Dure make-up uit de prullenbak vissen?

Hi allemaal! Ik heb me nu toch wat ontdekt, ik wist niet dat het bestond én kon. Via Snapchat komen er af en toe verkorte verhalen van VICE voorbij en daar las ik over dumpster diving. Daar was al wel bekend mee- op TLC heb je daar ook programma's over, maar ik wist niet dat dames ook hartstikke dure make-up vanuit de prullenbak vandaan konden toveren. Lees mee!

Dit is een extra artikel, morgen verschijnt er ook gewoon een artikel :-)
Wat is dat, dumpsterdiving?

Dumpsterdiving houdt in dat mensen tussen het afval op zoek gaan naar waardevolle spullen. De 'koninginnen' van het make-up dumpsterdiven zijn Trina en Shelbizleee op YouTube. Ik vind het echt grappig en fascinerend om te zien hoe zij te werk gaan! In de filmpjes kun je zelfs zien hoe ze in de afvalbakken gaan met een lampje op hun hoofd, haha. Tussendoor worden er nog tips gegeven over hoe en waar je de beste make-upproducten kunt vinden. Zo vinden ze gewoon paletten van Urban Decay en Tarte, wow! Héél vermakelijk om te kijken, dit.
Maar eh, waarom gooien ze dat weg dan?

Ik zal even wat achtergrond geven, omdat je anders misschien niet begrijpt waarom Amerikaanse winkels zo veel weggooien. Dit heeft te maken met hun return policy: oftewel, je kunt alle cosmetica maar onbeperkt terugbrengen als iets je niet bevalt. Die product krijgen een 'scratch', dus een streepje in de poederproducten, en worden vervolgens weggegooid. In Nederland zijn winkels daar juist heel streng mee. Ik kan het weten, want ik heb zelf in een drogisterij gewerkt. Als mensen make-up willen terugbrengen, moet het nog hygiënisch zijn en dus in de plastic seal zitten. Óf je moet er spontaan enge ziektes van krijgen. Anders is het pech gehad.

In Amerika maakt het dus niet uit of je iets gebruikt hebt of niet, zonder bijzondere reden mag het terug naar de winkel. IK VIND HET BIZAR! Met hoofdletters. Ja, als je een klacht hebt over een product (bijvoorbeeld dat je er uitslag van krijgt), vind ik het anders. Maar hier maken mensen gewoon royaal misbruik van, dat kan niet anders. Als je voor een feestje of een blogpost een super mooi product wil testen, kan dat gewoon gratis. Na gebruik breng je het terug en heb je er niks voor betaald. Whuut?! Dat moet je toch niet willen, merken en winkels werken alleen maar mee aan verspilling van hele dure producten.

Wat vind ik van make-up diven?

Eerlijk, ik zou het zelf naar alle waarschijnlijkheid niet doen, omdat de meeste producten er toch redelijk gehavend uit zien. Ik deel graag mijn mening over producten en dat kan toch beter met een originele en nieuwe verpakking, denk ik. Ik vind het gevoel van nieuwe make-up gebruiken ook gewoon magisch: je hebt er hard voor gewerkt, geniet er van! Daarnaast blijft het een tikje onhygiënisch. Toch vind ik het goed dat er mensen bestaan die dit doen, al is het alleen maar om mensen bewust te maken van hoeveel er wordt weggegooid en hoe achterlijk het is om alles maar terug te nemen. Trump, doe er iets aan ;-)

Wat vinden jullie hiervan?

6 opmerkingen

 1. Hier had ik echt nog nooit van gehoord, haha. Mag ik even lachen?! Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet vinden, vind het een beetje apart.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het enorm inspirerend om te zien dat er mensen zijn die dit soort initiatieven nemen. Er wordt zo ongelooflijk veel weggegooid dat de afvalberg niet meer te overzien valt, dus waarom zouden we ons er niet tegen verzetten?

  Superleuk dat je dit artikel deelt, Iris! =D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb me er ook over verbaasd hoe makkelijk het is om make-up terug te brengen naar de winkel in Amerika haha. Zelf zou ik niet zo snel gaan dumpsterdiven maar het is wel grappig om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk met groot plezier naar dat Extreme Couponing (op TLC) dat vind ik dus echt hilarisch kan helaas ook niet in NL omdat je hier geen korting op korting kunt krijgen maar dit is ook grappig zeg. Ik zou het zelf niet doen (denk ik) maar aan de andere kant is het natuurlijk wel zonde dat het zomaar wordt weggegooid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wist helemaal niet dat dit bestond. En wist ook niet dat je make-up producten terug kon brengen in Amerika. Ik zou het zelf niet zo snel doen. Je lijkt dan een beetje op een tokkie haha. Maar slim is het ergens wel. Dubbele gevoelens heb ik er over

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is inderdaad zo een zonde om dat weg te gooien!
  Waarom niet aan een (sterk) verminderde prijs verkopen?

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!