Gunnen we elkaar nog wel iets als blogger? En waarom sta jij niet op die perslijst?

Het is een hot item in mijn Instagram DM's en nog verder: elkaar dingen gunnen als blogger. Want hoe leuk ik het kan vinden dat iemand anders wordt uitgenodigd voor een evenement, zo hatelijk kan ik worden aangekeken als ik ergens naartoe mag en de ander niet. Potverdorie, waar is die gunfactor toch gebleven?Zoals altijd is er een aanleiding als ik ergens over begin te schrijven. Ik kreeg laatst een bericht van een meisje waar ik een klein beetje van onder de indruk was- niet op een goede manier. Hoe het kan dat ik wel werd uitgenodigd bij een evenement, en zij niet. Want zij had veel volgers op Instagram, en ik minder. Ja, natuurlijk. Daar beledig je me helemaal niet mee ofzo, neeeuh! Maar even zonder grappen: mij doet het niks, omdat ik het aan kan. Maar triest is het wel. Ja, er is veel concurrentie in het blogwereldje. Maar ik vind het heel jammer dat we elkaar het licht in de ogen niet lijken te gunnen. We zijn allemaal nogal egoïstisch, willen alleen zelf die mooie samenwerking en kunnen niet genieten voor een ander.

Natuurlijk vind ik het ook soms jammer als ik zie dat een ander een vette samenwerking heeft binnengehaald en ik niet. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me helemaal niets doet. Het lijkt mij bijvoorbeeld ook te gek om een badhanddoek van Chanel te ontvangen met hun nieuwe collectie er in. Uiteraard zit ik met een dikke frons te kijken naar een Serena van Beautylab die extreem dure producten ontvangt op wekelijkse basis. Maar ik denk dan al snel aan wat ik wél heb en welke leuke bedrijven mij wel wisten te vinden. Daarnaast kan ik het snel naast me neer leggen en het oprecht cool vinden om te zien dat sommige mede-bloggers een mooie samenwerking binnen slepen. Ik bewonder het in plaats van dat ik het benijd.

Het mooiste om te denken is dat er altijd iemand beter is dan jij, maar dat jij het óók waard bent. Ben jij nu niet bij dat ene vette evenement, werk dan door totdat je er wel bij bent. Eerlijk, het is best lekker en verfrissend om iemand iets te gunnen. Try it!


Waarom jij niet en ik wel?
Maar, we komen op de belangrijkste vraag, waarom sta jij niet op die perslijst en een ander wel? Naar mijn mening kan dat verschillende oorzaken hebben. Ik ga deze vandaag toch met je bespreken omdat ik geen misgunner ben. Lief he?

- Je hebt alleen een Instagram account
Sorry, ga hem er even in gooien: met alleen een Instagram account ben je voor veel bedrijven niet interessant. Bedrijven houden namelijk van een goede vindbaarheid in de zoekmachine en Instagram doet niets met SEO. Natuurlijk is jouw koppie met 30K volgers interessant voor bedrijven die hun social media willen laten groeien, maar er valt ook erg veel af. Want een blog kan bedrijven soms meer groei bieden, simple as that.

- Je hebt geen lef
Heel, heel, heel erg belangrijk: zit niet stil. Als blogger is het tegenwoordig belangrijk om pro-actief te zijn. Er zijn heel veel bloggers en PR-bureaus zien door de bomen het bos minder goed. Zet jezelf op die kaart, een ander doet het niet voor je. Vraag dingen, wees in beeld. Interesse in een samenwerking? Zet die stap, toon een beetje lef. Je hebt niks te verliezen.

- Het bedrijf vindt jou niet interessant
Hoe stom en niet leuk het ook is: een bedrijf vindt jou misschien niet zo interessant. Dat hoeft niets te zeggen over jouw kwaliteiten. Sommige bedrijven focussen meer op beauty, terwijl andere bedrijven zich meer met eten en gezondheid bezig houden. Je kunt niet voor iedereen even interessant zijn en dat is oké.

