Verslaafd aan winkelen, hoe los je dat op? Tips om verleidingen te weerstaan

Elke maand neem ik het me weer voor. Deze maand ga ik sparen en weinig uitgeven aan make-up en kleding. Nooit komt het er van. Ik merk regelmatig aan mezelf dat ik eigenlijk hartstikke koopverslaafd ben. Zeker nu ik Ebay en Pinklady heb ontdekt. Ik heb wel een aantal trucjes die me helpen om verleidingen te weerstaan. Dus koopverslaafde, doe met me mee! Let's save, we kunnen het!


BRON: http://www.rosadoc.be/ehbf/images/rosi.png 

1. Neem iemand mee die je kan weerhouden

Altijd als ik alleen ga winkelen kom ik wel met iets thuis waarvan ik achteraf denk, 'naaaaah, had ik dat maar niet gedaan.' Vaak zijn het dingen die ik echt niet nodig had (maar ze waren in de aanbieding). Neem iemand mee die jou goed kent en kan weerhouden tot het kopen van spullen. Altijd als ik ga winkelen met een vriend(in) dan voel ik me een beetje gedwongen om iets te kopen. Kom op, je gaat toch niet gierig doen? Eh, toch maar kopen dan?

Ik ga tegenwoordig bijna altijd met mijn zus winkelen. Zij weet wat ik heb(!) en daardoor vooral wat ik niet nodig heb. Dankzij haar loop ik ook steeds vaker een drogisterij in zonder iets te kopen. Een week geleden op het vliegveld van Corfu zag ik een Narciso Rodriguez set staan voor 67 euro. Er zat 125ml eau de toilette in met een bodylotion. Ik vond het echt zo goedkoop, deze MOEST ik echt hebben. In Nederland kost 'ie zeker het dubbele. Toch hield mijn zus me in de gaten en zat ik enigszins sip in het vliegtuig, zonder parfum. Achteraf ben ik best trots (en stiekem ook nog best sip). Kom op man, 70 euro! Ik heb vorige maand nog een Chanel gekocht, relativeren!


2. Denk er over

Dit is de beste tip die ik je kan geven. Soms zie je iets wat zo goedkoop is (HALLO, Rimmel lakjes voor drie euro, moet je die laten liggen?! Chanel met 21% korting?!) dat je het bijna moet kopen. Je voelt gewoon de drang om het mee te nemen, zeker als het goedkoper is geprijsd. Wat mij goed helpt is simpelweg tijd om er over na te denken. Als ik iets zie waarbij ik echt een opwelling krijg, dwing ik mezelf eerst naar buiten te gaan/ naar een andere winkel te gaan of iets te gaan drinken. Hoe langer je er over nadenkt, hoe onaantrekkelijker het wordt. Het werkt echt!


BRON: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-SY42CebaqSMue1ik6zX-DwKE7UMorwGZrGcLesDEyyQ42qCtCMot3EyZkjP76zbJIGaA1QT0Z_WB5EuG3JPEE9bqwNib-uN2WlvhEoCN4hpEC2nwcotWUppr3qovtfPZgcNQjBIyqPXC/s1600/make-up.jpg

3. Ga na wat je al hebt

Weten wat je hebt is ook heel belangrijk. Natuurlijk heb je wel eens iets echt nodig. Je moet een broek aan je kont hebben en als je make-up draagt is het ook wel fijn dat je tijdig een vervanger koopt. Ik heb bijvoorbeeld wel eens zonder foundation gezeten en de winkel was dicht. Fijn ja. Als je een koopje ziet, bijvoorbeeld gezichtsverzorging, denk dan aan wat je nog hebt staan. Als ik zie dat mijn favoriete reiniging ergens staat voor 50% minder, gaan mijn handen jeuken. Als ik me dan bedenk dat ik nog drie flessen heb staan kan ik sneller nee zeggen tegen een product. Denk aan wat je al hebt!


BRON: http://deafblind.org.uk/wp-content/uploads/2012/09/shopping-bags.jpg

4. Die actie komt wel weer

Soms prijken er van die enorme aanbiedingen op de voorkant van een folder. Vorige week bijvoorbeeld, L'oréal make-up 1+1 gratis. Dat zijn dingen die bij mij heel stimulerend werken, ook al heb ik net een nieuwe mascara van L'oréal gekocht. Ik heb dus eigenlijk niks nodig, of maar één product. Maar kom, het is 1+1 gratis! Nee, die actie komt wel weer. Maak eerst je voorraad op! Uit ervaring weet ik dat bijna ALLE acties die je ziet echt niet eenmalig zijn. Alle acties herhalen zich, geloof mij nou maar. Soms moet je een weekje langer wachten, maar hey, er zijn meerdere drogisterijen en kledingzaken in Nederland, met allemaal verschillende acties.

5. Denk na over de prijs en je budget

Als je iets ziet wat jou goedkoop lijkt, bedenk je dan of het wel echt zo goedkoop is. Soms zijn dingen echt belachelijk afgeprijsd en word je naar de winkel gelokt met een zogenaamde knalprijs. Bijvoorbeeld bij mijn eigen winkeltje Kruidvat. Vaak wordt parfum maar één of twee euro afgeprijsd zodat het een ronde prijs wordt, en ineens koopt iedereen het. Check voor de zekerheid of je wel echt met een koopje te maken hebt, want de kans is groot dat het tegenvalt. Denk verder na over je budget. Ik probeer het steeds meer te leren. Zorg dat je weet hoeveel salaris je hebt gehad en weet hoeveel je kunt uitgeven. Houd rekening met tegenslagen.

6. Pas op met internetkoopjes

Sinds ik weet hoe leuk en makkelijk het is om op Ebay te bestellen moet je mij echt bij mijn computer vandaan trekken. Stel jezelf een maximaal bedrag voor om maandelijks te kopen of wissel af, één maand niks kopen, de andere maand mag je iets van 20 euro bestellen. Weet je van jezelf dat je dit niet kunt, probeer dan helemaal weg te blijven bij internetwebsites. Vooral hier lijkt alles mooier dan het is.
7. Vermijd de verleiding

Als al mijn vorige tips jou niet kunnen helpen (wat ik overigens best kan begrijpen! het is ook niet makkelijk) is de laatste tip cruciaal, blijf thuis! Zoek de verleiding niet op. Vaak in de laatste week van mijn salaris (wat dan dus al op is) blijf ik gewoon thuis om te voorkomen dat ik aan mijn spaargeld kom. Misschien wat saai, maar ga lekker wat anders doen! En dan niet achter de computer kruipen om via internet te shoppen, he!

Heb jij tips om verleidingen te weerstaan?

2 opmerkingen

  1. Handig artikel! ik koop ook altijd zo veel totdat ik blut ben, ik ben steeds eerder in de maand al blut jammer genoeg. Ik doe steeds pogingen tot no-buys maar dat faalt de hele tijd haha. Maar de 'nagaan wat je al hebt tip' gebruik ik wel vaak en dat helpt vaak wel.En ik heb ook al een maand niks bestled op ebay want ik heb nu een regel dat ik eerst moet wachten totdat alles binnen is :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super handig artikel! Ik heb zelf ook probleem dat ik uren naar webshops kan kijken en dan vanalles bestel en achteraf denk je dan 'was dit nu wel nog?!' Bij mij helpt nadenken over je prijs & budget heel goed. Sinds een tijdje heb ik een bedrag in mijn hoofd wat ik maandelijks 'kan' uitgeven aan make-up en andere beauty spulletjes. Als ik dit niet doe gaat al mijn geld zo de deur uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks voor je reactie!