Het volgen-ontvolgen gezeur: de irritante meisjes van Instagram

Lieve allemaal! Vandaag een blog die ik eigenlijk al eerder wilde schrijven, maar toen hield ik het maar bij een klaagpost op Instagram ;-) Op het onderstaande bericht kwamen zo ontzettend veel reacties dat ik er wel een beetje extra aandacht aan móést besteden. Lees je met me mee?


De keerzijde van Instagram

Ik zag zo vreselijk veel herkenning toen ik bovenstaande post plaatste, wow! Ik weet niet of ik ooit zoveel reacties van jullie heb gekregen via Instagram. Het ding is dus: Instagram is een mooi medium. Je plaatst er selfies, mooie flatlays, productfoto's en talloze foto's van lekker eten en drinken. Instagram is echter ook een zakelijk platform geworden waar je serieus (veel) geld mee kunt verdienen of mooie producten door kunt ontvangen. En dat is waar het een beetje fout gaat.

Het is logisch dat je ambitieus bent en graag succesvol wil worden. Maar constant volgen en ontvolgen is echt NIET de manier om trouwe volgers te krijgen. Ten eerste wek je een heleboel ergernis op bij de mensen die je ontvolgt. Ten tweede zijn de volgers die je wél krijgt niet oprecht in jou geïnteresseerd. Zo zie ik heel vaak dat mensen duizenden volgers hebben en relatief bijna geen likes krijgen. Als ze het wel krijgen, zijn het buitenlandse of standaard reacties. Dan weet je meteen dat er geen onderlinge band is.

Nog zo iets...

Waar ik me dus echt vreselijk aan stoor zijn automatische en onpersoonlijke reacties, gadverdamme. Dan zie je ineens onder tientallen foto's hetzelfde riedeltje staan, bijvoorbeeld 'i love this babe'. SERIEUS. STOP. Laat dat niet-gemeende compliment alsjeblieft zitten. Ik ga je écht geen reactie terug geven om jouw pagina maar lekker te vullen. Ga weg.

Ik weet trouwens ook dat er groepjes bloggers zijn, zelfs met heel veel volgers, die onderling afspraken met elkaar maken om bij elke foto te reageren. Mag ik even héél hard lachen? Waar is toch de vechtlust van mensen gebleven om op een normale en eerlijke manier succesvol te worden?

Wat doe ik dan?

Als ik voor mezelf moet spreken heb ik me er nooit schuldig aan gemaakt dat ik iemand bewust heb ontvolgd. Ik ga iemand volgen als die persoon mij aanspreekt en ik ontvolg iemand als ik me stoor aan het aantal foto's (10 per dag vind ik bijvoorbeeld heel irritant) of de foto's spreken me niet meer aan. Maar ik doe het nooit om volgers naar mijzelf toe te trekken. Het is leuk als iemand me terug wil volgen, maar daar doe ik het echt niet voor. Ik vind mijn blog (bezoekers en volgers) ook veel belangrijker dan mijn Instagrampagina, als ik eerlijk ben.

Reageren deed ik overigens nooit, maar tegenwoordig vind ik het toch wel leuk om een reactie achter te laten bij Nederlandse bloggers die ik trouw volg. Het is gezellig en bijna kneuterig. Ik let er wel altijd op dat m'n reactie ergens op slaat. Als ik ergens geen mening over heb, houd ik m'n mond.
En dan nu het ergste deel...

Het ergste van alles? Die meisjes hebben er vaak nog succes mee ook. Vreselijk storend dat bedrijven daar af en toe dus niet doorheen kunnen prikken*- dat ze niet in zien dat die 15.000 volgers hartstikke onoprecht zijn. Als ik zie dat ze dan een samenwerking bij elkaar hebben geraapt met hun nepheid, rol ik even met m'n ogen, hahaha. De enige tip die ik kan geven: volg ze niet terug. Als ze je meerdere keren opnieuw proberen te volgen, geef dan een block.

*In mijn post op Instagram zeg ik van wel, maar toen ik eenmaal goed op ging letten zag ik dat sommige meisjes er wel degelijk succes mee behalen.

Ps. Ik zou zoooooooo graag een paar namen doorgeven, maar ik wil daar toch boven proberen te staan. Ik hoop dat jullie weten over welke meisjes ik het heb en ik hoop ook dat jullie deze meisjes niet de aandacht geven waar ze zo naar snakken, op de verkeerde manier.

Hoe sta jij hier tegenover?

21 opmerkingen

 1. ik heb hier ook zo'n hekel aan! Ik heb van de week de nieuwe Cosmopolitan gekocht, daarin staat een artikel over Instagram en daarin staan tips over hoe je veel volgers kunt krijgen. Één van die tips was dus, 'volg zoveel mogelijk mensen op een dag, 500 ofzo, en als je ziet dat ze je na een paar dagen niet meer volgen dan ontvloog jij ze ook'. Wat is dat voor een tip van Cosmo?!?!? Ik was er serieus boos over! Ik heb ook een paar bedrijven die mij steeds volgen en weer ontvolgen. ZO vermoeiend! Bah! Ik begrijp jou artikel heel goed. En het is zo jammer dat het gebeurt!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Whooo dat het zelfs in de Cosmopolitan staat gaat een beetje te ver inderdaad!

   Verwijderen
  2. Nieeeet! Echt? Dat vind ik echt slecht van Cosmo..

