingbak of naar de kringloop of geef 't weg via zo'n weggeefgroep op Facebook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje wat slecht! Ik schrik hier echt van.. je neemt aan dat zo iemand een pagina opzet omdat zij zelf heel graag mensen wil hebben. Naar zeg, vooral als je er zelf echt de moeite voor doet en er heel graag mensen blij mee wilt maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is inderdaad moeilijk om na te gaan of het echt goed terecht is gekomen. Kom je bij wijze van spreken met een oud gasstel, dan zou deze bij de juiste persoon die er geen kan aanschaffen terechtkomen. Want wie wil 2 van die dingen in huis? Met cosmetica wordt het al lastiger, ik denk dat zij het zelf verdeeld hebben. Bah, wat een nare ervaring. Misschien is het slimmer om direct contact op te nemen met bv. de voedselbank? Als het goed is zijn deze echt streng wie in aanmerking komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een vervelende ervaring! Zo'n Facebookgroep klonk juist best goed... jammer. Ik wil zelf ook graag zo nu en dan het een en ander doneren, maar zou ook niet echt weten waar. Bij mij in de buurt zit wel een Oranjehuis, hier zitten vrouwen die op de vlucht zijn voor hun loverboy(s) of die andere problemen hebben. Misschien een keer contact opnemen met zo'n instantie?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Meh, echt niet leuk! Dan doe je zo'n mooi gebaar en mist het zijn doel. Ik heb laatst al mijn spullen naar de kringwinkel gebracht, aangezien daar vooral mannen werken zal het wel in de rekken terechtgekomen zijn hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. He gadver, wat naar! Er zitten altijd rotte appels tussen die overal misbruik van maken helaas. Maar het is zonde als je je hierdoor laat tegenhouden, vooral als je iemand er zo blij mee kan maken.. Ik denk inderdaad dat je het beste de spullen persoonlijk naar iemand toe kan brengen, zonder tussenpersoon. Dan weet je tenminste zeker dat het daar terechtkomt. Goed dat je dit online hebt gezet Iris! :) Liefs, Sija

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sjemig wat erg zeg, ik heb het aan een soortgelijke FB groep gedoneerd. Deze mevrouw kwam alles bij mij ophalen en maakt er allemaal pakketjes voor de komende feestdagen voor. Ik ga er nog steeds maar van uit dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Was wel blij dat ik twee boodschappentassen vol met spullen armer was :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goh wat raar zeg! Snap dat je daar een heel vervelend gevoel door krijgt, wil je iets goeds doen...
  Winacties vind ik ook leuk natuurlijk, kan dingen best goed gebruiken. Maar als ik zie dat het dan door bloggers wordt gewonnen die al zo veel hebben, baal ik wel! Hoewel het iedereen gegund is!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh wat vreselijk! Heb je de vrouw er ooit naar gevraagd?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je toont dan je goed hart en kom je dit tegen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat heftig Iris. Helaas zijn er véél van zulke mensen in de wereld. Ik heb niet echt ervaring met doneren en ik kan je dus ook niet helpen aan een betrouwbare plek om het wel te doen maar het zegt heel veel over jou dat je dat ondanks deze ervaring alsnog wil proberen!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!