Tips voor haar met (extreem) droge punten zonder volume

Een week geleden vroeg mijn vriendinnetje Jacky mijn hulp. Ze heeft (net als ik trouwens) geblondeerd haar. Zij een stuk langer dan ik, maar ik herkende haar probleem meteen. De onderkant is erg droog en gaat snel klitten. Haar haar is bij de aanzet juist helemaal niet droog, maar er is geen volume in te krijgen. Dat klonk zo herkenbaar dat ik haar beloofde een artikel te schrijven met tips. En hier is 'ie dan!

1. Olie na het douchen

Toen L'oréal vorig jaar met een verzorgende haarolie kwam kon mijn geluk niet op. In vergelijking met de kappersproducten die me eerst werden aangesmeerd was de Extraordinary Oil goed betaalbaar (Een fles van 100ml kost 10.16 euro), dus ik moest hem proberen. Sindsdien ben ik nog geen één keer overgestapt op een ander product. Dit spul is gewoon geweldig. Na het douchen doe je het in de punten en verspreid je het een beetje door de droge delen van het haar (NIET de hoofdhuid!). Als je teveel hebt gebruikt kun je met een handdoek uitwrijven terwijl je haar nog -half-nat is. Daarna borstel je je haar tijdens het föhnen en wow. Wow. Wow. Dit is echt de beste tip die ik je kan geven. KOOP DIE OLIE. Het is je life-saver. Of in elk geval je haar-saver. En dat is belangrijk.2. De Tangle Teezer

Toen ik stage liep bij het Brabants Dagblad liep ik elke dag langs een etalage waar ik een raar, plastic dingetje zag liggen. Ik kon me niet bedwingen en ging even naar binnen gluren. Het bleek de Tangle Teezer te zijn, een soort miniborstel met plastic haartjes. Het borsteltje bleek helaas wel 10.95 te kosten, vrij duur voor een borsteltje, maar daar krijg je wel glad haar zonder klitten van. (Jacky heeft er inmiddels een besteld en ik heb haar gevraagd er binnenkort iets over te schrijven/vertellen, dus dat hoor je binnenkort!) In elk geval moet de Teezer de ergste klitten zonder pijn en het uittrekken van haren kunnen verwijderen. That's what we want!

3. Andrélon conditioners/1-minuut masker na je shampoo

Ik ken eigenlijk geen betere conditioners dan die goedkoop ogende paarse flessen van Andrélon. Ik heb veel geprobeerd, héél veel, maar ik ben eigenlijk nooit op iets beters gekomen dan Andrélon. Enkele geweldige conditioners om je haar mee glad te maken zijn de Glad & Steil, Oil & Care en Care & Repair. Na je shampoo breng je het royaal aan vanaf de helft van je haar tot de punten. Even laten zitten en uitspoelen. Je haar voelt zo zacht als een babybilletje!


4. Kam je haar tijdens het intrekken van je conditioner/tijdens het föhnen

Je haar kammen moet je niet vergeten. Ik doe het echt te vaak op een dag, het is een soort verslaving geworden. Ik verbied mezelf regelmatig een borstel mee te nemen naar school. Met deze twee onderstaande tips heb je die borstel overdag niet eens nodig. Als je tijdens het intrekken van je conditioner je haar kamt, zul je merken dat het veel langer klitvrij blijft. Als je daarna je föhn pakt, kan het weer gaan klitten. Dit kan je voorkomen door tijdens het föhnen (gebruik die olie van tip 1, DOE HET) olie te gebruiken en je haar te kammen tijdens het föhnen. Het kost allemaal wat meer tijd, maar je haar zit als nooit tevoren.5. Volumepoeder

Een recente 'uitvinding' van mij is volumepoeder. Ik gebruik een poeder van Andrélon. Er bestaan inmiddels al tientallen soorten van diverse merken, dus je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Breng het poeder aan bij de aanzet van je haar en stylen maar! Het werkt geweldig en beter dan haarlak.6. Gun je haar een 'rustdag'

