Kopen op Ebay: Do's & Don'ts

Ik ben dol op Ebay. Eigenlijk ben ik pas sinds kort aan het neuzen op de site, maar het is zo ontzettend makkelijk en leuk en goedkoop dat ik nu meerdere keren per dag kijk. Helaas hoor je wel nog steeds vaak van mensen (vaker via Marktplaats) dat zij een verkeerd/leeg iets of zelfs helemaal niets thuisgestuurd krijgen. Ik geef je vandaag wat informatie over Ebay en wat je wel en niet moet doen. Enjoy!


Hierboven zie je mijn laatst bestelde producten. Ik koop het meest van verkopers uit China. Deze producten zijn vaak erg goedkoop. Als een product niet goed is, is dat een minder grote teleurstelling als je weinig geld hebt betaald. Van de kwasten heb ik er eerst maar één gekocht, later kocht ik er twee bij omdat ik heel tevreden was.

Hierboven zie je hoe het profiel van de verkoper er uit ziet. Maar wat betekent dat nou precies? Het paarse gedeelte is de naam van de verkoper, in dit geval great-digital. De 221921 is het aantal beoordelingen dat hij/zij heeft gekregen (my god, wat moet hij/zij veel spullen in huis hebben...) en het percentage staat voor de tevredenheid van de koper.

Hierboven zie je die tevredenheid weer terug, maar dan uitgebreider. Je kunt een verkoper sterren geven voor vier punten: 1. voldoet aan beschrijving, 2. communicatie, 3. verzendtijd en 4. verzendkosten. Let wel, de verzendtijd en verzendkosten kun je bij Chinese verkopers vaak niet over oordelen, omdat zij een gratis verzending bieden. Ik vind dit een heel goed initiatief van Ebay. Marktplaats mist dit namelijk wel, een verkoper kan dan wel ontevredenheid opwekken, maar als koper kun je daar helemaal niets mee. Je kunt niet zien of iemand al eerder ontevreden kopers heeft gehad.


Heb je eenmaal een goede verkoper en een fijn product gevonden met goede reviews, dan kun je gaan betalen. Voor Ebay heb je verplicht een PayPal account nodig (en je moet dus achttien zijn). Ik wist eerst niet of PayPal te vertrouwen was, maar het enige wat PayPal doet is het omzetten van valuta- je koopt meestal een product in dollars, en op jouw bankrekening staan euro's. Het is een soort wisselstation, gekoppeld aan je bankrekening. Ik vind het echt ontzettend makkelijk werken en bovendien garandeert PayPal een kopersbescherming. Bij PayPal heb je sowieso binnen drie minuten betaald en het staat snel op de rekening van de verkoper. Hartstikke betrouwbaar!

Tips voor kopen op Ebay:


1. Koop geen hele dure apparatuur via internet/van buitenlandse kopers

Een iPad ziet er ineens heel aantrekkelijk uit als 'ie op Ebay voor 100 euro te koop staat ergens in een vaag oord in China, maar wat je ziet is meestal niet echt. De vader van een vriend van mij kocht ooit een iPhone via Ebay. Hij moest wel ontzettend goed kijken en zoeken, maar hij was nep. Je kunt dan problemen krijgen met 1. garantie 2. het installeren van een Europese simkaart en 3. de software. Dus denk je iets leuks gevonden te hebben voor een opvallend lage prijs, houd er rekening mee dat het een namaakproduct kan zijn. Ziet het er te mooi uit om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook.

2. Betaal meteen en handel je bestelling netjes af

Je bent, zodra je op 'kopen' drukt, verplicht om iets te kopen via Ebay. Dat is hun reglement. Ik vind dat eigenlijk wel prima. Zo heb je geen twijfels en de zekerheid voor de verkoper is groter. Het kan echter wel vervelend zijn als je niet meteen betaald. Ik betaal altijd binnen drie minuten mijn bestelling via PayPal. Als je niet betaalt, kun je een koper achter je aan krijgen die het geld van je af moet dwingen. En dat is, lijkt mij, het laatste wat je wil.

3. Ben je onder de 18? Overleg met je ouders over een PayPal account/ maak er zelf geen aan

Voor Ebay heb je een PayPal account nodig. Wat dit is heb je hierboven al kunnen lezen. Je moet voor een PayPal account boven de achttien zijn. Ben jij nog geen achttien, maar wil je wel heel graag iets bestellen? Overleg dan met je ouders. Dit is belangrijk omdat je PayPal account wordt gekoppeld aan je bankrekening. Als je iets invult wat niet waar is, dan kun je in de problemen komen. Je doet dan namelijk iets illegaals.

4. Geef een oordeel nadat je het product binnen hebt

Als je een product hebt besteld, kun je de verkoper een beoordeling geven. Meestal vergeet ik het, maar het kan voor jou ook iets opleveren. Als jij een positief oordeel geeft over de koper, dan krijg jij waarschijnlijk een positief oordeel terug als koper zijnde. En dat is fijn! Je verzamelt er sterren mee, en als verkopers jouw positieve beoordelingen ziet is de kans groot dat hij/zij netter met jou omgaat, zeker als een product niet goed is.

5. Koop nooit heel veel producten tegelijk, vooral niet bij duurdere producten

Een voorbeeld van mezelf: ik had een kwastenset gezien en ik wilde eigenlijk iedere kwast hebben. Toch is het slimmer om eerst geduld te hebben en één product te proberen. Mocht het product tegenvallen, dan heb je er gelukkig maar één in huis. Wat betreft Ebay moet je wel iets voorzichtiger zijn, in Nederland zijn gegevens van een oplichter natuurlijk makkelijker te achterhalen dan van iemand in China.

6. Raak niet verslaafd

Deze tip is eigenlijk alleen voor mensen die gevoelig zijn voor koopverslaving. Als je het eenmaal te pakken hebt, is het aantrekkelijk om verslaafd te raken aan Ebay. De producten zijn super goedkoop en het wordt lekker bij jou thuis bezorgd. En ja, dit is ook naar mezelf gericht. Ben je eenmaal verslaafd aan het kopen, leg jezelf een limiet op. Maximaal één of twee producten in de maand, bijvoorbeeld. Ik heb mezelf voorgehouden minder op de website te kijken. Want als je niet kijkt, kom je in elk geval niet tot de verleiding, haha!


BRON: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtq7jIeBSYDHxSEWWKTTz824OjZzzlYamGwHEfgnn80EGCzjFZ3QvQK4T2ZTYHsZK_71EzxGcZUOqOgB9cLYURKxEFlTwg5m-SJMGwoSl0-ci5yxIQEzfXqyiWa_FKOQoCjHg4jAACn0ga/s1600/i-love-ebay.jpg

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn informatie en tips. Ebay vind ik veel veiliger en meer betrouwbaar dan Marktplaats, al denken veel mensen van tevoren heel anders.

 Bestel jij vaak via Ebay?

6 opmerkingen

 1. Ik bestel eigenlijk nooit iets op het internet. Laat staan op Ebay haha. Wel een leuk artikel!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Raak niet verslaafd.. haha dan kun je beter gewoon niet aan ebay beginnen! Ik heb nu ook even een no-buy deze maand.. maar meestal houd ik die niet vol :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed artikel, want ik wist echt weinig over ebay!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik bestel echt te veel op eBay. Heb een verkoper gevonden met opi en chinaglaze en dergelijke voor €4 a €8,-. Zo fijn, maar zo verslavend! ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!