   Verwijderen
 2. Ik deel dezelfde mening met jou! Vooral de nepreacties vindt ik heel vervelend, omdat ze niet weten waar ze over praten. Ik zag laatst een foto met een emotioneel verhaal, en daaronder iemand die reageerde met 'love it.' Zucht. Wanneer ik merk dat iemand mij voor de tweede keer volgt, blokkeer ik diegene meteen! Om langdurige irritaties te voorkomen haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heeft gewoon iets asociaals vind ik, lees tenminste wat iemand te zeggen heeft voordat je een reactie plaatst. Ergernissssss ten top!

   Verwijderen
 3. Dat ontvolgen vind ik ook zo irritant. Die reacties van 'Love this' en 'Great photo' negeer ik altijd. Vaak zijn dat buitenlandse profielen. Ik blokkeer trouwens al die fake accounts waar je getagd wordt om meer volgers te krijgen/kopen. Daarnaast rapporteer ik ze als spam, want dat is ook echt heel irritant.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo irritant dit! Het ergste is nog dat er mensen zijn die mij meerdere keren volgen (en ontvolgen) terwijl ze in eerste instantie al niet terugvolg. Zie ik ineens weer die naam opduiken, dikke doei. Dan blok ik die gewoon hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wilde dus ook precies zo'n artikel schrijven haha! Daar wacht ik nu nog maar even mee. Het lijkt met de dag wel erger te worden. Toevallig hadden we het er net over in college. Zo vreselijk irritant! Er zijn inderdaad een paar meiden die mij continue volgen en dan weer ontvolgen na een paar dagen. Dus ik denk dat ik precies weet over wie je het hebt. Van mijn part mogen ze hun accounts deactiveren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ik vind het fijn dat je m'n verhaal herkent (al is het echt stom dat het gebeurt). Van mij mogen die accounts ook lekker foetsie, ga maar eens opnieuw leren hoe je echt succesvol wordt ;-)

   Verwijderen
 6. Ik merk wel echt veel dat mijn volgers zakken en weer stijgen. Het is heel irritant om te zien.. dan denk ik, waarom volg je dan als je mijn foto's niet leuk vindt? Haha. Ik heb veel liever 1 volger die af en toe een lieve/leuke reactie plaatst, dan 100en volgers die het niets interesseert. Ik vind het juist leuk en gezellig dat je ook echt contact kan leggen via Instagram, maar dat ben ik haha. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik ook wel hoor! Af en toe laat ik een reactie achter als ik iets echt leuk vind, en dan ook bij de mensen die ik oprecht leuk vind om te volgen. Het is bijna een soort familie, dat vind ik ook wel tof aan. Het is alleen jammer dat dat soms naar de achtergrond gaat door vervelende (nep)volgers. Instagram kent echt twee kanten.

   Verwijderen
 7. Mega irritant vind ik het ook, ik reageer er maar niet op. Ik merk het op twitter ook trouwens daar zie ik mijn volgers ook constant op en neer gaan kan maar zo met 20 - 30 verschillen op een dag snap ik ook niks van. Ik laat het maar gaan en besteed er maar geen energie aan. Ik houd het lekker bij mijn kneuterige vaste groepje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is echt zo waar! Ik heb hier echt een enorme hekel aan, na een tijd blokkeer ik die mensen/bedrijven gewoon. En die stomme reacties. Ik krijg steeds meer van die rare reacties met alleen emoji's of inderdaad een 'Great!' of zo. Zo irritant! Ik ben blij dat je er een artikel over schrijft, zeg. Malou x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja bah! Zodra ik zie dat ze mij al meerdere keren hebben gevolgd, dan Block ik ze. En die opmerkingen als 'keep up the good work' zijn ook zo vreselijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, man!! AMEN. Ik herken dit zo erg en ik irriteer mij er zo aan! Wanneer iemand mij volgt en ik zie dat diegene een leuk account heeft volg ik met liefde terug, maar als het iemand blijkt te zijn die mij na een dag weer ontvolgd dan hoef ik jou ook niet meer te volgen. Zo zonde! Liever 600 lieve volgers dan 1.000 ongeïnteresseerde. Super mooi geschreven, ik sluit mij hier echt helemaal bij aan! x

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha erg herkenbaar. Ik heb dat nog niet gemerkt met meisjes maar heb nu twee mannen die mijn steeds volgen en ontvolgen. Ik heb ze gemaild uit nieuwsgierigheid met de vraag wat ze denken hiermee te bereiken maar ik ga ze nu blocken want ze zijn nog te triest om te reageren. Ik reageer zelf wel regelmatig op andere meiden die ik volg ook omdat ik dat zelf ook leuk vind om een leuke comment te ontvangen. Maar neppers reacties puur om even je 'koppie' te laten zien daar prik je vrij snel doorheen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik moest lachen toen ik jouw verhaal las maar kreeg tegelijkertijd ook kippenvel haha. Ik irriteer me hier namelijk ook enorm aan! Ik vind dat super jammer want IG is een mooi platform maar al die nepheid snap ik echt niet. Dat ik hierboven dan ook nog lees dat er bladen zijn die dat soort tips geven, dan snap ik er helemaal niets meer van.....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zie dit ook zo vaak gebeuren! Ik heb niet veel volgers op Instagram hoor, maar het gebeurt wel heel regelmatig dat iemand me volgt om me vervolgens weer te ontvolgen. Prima, dan maar minder volgens. Die standaard reacties verwijder ik overigens gelijk, vind het echt geen meerwaarde hebben. Goed dat je de irritatie (ook van mij en vele anderen) hier opschrijft :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Amen! Zó vervelend! En ik krijg vaak ook comments van (buitenlandse) pagina's die duidelijk hetzelfde posten onder elke foto met een bepaalde hashtag. Ik vermoed dat dat met bots gebeurt? In ieder geval, bloedirritant!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!