Als je een paar dagen conditioner en olie achter elkaar hebt gebruikt, kan je haar een build-up laagje krijgen. Dat wil zeggen, alle silliconen leggen een laagje bescherming op je haar dat je er niet zo gauw uit krijgt. Deze laag is niet schadelijk, maar je haar wordt er futloos en volumeloos van. Het moet er uit! Gun je haar daarom af en toe een rustdag. Je zult merken dat jouw haar op je rustdag nog vrij goed anti-pluis is, omdat de producten er pas na een paar dagen wassen uit zijn. Het is echt beter voor je haar!

7. Gebruik producten zonder SLS en alcohol

SLS, ook wel Sodium Lauryl Sulfate, is een krachtige reiniger die je hoofdhuid en haar uit kan drogen. Helaas zit dit bestanddeel in veel shampoo's van drogisterijen. Probeer eens een shampoo zonder SLS en SLES (SLES staat voor sodium laureth sulfate, een mildere vorm). Veel shampoo's van De Tuinen bevatten geen SLS en SLES. Gebruik verder geen producten met alcohol. Deze kunnen je haar flink uitdrogen, terwijl droog haar juist gehydrateerd moet worden. Ik gebruik zelf graag producten van Yes To Carrots, zonder SLES, SLS, parabenen etcetera.Product zonder SLS en SLES en product met én SLS en SLES (John Frieda Go Blonder)


8. Ga op tijd naar de kapper

Dit is een tip die ik eigenlijk zelf helemaal niet wil horen, maar geloof me. Ga op tijd naar de kapper! Gespleten haarpunten en veel klitten zijn waarschuwingstekens waar je naar moet luisteren. Zelf ben ik twee dagen geleden naar de kapper geweest en ik moest de helft(!!!!!!!!) af laten knippen, simpelweg omdat de onderkant ongezond was en ontzettend breekbaar. Laat om de twee maanden je puntjes bijknippen. Wees niet bang dat je lange haar verloren gaat, want als je het niet doet kan het veel erger worden. Well hello! Kijk maar naar mij.

9. Blondeer (of verf) je haar niet zelf

Ik ben, sinds ik zelf begon met verven, EXTREEM tegen het zelf verven van je haar. De kans dat je niet tegen haarverf kunt is namelijk ontzettend groot. Bij de kapper hebben ze andere percentages peroxide (lager) en véél betere/andere ingrediënten in hun verf. Toen ik bij de kapster kwam zag ze meteen dat de haarverf een veel te hoog percentage peroxide heeft gehad (Syoss Lightners), waardoor mijn haar op één derde al afbrak. En echt waar, dat wil je niet! Laat het sowieso de eerste keer door een professional doen en laat je heel goed adviseren! Ik snap dat het leuk is om te experimenteren en dat de kapper duur is, maar het kan je zoveel ellende besparen.

10. Bescherm je haar tegen invloeden van buitenaf

Invloeden van buitenaf klinkt wel heel breed, maar ik bedoel eigenlijk gewoon de zon en stylingtools. Er bestaan tegenwoordig goede producten die beschermen tegen UVA/UVB, bijvoorbeeld de Elvive Colorvive en Elnett Heat Protection Sprays. Ook goedkopere merken hebben vaak een ruime keuze uit beschermende producten. Gebruik ze! Als je verder écht goed voor je haar wil zorgen, bedek het met een hoed als je in de felle zon zit.


Hierboven zie je wat er gebeurt als je niet luistert, je bent gewaarschuwd!

Wat zijn jouw tips voor droog haar zonder volume?

1 opmerking

  1. Mijn haar is ook best wel droog, ik gebruik kokosolie masker en was mijn haar om de 2 dagen. Maar ik ga bijna nooit naar de kapper, laatste keer was in oktober, schame on me haha, maar het is zo duur!

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!