Mijn ervaring met Jouw Marktkraam Hedel-Den Bosch

Hola iedereen! Dit wordt een lange post gok ik, dus ga er even goed voor zitten. Ik heb, samen met mijn vriendinnetje Eline, zes weken lang een kraam gehad bij Jouw Marktkraam Hedel-Den Bosch. Daar wil ik je vandaag een heleboel over vertellen. Was het de moeite waard om hier een kraam te huren? Lees zeker even mee!


Ten eerste: er was een beetje controversie ontstaan rondom een post die ik op Instagram plaatste. Hierin vertelde ik dat ik vond dat mensen wat kritischer mochten zijn over Jouw Marktkraam. Het is/was niet mijn bedoeling om Jouw Marktkraam af te kraken, want over het algemeen heb ik hier een goede ervaring mee. Wat ik jammer vond is dat de meeste artikelen hierover (deels) gesponsord waren door Jouw Marktkraam. Nu wil ik niet beweren dat je daardoor niet eerlijk bent, maar hierdoor vertel je meestal toch alleen positieve dingen. Ik wilde zelf gewoon een 100% onafhankelijk artikel schrijven.

Wat is Jouw Marktkraam voor concept?
Jouw Marktkraam zegt het al: je hebt je eigen marktkraam. Niet online, niet op een tijdelijke markt waarbij je om zes uur 's ochtends moet opstaan, maar in een winkel. De winkel staat vol met lege, houten kramen die best ruim zijn. Je huurt je eigen kraampje voor één of meerdere weken (voor lange tijd kan ook als je een bedrijf hebt) en deelt dit in hoe je het zelf wil. Het prijzen van de producten doe je door middel van stickers waar je eigen barcode op staat. Je vult zelf het bedrag in.

Bij Hedel-Den Bosch zit de winkel dichtbij een supermarkt, bakker en twee drogisterijen. Er is dus voldoende aanloop. Kijk hier zeker even naar als je van plan bent in jouw buurt te gaan verkopen :-). Maar volgens mij zit elk filiaal wel op een aantrekkelijke plek.

De positieve punten samengevat

- De winkel in Hedel zit op een goede plek en heeft een vriendelijke eigenaresse.
- Je hoeft niet constant bij je eigen kraam aanwezig te zijn. Mensen kunnen dus echt rustig rondkijken en voelen minder verplichting om iets te kopen.
- Je kunt je eigen kraam helemaal naar wens indelen. Wat je er op zet, mag je helemaal zelf weten.
- Je bepaalt je eigen prijs en je krijgt geen gezeur met onderhandeling (zoals op een echte markt en op Marktplaats). Geloof me; een bod dat nergens op slaat zorgt voor veel frustratie.
- Jouw Marktkraam heeft een eigen app waardoor je kunt bijhouden hoe het gaat. Dit is fijn, want anders weet je ook niet goed wanneer je opnieuw moet aanvullen.
- Je hoeft geen producten in te pakken of te verzenden. Dat moet je bij online verkopen wel doen natuurlijk.
- Mensen komen meestal niet speciaal voor een product naar de winkel. Hierdoor verkoop je erg diverse dingen. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn trouwens.
- Wij hadden echt een goede plek in de winkel. Ver vooraan, zodat iedereen onze spullen goed kon zien.


Wat ik iets minder vond/verbeterpunten

- Met regelmaat kwam het voor dat we onze spullen op een andere kraam terug zagen voor een veel hogere prijs. Ik vind dit persoonlijk niet netjes van de andere koper. Ik begrijp dat Jouw Marktkraam dit niet kan tegenhouden, maar een opmerking of 'regel' over doorverkopen lijkt me een goed idee.

- Tenzij je een georganiseerde lijst maakt met allemaal verschillende bedragen, weet je niet wat je precies hebt verkocht. In de app zie je wel bedragen, maar je weet niet wat er precies weg is. Je kunt alleen een beetje gissen als je je kraam weer ziet. Misschien kan Jouw Marktkraam hier iets mee (een kort detail neerzetten in het systeem bijvoorbeeld?), misschien niet. Maar het zou wel een fijne verbetering zijn!

