BLOGGEN ZONDER GELD?! Tips&tricks

Hola iedereen op deze verschrikkelijk grauwe maandag! Vandaag een onderwerp waar ik vorige week ineens heel erg mee geconfronteerd werd: bloggen zonder geld. Ik stond bij de fotozaak omdat ik wilde investeren in camerabenodigdheden voor mijn blog. Toen schoot het door mijn hoofd: bloggen is eigenlijk best een dure hobby. Maar kun je ook bloggen zonder geld?


Camera, lichten, lenzen

Bij de eerste categorie 'benodigdheden camera' moet ik jammer genoeg concluderen dat je niet kunt bloggen zonder geld. Uiteraard kun je je telefoon gebruiken om foto's te maken, maar mensen zijn zeer visueel ingesteld en willen iets leuks om naar te kijken. Een goede camera kost geld, net als een flitser/ringlicht en objectieven. Hieronder nog even op een rijtje wat dan toch de goedkope opties zijn:

Dure optie: ringlicht
Ik heb zelf gekeken naar een tool om mijn foto's wat lichter en egaler te kunnen schieten.
Nadeel: je hebt eigenlijk twee ringlichten nodig, eentje voor macro en eentje voor portret (groter). Dit kost erg veel geld.

Goedkope optie: daglicht
Plaats je product altijd zo dicht mogelijk bij het raam. Ik fotografeer altijd bij het raam. Dit zorgt voor een natuurlijke belichting.
Nadeel: je moet er rekening mee houden dat je foto's minder mooi zijn met slecht weer.

Dure optie: een spiegelreflexcamera
De meeste bloggers die geld verdienen met hun foto's, hebben een spiegelreflexcamera.
Nadeel: de meeste spiegelreflexcamera's beginnen bij een bedrag van 500 euro.

Goedkope optie: een compactcamera/systeemcamera
Veel systeemcamera's kunnen dicht bij het effect van een spiegelreflex komen.
Nadeel: de foto's zijn minder scherp en je kunt minder met de instellingen van de camera.

Dure optie: objectief
Een objectief geeft je camera een extra boost. Met een macro objectief maak je haarscherpe foto's van gedetailleerde dingen zoals een oog of een make-up product.
Nadeel: objectieven zijn best beperkt beschikbaar voor bepaalde toestellen én ze zijn duur.

Goedkope optie: voorzetlenzen
Met een 'voorzetlens' kun je meer met je camera, terwijl het niet duur is.
Nadeel: je moet wel weten hoe groot je lens is. Zelf gebruik ik deze voorzetlenzen.

Producten opgestuurd krijgen/zelf kopen?

Zelf iets kopen is het meest vanzelfsprekend voor (beginnende) bloggers. Zelf investeer ik graag in mooie en duurdere producten zodat ik én jullie er iets aan hebben, maar niet iedereen heeft geld om af en toe iets moois te kunnen kopen. Begrijpelijk! Je krijgt niet alles opgestuurd en zult dus moeten investeren in producten die jouw volgers leuk vinden. Het nadeel daarvan is dat niet iedereen geïnteresseerd is in hetzelfde. Mijn pro tip: Essence en Catrice! Mijn best gelezen reviews gaan over producten van Essence en Catrice. Ik kan dat heel goed begrijpen, het zijn betaalbare producten die makkelijk verkrijgbaar zijn én ze zijn van redelijk goede kwaliteit.

Andere producten waar mensen over het algemeen dol op zijn: alles van Action en nieuwe make-up producten van Hema. Nogmaals: goed betaalbaar, redelijke kwaliteit en iedereen kan er aan komen. Ik ben persoonlijk van mening dat een blogger die zich meer richt op budget een veel bredere doelgroep bereikt en meer succes heeft. In dat opzicht kun je dus absoluut bloggen zonder geld!Website laten bouwen of gratis site?

Dit vind ik een lastige, want mooie websites zijn meestal websites waar best wat geld in zit. Toch kun je al best veel met een Blogspot of Wordpress website. Je kunt daar gratis een blog beginnen met een basic lay-out. Om het geheel iets professioneler te laten ogen, kun je een eigen domein (.nl) kopen. Dit kost je 9 euro per jaar, dus heel budget!

Toch zou ik wel, als je groter en professioneler wordt, gaan investeren in je website. Laat je logo maken door een designer bijvoorbeeld! Je kunt je logo gebruiken als header op je website. Dit ziet er mooi en professioneel uit en wie weet ken je wel iemand die dit gratis of voor een klein bedrag voor jou wil maken. Momenteel ben ik zelf ook aan het rondkijken voor iemand die voor mij een nieuw logo kan maken.

Ook hier dus: bloggen is best mogelijk als je weinig geld hebt. Concluderend vind ik het het belangrijkst dat je een goede camera hebt. Zonder dat ben je toch best verloren. Als je niet kunt investeren in een camera, vraag dan wat geld voor je verjaardag of zorg dat je maandelijks een klein bedrag opzij zet. Het is allemaal best mogelijk, just go for it!

Ben jij meer een budget blogger of juist niet?

2 opmerkingen

  1. Leuk artikel, ik zelf gebruik nu meer mijn compact camera omdat die gewoon minder weegt of een spiegelreflex en ze kosten ook 400€ wat ik erg duur vind. Maar het leuker voor je lezers dat de foto's mooi zijn van kwaliteit :)
    X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben een budget blogger volgens mij, mijn camera's zijn altijd tweedehands. In het begin maakte ik alleen foto's met mijn smartphone.. Ik heb ook geen goede lamp dus afhankelijk van daglicht en soms kunstlicht.

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!