- Je hebt toch net niet genoeg volgers/je kwaliteit is niet hoog genoeg
Ook niet leuk om te horen, maar in navolging van het vorige punt: het kan wel zo zijn dat het bedrijf niet geïnteresseerd is omdat je nog te klein bent of geen goede kwaliteit levert. Voel je hierdoor niet uit het veld geslagen, bewijs dat je het wel kunt en je komt er vanzelf. Hoe lang het ook duurt. Werk er naartoe! Focus op je foto's of juist of je Nederlands en zoek naar verbeterpunten.

Gun jij iemand echt iets, of heb je toch een klein beetje last van jaloezie?

19 opmerkingen

 1. Jaaa, gunnen is belangrijk! Tuurlijk baal ik soms als ik een samenwerking niet heb, maar met een half jaar bloggen lijkt het me ook niet zo gek dat ik nog niet zo ver ben. Vind het vooral heel leuk om er naar toe te werken! Malou x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk artikel! Ik kreeg laatst een DM of ik toevallig ook naar een evenement in Amsterdam ging zodat we eventueel samen konden gaan. Ook al had ik het natuurlijk leuk gevonden om een uitnodiging te ontvangen, ik vond het vooral zo lief dat ik een DM kreeg om eventueel samen te gaan voor de gezelligheid. Dat maakte me ontzettend blij! Ik gun het anderen gewoon, want die zijn ook eerst klein begonnen en ik weet hoeveel tijd en energie en vooral liefde en aandacht een blog nodig heeft. Het is dan toch gewoon leuk als dat wordt 'erkend' met een invite of een leuke samenwerking? :) Waarom zou je hetgeen wat je zo leuk vind (bloggen) laten verdoezelen door jezelf te vergelijken met anderen of je jaloers te voelen als je geen invite krijgt? Dat vind ik zo zonde! <3 Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dat je het eens recht voor zijn raap zegt. Verfrissend. Ik krijg echt vaak genoeg verwijten naar mijn hoofd, puur jaloezie denk ik dan maar weer. Maar het doet af en toe wel een beetje pijn..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja is een beetje jammer, het gunnen lijkt ver te zoeken tegenwoordig..

   Verwijderen
 4. Het zou niet in me op komen om een berichtje te sturen naar iemand met de vraag waarom hij/zij is uitgenodigd, dit vind ik enorm onbeschoft en eigenlijk walgelijk. Het geeft me inderdaad een boost en motivatie om nog harder te werken als ik kijk naar andere bloggers, ik zie het als inspiratie :) Goed artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Sija! Haha, ik vond het ook niet zo leuk, maar gelukkig kan ik het best goed van me afschudden ;-)