- Onze kraam was soms een beetje een troep. Je kunt het heel netjes neerleggen, maar vaak leggen mensen het niet zo terug. Dit heb je wel echt zelf in de hand. Regelmatig terugkomen en herorganiseren werkt.

Waar je over na moet denken voordat je een kraam huurt
- Hoewel je niet 24/7 bij je kraam hoeft te zijn, moet je wel af en toe komen kijken hoe het er bij staat én je moet kunnen aanvullen. Zoals ik hierboven al zei: opruimen en opnieuw neerleggen helpt echt. Maar je moet het wel zelf kunnen en willen doen, uiteraard.

- Je betaalt normaal gesproken bij Hedel-Den Bosch 25 euro per week exclusief inschrijven (5 euro), dus één week kost dertig euro. Je moet je dus bedenken dat je ten minste voor dat bedrag per week moet verdienen plus winst. Genoeg spullen hebben is ook een must.

Ik heb samen met een vriendin gebruik gemaakt van een aanbieding. Samen konden we voor honderd euro zes weken een kraam huren (vijftig euro per persoon). Dat hebben we er ruimschoots uitgehaald.

Tips voor een goede verkoop
- Vraag bij het filiaal welke producten goed lopen of probeer dit zelf bij te houden. Daar kun je je 'assortiment' op aanpassen.
- Probeer je kraam netjes te houden. Eem rommelige kraam is niet aantrekkelijk.
- Stop je kraam niet te vol.
- Prijs de producten niet te hoog. Als je merkproducten hebt, zo had ik een paar schoenen met een nieuwwaarde van 200 euro, kun je niet verwachten dat mensen daar nog 150 euro voor neerleggen.
- Doe een afprijzing in de laatste week dat je er staat. Zo krijgt je verkoop een boost en hoef je minder mee terug te nemen.Deze kraam was niet van ons ;-)

De producten die goed verkochten

- Op nummer één staat voor mij decoratiespullen. Ik had heel veel decoratiespullen van mijzelf, mijn zus en moeder. Mijn ouders gaan verhuizen en hadden dus erg veel over én ik heb eerder op mezelf gewoond, maar ik vind niet alles even leuk meer. Van mezelf hoefde ik zo goed als niks mee terug te nemen.

- Schoenen. Ik had niet heel veel schoenen meegenomen maar de paren die ik wél had, waren snel weg. Dat tikt lekker aan- op die manier heb je je kraamhuur er sneller uit.

- Cosmetica. Aangezien ik veel nieuwe producten koop en ontvang (die ik met liefde probeer en bewaar of weggeef aan familie en vrienden) had ik ook een giga overschot van oude producten die ik nooit allemaal zelf kon opmaken. Producten die ik niet echt fijn vond én niet aan iemand kon geven die er blij van zou worden, heb ik verkocht.

De producten die niet zo goed verkochten
- Nagellak. Ik heb een super grote collectie aangezien ik verslaafd was aan het kopen van essie LE's. Ik wilde mijn dubbele kleuren weg doen, maar ben volgens mij maar één nagellak kwijtgeraakt in die zes weken, haha. Dit kan ook komen doordat er meer kraampjes met nagellak waren.

- Iets wat heel wisselend verkocht, was kleding. Soms waren er ineens een paar dingen weg, maar over het algemeen bleef er vrij veel kleding over. Ik denk dat dit heel seizoensafhankelijk is. Daarnaast moet je natuurlijk iemand treffen die toevallig dezelfde maat heeft als jij.

Kan ik het aanraden om hier te verkopen?
Ja! Ja omdat het echt leuk is om 'winkeltje te spelen' en je producten te verkopen zonder gezeur.
Ik zou het niet aanraden als je maar een paar producten hebt en dus al weet dat winst maken moeilijk gaat zijn. Ook is het niet handig als je geen tijd en zin hebt om je kraam goed bij te houden.

Persoonlijk zou ik het nog wel een keer doen, maar dan alleen als ik zeker wist dat ik genoeg producten had om te wisselen/aanvullen. Ik vind het ook zeker een aanrader om samen met iemand te doen; zo is de drempel voor je 'winst' veel lager.

Als je zelf geen kraam wil nemen, kan ik het sowieso aanraden om hier te gaan shoppen. Het is echt leuk om te kijken en soms zitten er pareltjes tussen voor een kleine prijs.

