Waarom ik AliExpress haat

Het lijkt steeds meer populariteit te winnen: nagemaakte cosmetica bestellen via de Chinese webshop AliExpress. Er zijn ook steeds meer YouTubers die deze nagemaakte producten onder de aandacht brengen. Ik ga het er maar meteen ingooien: ik heb een hekel aan AliExpress*. Waarom? Dat ga ik je nu vertellen!
Ten eerste: ik begrijp het wel degelijk dat mensen bestellen bij AliExpress- om verschillende redenen. Als je zelf geen budget hebt en toch mooie producten wil kopen, dan kom je al snel op een imitatieproduct. Als je dat wil doen, houd ik je niet tegen. Dit is mijn mening en ik waardeer elke andere mening even goed.

Goed, als je nog niet bent afgeschrikt... hieronder de redenen waarom ik AliExpress helemaal niks vind.

eBay, Marktplaats en andere verkopers zijn niet meer te vertrouwen

Als je op Marktplaats, eBay of een andere verkoopsite rondkijkt, weet je bijna niet meer wat echt of nep is. Sommige meisjes (of mannen zelfs, whut!) verkopen hun MAC lipsticks of Anastasia paletten voor de volle prijs terwijl ze er zelf drie euro voor hebben betaald. Ik vind dat heel vervelend! Er is bijna meer nep dan echt te koop en er worden steeds meer mensen opgelicht. I don't like that!

De ingrediënten zijn onbekend

Doordat de verpakking helemaal precies wordt nagemaakt, is de ingrediëntenlijst hetzelfde als op het originele product. Toch merk je vaak dat de textuur, geur of werking van het product niet hetzelfde is als het originele product. Dan moet er wel een belletje gaan rinkelen: wat er op het product staat, zit er niet in. Dat is best gevaarlijk, zeker met producten die je rondom je ogen of direct op je huid gebruikt. Je weet niet of de bestanddelen veilig zijn en of ze je huid irriteren. Pas op!
De kwaliteit is minder goed

Vaak is een merkproduct redelijk goed nagemaakt, maar als ik bijvoorbeeld denk aan MAC lipstick, dan is de kwaliteit ontzettend slecht. De geur is chemisch en vies, de kleuren komen niet overeen en de verpakking is armoedig. Ja, het is goedkoop, maar ik zou dan eerder een budgetmerk kiezen.

Het merk loopt omzet mis

Een merk doet moeite om met nieuwe producten te komen. Het kost geld, veel tijd én onderzoek om een mooi product te maken. Denk aan de Glow kits, de Kylie Jenner lipkits en alle producten van MAC. Als deze kostbare en kwalitatief goede producten voor een paar euro worden geïmiteerd, loopt het bedrijf veel omzet mis. Er is namelijk veel handel in deze producten en jonge meisjes kopen sneller namaak.

AliExpress heeft GEEN kopersbescherming

De website maakt geen gebruik van PayPal, waardoor de koper geen recht heeft om het geld op een makkelijke manier terug te krijgen. Ik heb veel verhalen gezien van mensen die hun bestelling überhaupt nooit kregen. Via eBay koop ik álles met PayPal en ben nog nooit opgelicht.


Ik keek de video van Jessie Maya en ik vond het bizar hoeveel reacties eronder stonden van jonge meisjes die elkaar goedkope namaakproducten aan het aanpraten waren. Daarnaast waren er reacties van mensen die gewoon enorme collecties namaakproducten hebben! Ik vind het echt helemaal niets en ben blij dat Jessie er een kritische video over heeft gemaakt.

Het tegenargument van de koper...

Ik zag veel tegenargumenten die zeiden 'ja maar sommige mensen hebben geen geld voor echte producten'. Helemaal begrijpelijk, maar kies dan een low-budget kwaliteitsproduct. Denk aan MUA, Essence, Catrice, HEMA, Etos eigen merk, Kiko... Er is zó veel keus in Nederland.

Als je dan toch een mooi merkproduct wil kopen, wacht dan op een leuke aanbieding bij Douglas, Sephora, Beautybay of ICI Paris XL, vraag geld voor je verjaardag, spaar... het komt écht wel. Bedenk je maar dat je voor tien namaak producten een heel mooi echt product kunt kopen :-)

Tja, ik ben dus absoluut geen fan van AliExpress. Je zult mij daar niet snel iets zien bestellen. Wat vinden jullie van AliExpress? Deel je mijn mening of juist helemaal niet?

*Edit: het gaat mij om de namaakproducten die worden verkocht via AliExpress, niet de 'gewone' spulletjes!

7 opmerkingen

 1. Ik koop super veel bij Aliexpress, maar heb nog nooit een namaak van een merk gekocht. 1 keer een Anastasia namaak kwastje waar ik ook het origineel van heb. Die namaak dingen vind ik ook helemaal niks, ik spaar liever voor the real thing. Maar geinige portemonneetjes, accesoires, telefoonhoesjes, kwastjes, kettinkjes, dat soort dingen koop ik er graag. Zal nu wel zo'n 100 bestellingen hebben gedaan en heb het op 1 keer na altijd gekregen. Die ene keer heb ik ook m'n geld terug gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop geen nep make up producten maar snuffel er wel voor gekke gadgets, accessoires etc. Net als Mariska. Ik vind andere sites fijner trouwens. Ali express is zo enorm groot dat ik vaak veel te lang moet zoeken naar een bepaald product. Er zijn fijnere en klantvriendelijke sites te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het ook met make-up een beetje eng hoor. Je weet totaal niet wat erin zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aliexpress is leuk voor gsm hoesjes of andere leuke hebbedingetjes, maar die
  Make-up wil ik niet op mijn gezicht smeren.. Dat kan gewoon niet goed zijn voor je huid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind Aliexpress leuk, maar ik koop nooit namaak producten omdat ik liever geen namaak producten in mijn stash wil hebben! Geef mij maar een echte Mac lipstick want die ruiken heerlijk ;)
  X

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!