   Verwijderen
 5. We hebben er inderdaad een discussie over gevoerd op instagram en ik vind het jammer dat mensen elkaar dingen niet gunnen. Zelf heb ik mijn blog puur voor het plezier en de hobby, niet omdat ik zo nodig perse naar events wil of producten wil ontvangen. Natuurlijk is dit een leuke bijkomstigheid, maar ik gun het anderen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gun mijn blogcollega's alle geluk van de wereld, puur omdat ik zo fanatiek achter mijn eigen blog sta. Doordat ik nooit artikels zou publiceren waar ik niet achtersta weet ik dat mijn blog goed is zoals hij is. Als een andere blogger dan uitgenodigd word en ik niet denk ik niet gelijk: "Waarom zij wel en ik niet?" maar eerder "Haar doelgroep is vast een betere match met het merk dan de mijne". Door je zelfzeker te voelen en trots te zijn op je eigen blog krijgt jaloezie geen kans. Iedere blogger werkt er even hard voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gun het meestal die bloggers wel. Ik vind jaloezie altijd zo'n verrekt slechte eigenschap. Maar soms ja, dan ben ik ook wel een tikje jaloers. Maar dan denk ik, ach ja zij werken er ook echt hard voor. Ik blog voor al voor mijn plezier en mijn vrije tijd mee op te vullen. Als er dan zo hier en daar een bedrijf interesse heeft maakt het dat wel extra leuk. Maar een must is het niet voor mij. Ik blog wel door met of zonder gratis producten :).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf blog ik niet, maar kan me wel voorstellen dat er haat en nijd is. Jammmer hoor.
  Goed artikel, maar ff: die cavia!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje, wat zielig dat ze je zo benaderde. Slaat helemaal nergens op, want je instagram volgers zeggen niks over je bereik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk soms ook wel eens waarom ik niet 20 jaar jonger en 10 jaar eerder ben begonnen hahaha maar kan het gelukkig goed relativeren. Aangezien ik halverwege de 40 ben ben ik inderdaad niet voor alle producten/doelgroepen interessant. So be it! Wat is soms wel eens jammer vind is dat er niet meer aandacht is voor de 40+ doelgroep. Ik heb niets te klagen en heb inmiddels ook leuke samenwerkingen maar het kan ook een wisselwerking hebben natuurlijk als een bedrijf jou steunt en jij hen is het win-win. Er is veel voor de 20+ (heb ik het idee) terwijl ik soms het idee heb dat mijn doelgroep toch een beter besteedbaar inkomen heeft :) dus ja soms wel een beetje groen van jaloezie maar ik vind het ook weer heel leuk om de verslagen van events te lezen en dan toch een beetje kan meebeleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is soms ook best frustrerend als je voor jou gevoel superhard knokt om ook leuke events bij te wonen, jezelf te laten zien bij bedrijven en op te vallen tussen al die leuke andere dames! Ik ben super jaloers geweest op een mede 40 plusser die ff begon te bloggen en in een mum van tijd alles voorelkaar had, wel op een manier die niet bij mij past, maar toch... waarom? Ik kan ook meeliften op het succes van een ander, echter dat voelt niet goed en dus moet ik eigenlijk trots op mijzelf zijn... dat wat ik bereikt heb, doe ik op mijn manier en mijn tempo!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Amen! Ik snap het ook niet hoor al moet ik ook heel eerlijk zeggen dat ik het tot nu toe nog niet heb meegemaakt. Als ik een uitnodiging voor een event krijg, en ik kan niet, vraag ik of een andere blogger in mijn naam wil gaan! En ben ik niet uitgenodigd? Tsja, jammer dan! Mijn buurman heeft ook een dikke auto, ik niet haha. Je kunt niet alles hebben ;)

  Zou het schelen dat mijn blog puur een hobby is? Dat denk ik namelijk wel eens. Ik snap het niet; laten we elkaar lekker helpen! En dat hoeft echt niet bij Jan en allemaal, maar in een groepjes bloggers van meiden die wel tof zijn vind ik het juist fijn om anderen te helpen! En als zij mij weer kunnen helpen is dat weer extra fijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk vormgegeven dit artikel en toch ook wel goede tips!:) Al vraag ik me als blogger, onervaren op dit gebied, toch altijd wel af: hóe doe je dat dan, bedrijven benaderen? En hoe zoek je de juiste bedrijven die passen bij jouw blog?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Sonja, bedankt voor je reactie! Terecht dat je je dat afvraagt. Bedrijven benaderen kan soms best spannend zijn. Belangrijkste is dat jouw vraag bij de goede afdeling terecht komt en dat je van tevoren weet dat er uberhaupt mogelijkheden voor PR zijn. Omdat je dat vaak niet weet, is het veiliger om een PR-bureau te benaderen.

   Simpel as that: ga na wat jou interesseert (food, beauty, etcetera) en denk aan merken waar je graag mee samen wil merken. Kunnen merken zijn die je al jaren gebruikt. Zoek uit met welk bureau dat merk samenwerkt en vraag of je op de perslijst mag staan :-). PR-bureaus weten precies hoe ze daarmee om moeten gaan, dus daar heb je je voordeel mee!

   Good luck!

   Verwijderen
 14. Echt een goed artikel! Wat vreselijk zeg dat je op die manier benaderd werd. Ik denk er af en toe wel eens bij na, waarom ik bijvoorbeeld niet benaderd wordt door dat merk of voor dat event. Maar ik mag al hartstikke dankbaar zijn voor wat ik tot nu toe heb bereikt & voor de talloze events waar ik wel bij mag zijn. Als bedrijven je inderdaad interessant vinden, dan komen ze vanzelf wel. x

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Van mij mag iedereen alles hebben. Ik gun het iedereen. Ik houd me er niet mee bezig wie wat wel en niet krijgt. Wel jammer dat er misgunners tussen zitten. Die blijf je houden. Ik negeer ze gewoon. Goed artikel meid.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!