Wat was de uiteindelijke opbrengst?
Morgen (als je dit leest vrijdag) ga ik de kraam leeghalen. Mogelijk komt er nog een heel klein beetje bij, maar mijn opbrengst was 184,55 euro en die van Eline 113,70. Dat is in totaal 298,25 euro - 105 euro voor de huur = 190,25. Ik ben er in ieder geval heel blij mee.

Als je nog leest: gefeliciteerd! Haha. Ik heb nog nooit zo'n lang artikel geschreven volgens mij.

Wat vind jij van het concept? Zou jij hier iets willen verkopen?

15 opmerkingen

 1. Jammer dat zo een concept niet bestaat in België.
  Ik zou dat wel graag doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zitten er meerdere in België! Waaronder Eigenschap in Tongeren ;)

   Verwijderen
 2. Hmm, ik ben het wel eens met je negatieve punten maar vind dat ook dingen waar je niet zo veel aan kunt doen. Het doorverkopen heb ik overigens niet gemerkt bij JM in Enschede. Je hebt wel echt een hele mooie opbrengst gehad joh! Top!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Sommige punten zijn lastig voor JM om op te pakken. Maar heb dit wel aangegeven in de winkel zelf, wie weet kunnen ze er toch iets mee :-). Ik was ook heel tevreden!

   Verwijderen
 3. Hoe weet je dat de meesten gesponsord zijn? Of dat is een gokje?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi bedrag heb je overgehouden! En het heeft vast lekker opgeruimd! Ik heb zelf kleding verkocht in Maastricht en dat ging juist super goed, veeel beter dan dat ik ooit op marktplaats heb verkocht. En daar heb ik nooit meegemaakt dat er werd doorverkocht, maar volgens mij hielden het personeel het daar ook in de gaten...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Joh wat boeit het nou helemaal dat er wordt doorverkocht! Slim juist, jij krijgt wat je ervoor wilt hebben en zij verdienen er ook nog aan. Dat heet handel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt een punt, toch zou ik het zelf gewoon echt niet doen. Stel dat ik iets zie en denk 'goh, dat kan ik voor meer verkopen', dan neem ik het desnoods mee naar huis en verkoop het ergens anders. Niet in de kraam naast die van iemand anders ;-). Maar misschien is dat een principekwestie. Ben inderdaad alsnog blij dat wij er vanaf waren hoor!

   Verwijderen
 6. Ik heb meerdere blogs gelezen over jouw marktkraam (leuke winkels trouwens!) en om heel eerlijk te zijn, vind ik jouw verhaaltje niet meer zeggen dan die anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wel een leuk concept ik zou eens moeten kijken of dat bij mij in de buurt ook is. Ik doe heel veel (goed spul) vaak naar het goede doel, prima natuurlijk maar een extra centje is ook nooit weg :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit klinkt echt super leuk om te doen! Ik ga ook kijken of er eentje bij mij in de buurt zit! Ik heb nog zoveel mooie spulletjes, zonde om zomaar naat de kringloop te brengen... Trouwens over een voorraadsysteem, het lijkt me makkelijker om snel te prijzen op een sticker dan alles te moeten "inkloppen" met beschrijvingen in een voorraadsysteem. Dan maar niet precies weten je verkoopt.. Verkocht is verkocht toch? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks voor je reactie en leuk dat je ook interesse hebt :D Ik zou een heel korte omschrijving in de app wel super vinden omdat er natuurljk ook spullen gestolen of kwijt kunnen zijn. Zou zonde zijn als jouw producten nog ergens in de winkel lagen en jij dat niet wist. Maar zoals ik al zei; ik weet niet of JM hier iets mee kan (het is geen must, maar zou wel top zijn)

   Verwijderen
 9. Wat leuk zeg! Ondanks meerdere er al over geblogd hebben, kon ik het hele concept nog niet. Maar echt super leuk, heel handig om spullen een tweede leven te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij verkopen er ook maar dan in JM Stede Broec ik vind het echt een aanrader. Verkoop nu ruim een half jaar en de verkoop gaat steeds betee de mensen moeten ook weten dat je er zit.
  Een aanrader voor webshopwinkels!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!