Beginnende blogger tips #1: PR-bureaus

Hiiii allemaal!

Vandaag heb ik een artikel voor jullie met tips voor de beginnende blogger! Het lijkt me leuk om hier een soort reeks van te maken. Er zijn namelijk best wat 'geheimen' waar je als beginnende blogger achter moet komen. Vandaag vertel ik je meer over PR-bureaus en wat ze betekenen voor mij als beautyblogger.Toen ik begon met bloggen, kon ik me helemaal niet voorstellen dat er bedrijven zouden zijn die mij producten op wilden sturen. Sterker nog, het verbaasde me een beetje! Ik begon met bloggen omdat ik het oprecht leuk vond om mijn mening te delen. Ik raad daarom echt aan (ik heb het al vaker gezegd): begin niet met bloggen omdat je producten wil ontvangen. Begin met bloggen omdat make-up je passie is (of misschien mode/eten/anders). Je moet het vol kunnen houden, ook zonder dat je gratis producten opgestuurd krijgt. Uiteraard wordt het wél makkelijker als je aanbiedingen krijgt.

Wat is een PR-bureau?
Een PR-bureau is een bureau dat verschillende merken uit een bepaalde branche vertegenwoordigt. Zo heb je bureaus die zich richten op mode, maar ook bureaus die zich richten op bijvoorbeeld eten en cosmetica.

Een PR-bureau krijgt producten van merken binnen. Veelal zijn dat nieuwe producten die nog in de winkel moeten komen te liggen. Omdat het merk die producten graag bekend wil maken, stuurt een PR-bureau producten naar bloggers. Dit is een mooie vorm van reclame én het is leuk voor de blogger om dankzij die producten meer viewers te krijgen.Hoe kwam ik bij PR-bureaus terecht?
Eigenlijk kreeg ik, achteraf gezien, al vrij snel een aanbiedingen van PR-bureaus om in hun bestand komen te staan. Dit was vaak naar aanleiding van een artikel over een bepaald merk (Andrélon en GOSH leverden mij bijvoorbeeld leuke reacties op). Eerst wist ik niet zo goed wat het inhield. In het kort: jij stuurt je adresgegevens door én gegevens van je blog of website en je komt in hun bestand te staan. Eerst zul je wat mailtjes gaan ontvangen met informatie over nieuwe producten. Als er een product bij zit waar je geïnteresseerd in bent, wees dan niet bang om het product aan te vragen. Je moet je eigen balletje laten rollen! Het kan ook zo zijn dat het bureau je uit zichzelf iets opstuurt. Je adresgegevens zijn namelijk al bekend.

Houd er rekening mee dat veel bureaus een bepaalde 'rangorde' aanhouden. Ik blog nu al een paar jaar, heb redelijk wat volgers opgebouwd máár in de ogen van sommige bureaus ben je dan nog niet zo bijzonder. Ik wil niet te veel namen noemen in dit artikel, maar ik weet dat je bij het bureau dat Kruidvat producten promoot duizenden volgers moet hebben voordat je producten mag ontvangen/op hun events mag komen.

Hoe kan jij bij een PR-bureau terecht komen?
Het PR-bureau kan zelf contact met jou opnemen (dat is het gunstigste geval!) of jij neemt zelf contact op met het bureau. Dat laatste heb ik zelf één keer gedaan. Een beetje rondkijken op Google levert vaak al veel resultaat op. Vraag op een enthousiaste en nette manier of je op hun perslijst mag staan. Later kun je producten gaan aanvragen.


Nog een paar tips:
- Als een bureau om je statistieken vraagt, wees dan eerlijk. Gebruik Google Analytics en stuur, als een bureau dat vraagt, een onbewerkte printscreen door.
- Als je graag over een bepaald merk/product zou willen schrijven, check dan door welk bureau het merk wordt vertegenwoordigd. Doe een beetje extra je best en schrijf over het merk. Je kunt je artikel ook doorsturen naar het bedrijf om ze enthousiast te maken.
- Wees beleefd en sla niet door. Soms komen er wel vijf mailtjes per week binnen met nieuwe producten, maar vraag niet alles zelf aan. Het is naar mijn mening prima om één of twee keer maand (bij één bureau) nieuwe producten aan te vragen. Maak daarbij een selectie en kies de producten die je echt graag wil reviewen. Als de bureaus jouw artikelen goed vinden, hoef je het na een tijdje niet meer aan te vragen.
- Maak het bureau enthousiast. Waarom kun JIJ een product het beste reviewen? Wie leest jouw blog en welke leeftijdscategorie dan? Leg in het kort uit waarom jij een product 'verdient'.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad! Als je vragen hebt, wees dan zeker niet bang om ze te stellen :-)

6 opmerkingen

  1. Handige tips! Bij mij reageerde ELF heel leuk, zij zijn echt super. Het is bij mij een beetje een mix van aanbiedingen krijgen en zelf een mailtje sturen :) heeft me veel leuks opgeleverd! Ook wel zo handig om eerst een beetje te peilen/zoeken wat en hoe streng de eisen van een PR bureau zijn, dat kan echt enorm verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies het artikel dat ik nodig had. Ik verdiep mij sinds kort ook in PR bureaus. Had er laatst zelf eentje benaderd, maar helaas helemaal niks meer van gehoord. Deze tips ga ik gebruiken, handig artikel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Handige tips inderdaad , en goed uitgelegd :)

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!